Opinie: met iPadOS krijgt de iPad die aandacht die het verdient
Lars Paymans

Met iPadOS zet Apple een grote stap om de iPad als afzonderlijk product te behandelen, en niet als verlengstuk van de iPhone. Met deze verbeteringen gaat de iPad dit najaar eindelijk met een grote sprong vooruit. Vooral voor degenen die de tablet gebruiken voor meer dan alleen films kijken en games spelen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iPadOS is een uitkomst voor de iPad Pro

Toen Apple eind vorig jaar de iPad Pro 2018 onthulde, zette het bedrijf een nieuwe standaard neer voor de hardware van tablets. Van het scherm dat niet meer belemmerd werd door brede schermranden, tot Face ID en de enorm krachtige chip: dit was Apples visie voor de ultieme iPad.

Daarom was het ook zo jammer toen bleek dat deze superieure hardware werd afgeremd door iOS 12: software die duidelijk niet gemaakt was om zijn voordeel te doen met de mogelijkheden van dit apparaat. Met de WWDC 2019-keynote achter ons blijkt Apple druk bezig te zijn geweest met een oplossing, in de vorm van iPadOS.

iPadOS opinie

Met iPadOS splitst Apple iOS op in iOS 13 voor de iPhone en iPadOS voor de iPad. Dat geeft Apple de ruimte om de software van de iPad als een eigen variant te behandelen, waar gebruikers dit najaar al de vruchten van kunnen plukken.

Zo krijgt de iPad ondersteuning voor een (draadloze) muis, wordt het homescreen aangepast met widget-ondersteuning en gaat het complete multitaskingsysteem op de schop.

Meer dan een iPad met een groter scherm

Deze en nog veel meer aanpassingen zorgen ervoor dat de iPad meer wordt dan een iPhone met een groter scherm. Met iPadOS wordt een belangrijke stap gezet om de tablet tussen de Mac en iPhone te plaatsen, waarbij het apparaat steeds meer overeenkomsten met macOS gaat vertonen.

Zo open je websites voortaan in desktopmodus in plaats van mobiel, net zoals op een Mac. Ook lijkt de nieuwe Bestanden-app met zijn kolommen verdacht veel op Finder op de Mac. Verder plug je straks gewoon een usb-stick in de usb-c-poort van de iPad om bestanden over te zetten, of rechtstreeks in een app te importeren.

iPadOS officieel

Mensen die voor hun studie of werk iedere dag in de weer zijn met tekstverwerken, konden al uit de voeten met een iPad, maar moesten zich aanpassen aan wat vervelende ongemakken.

Ook naar die groep is met iPadOS gekeken, met aanpassingen als het gemakkelijker verplaatsen van een cursor tot het downloaden van nieuwe lettertypes en sneller kopiëren en plakken. Stuk voor stuk kleine verbeteringen die zo vaak worden gebruikt dat ze bij elkaar voor een grote verandering kunnen zorgen.

Een hoopvol signaal voor de toekomst

Dat zorgt ervoor dat een steeds grotere groep mensen de Mac thuis kan laten en genoeg heeft aan de iPad, een apparaat dat ik persoonlijk ook steeds vaker als enige apparaat met me meeneem. Een iPad Pro is kleiner en compacter dan een MacBook en kun je als je klaar bent met productief zijn ook gebruiken voor apps die je anders op het kleinere scherm van je iPhone zou openen. Ook niet onbelangrijk: door het design is een iPad Pro ook maanden later nog steeds een enorm fijn apparaat om te gebruiken.

Bovendien is dit slechts de eerste versie van iPadOS en zijn de overeenkomsten met iOS 13 nog groot. Het is daardoor extra spannend wat Apple volgend jaar gaat doen met de eerste grote update van iPadOS. Met de flexibiliteit en mogelijkheden van deze nieuwe software is er nog zoveel meer mogelijk. De eerste enorme stap naar een mooie toekomst voor de iPad is deze week in ieder geval gezet.

Lees meer over iPadOS

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.