iPhone 11 onthuld: nieuw instapmodel met betere camera en meer

Michel van 't Klaphek
10 september 2019, 19:50
3 min leestijd
Breaking
iPhone 11 onthuld: nieuw instapmodel met betere camera en meer

De populairste iPhone van vorig jaar krijgt een opvolger: dit is de zojuist onthulde iPhone 11. De opvolger van de iPhone XR heeft er een tweede camera bijgekregen en is nog betaalbaarder.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 11 officieel onthuld

Door alle gelekte info is het niet echt een verrassing te noemen dat de iPhone XR een opvolger krijgt in 2019. De naam is dan misschien anders, maar verder is er weinig veranderd. De iPhone komt uit in meerdere felle kleuren en heeft grotendeels hetzelfde uiterlijk, op de de extra camera na. Wel is het toestel goedkoper dan zijn voorganger.

De belangrijkste aanpassing zien we terug in de camera, die de overstap maakt naar een dubbele lens. Hierdoor heeft de iPhone 11 een camerasysteem dat goed te vergelijken valt met degene in de iPhone XS vorig jaar. Naast de primaire lens (12 megapixel) heb je ook een groothoeklens van eveneens 12 megapixel tot je beschikking. Hiermee kun je panoramafoto’s maken.

iPhone 11 officieel 3

Ook zit de Camera-app boordevol software-toevoegingen, waaronder semantische rendering. Hierdoor ‘herkent’ de dubbele camera wat je probeert te fotograferen en past de instellingen hierop aan. Zodoende wordt de lichtinval automatisch bijgesteld voor het beste eindresultaat. Daarbij is ook de Portretmodus verbeterd en is er een speciale Nachtmodus toegevoegd.

De 12 megapixel-selfiecamera kan voortaan video’s in 4K-resolutie opnemen. Daarbij heeft de voorste camera ook een slowmo-modus gekregen, waarbij je selfies kunt opnemen die vertraagd worden afgespeeld. Apple noemt dit ‘slofies’. Je kunt overigens gemakkelijk schakelen tussen de twee camera’s tijdens het maken van foto’s en video’s.

iPhone 11 specificaties en design

De nieuwe, betaalbare iPhone wordt aangestuurd door de A13 Bionic. Deze chip volgt de A12 Bionic van vorig jaar op. De rappe processor wordt bijgestaan door een vernieuwde grafische chip. Deze videokaart is krachtig genoeg om de meest veeleisende games van Apple Arcade zonder problemen te draaien.

iPhone 11 officieel

Wat het uiterlijk betreft toont het toestel veel overeenkomsten met zijn voorganger. Het 6,1 inch-lcd-scherm is dan ook niet ingeruild voor een oled-exemplaar, zoals bij de iPhone 11 Pro en Pro Max. Het voordeel van lcd is wel dat het scherm minder energie verbruikt.  Volgens Apple gaat de iPhone 11 dan ook 1 uur langer mee dan zijn voorganger.

Bovenin dit scherm zit een uitsnede voor de Face ID-camera, die je gezicht scant om het toestel te ontgrendelen of betalingen te doen met Apple Pay. Verder is de TrueDepth-camera sneller geworden, zodat het scherm van de iPhone binnen mum van tijd ontgrendeld is.

Stevige behuizing en adviesprijs

Apple heeft de nodige verbeteringen doorgevoerd aan de behuizing van de iPhone 11. Zodoende is het toestel waterdicht. Dit betekent dat er in principe niks aan de hand is wanneer er een keer een glas water overheen valt. Of dit in de praktijk ook zo werkt is lastig in te schatten, daarvoor zullen we moeten wachten tot de iPhones een tijdje door consumenten zijn gebruikt.

iPhone 11 officieel 4

De iPhone 11 is verkrijgbaar vanaf 809 euro. De instapversie heeft 64GB opslag. Voor het 128GB-exemplaar ben je 859 euro kwijt. De meest uitgebreide uitvoering met 256GB opslag heeft een prijskaartje van 979 euro.

Meer aankondigingen

In een razend tempo kondigde Apple vanavond meerdere nieuwe producten aan. Hoogtepunt was de onthulling van de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max, de vlaggenschepen van dit jaar. Ook werd de Apple Watch Series 5 onthuld, komt er een nieuwe, goedkope iPad aan en is duidelijk wanneer Apple TV Plus en Apple Arcade uitkomen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 11
Apple iPhone 11

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen