iOS 13 hint naar verdwijnen 3D Touch in 2019 iPhones

Lars Paijmans
5 juni 2019, 9:20
2 min leestijd
iOS 13 hint naar verdwijnen 3D Touch in 2019 iPhones

Voordat iOS 13 werd onthuld, gonsde het al van de geruchten dat de drie 2019 iPhones geen 3D Touch meer zouden ondersteunen. De eerste bèta van iOS 13 doet vermoeden dat dit klopt.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13 hint naar iPhone 11 met Haptic Touch

In de aanloop naar september hebben we al heel wat geruchten over de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max voorbij zien komen. Eén daarvan gaat over het verdwijnen van 3D Touch, de drukgevoelige techniek waarmee je speciale functies activeert door het scherm van een iPhone stevig in te drukken.

Nu iOS 13, de software die standaard op deze drie onaangekondigde iPhones draait, is onthuld is dit gerucht meteen een stuk geloofwaardiger geworden. Ontwikkelaars ontdekten in de eerste bèta namelijk dat bijna alle functies van 3D Touch nu ook geactiveerd kunnen worden met Haptic Touch. Hiermee druk je niet stevig op het scherm, maar houd je het simpelweg even ingedrukt.

iPhone 11 Haptic Touch

Goed nieuws voor mensen met iPads dus, die hierdoor eindelijk hun voordeel kunnen doen met snelle acties, zoals het even indrukken van een app-icoon om direct naar een specifieke functie te springen.

Het is niet ondenkbaar dat Apple deze stap zet, aangezien de iPhone XR vorig jaar al 3D Touch inruilde voor Haptic Touch. Welke reden het bedrijf heeft om de functie helemaal te schrappen in de iPhone 11 en 11 Max, is echter de grote vraag. Zo zou het enerzijds erg lastig zijn om deze schermen te produceren, wat de productiekosten omhoog brengt en mogelijk voor complicaties zorgt. Als Haptic Touch volgens Apple een goed alternatief is, zou dat een reden kunnen zijn.

De terugkeer van Touch ID

Een andere reden is voor gebruikers een stuk interessanter. In tegenstelling tot sommige Android-smartphones (zoals de OnePlus 7) heeft de iPhone namelijk alleen Face ID en geen Touch ID meer. Apple zou de vingerafdrukscanner niet onder het scherm kunnen plaatsen, omdat de onderdelen voor 3D Touch hierbij in de weg zitten.

Het zou dus goed kunnen dat het bedrijf 3D Touch schrapt om op die manier Touch ID terug te brengen door deze onder het scherm te plaatsen. Dit blijft een functie waar menig gebruiker om vraagt, terwijl 3D Touch al jaren naar de achterhoede is geschoven. Voorlopig blijft het nog bij een gerucht, maar wat wel zeker is, is dat Haptic Touch er vanaf dit najaar (als iOS 13 uitkomt) een stuk functioneler op gaat worden.

→ Meer lezen over iOS 13 en alle Apple-aankondigingen? In de WWDC 2019 round-up praten we je helemaal bij!

Lees het laatste nieuws over iOS 13

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 11 Pro
Apple iPhone 11 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu