Handig: met iPadOS sluit je straks je usb of bluetooth-muis aan
Wouter Nijsen

iPadOS, het nieuwe besturingssysteem voor de iPad, heeft ondersteuning voor usb- en bluetooth-muizen. Hierdoor krijgt de tablet er een compleet nieuwe manier van bedienen bij. Dit is hoe het werkt.

iPadOS werkt met usb- en bluetooth-muizen

De ondersteuning voor muizen werd ontdekt door Steve Troughton-Smith, een bekende software-ontwikkelaar. Op Twitter laat hij zien hoe de functie werkt. Muis-ondersteuning is geen standaard feature van iPadOS, maar onderdeel van AssistiveTouch, dat bij de Toegankelijkheids-opties van de software hoort. Activeer je de functie, dan wordt de muis gekoppeld en krijg je een cursor op het scherm van je iPad te zien.

Zie je de tweet (met video) niet? Klik dan op deze link

Troughton-Smith zegt dat muizen werken zodra je ze via de Lightning- of usb-c-aansluiting (in het geval van de iPad Pro 2018) hebt aangesloten. Hij geeft ook dat Apples Magic Trackpad wordt ondersteund en ook andere bluetooth-muizen met iPadOS kunnen samenwerken.

Zoals je in de video hierboven ziet, gaat het bedienen in principe hetzelfde als wanneer je het touchscreen gebruikt, al kun je met een muis veel preciezer te werk gaan. De muis-ondersteuning lekte voor de aankondiging van iPadOS al uit en is een feature waar iPad-gebruikers jaren om hebben gevraagd.

Meer over iPadOS

iPadOS is een nieuw besturingssysteem dat specifiek voor iPads is bedoeld. De software is gebaseerd op iOS 13 en beschikt over alle features van deze update, maar voegt een flink aantal functies toe om de iPad beter te maken. Zo krijgt het homescreen een upgrade, doordat app-iconen wat dichter bij elkaar staan en je widgets op je thuisscherm kunt plaatsen. Daarnaast bevat iPadOS een vernieuwde Bestanden-app met usb-stick-ondersteuning, lijkt Safari meer op de desktopversie en kun je makkelijker tekst verwerken op je iPad.

iPadOS verschijnt later dit jaar voor alle recente Apple-tablets. De update werkt op de iPad Air 2, iPad Air (2019), iPad 2017, iPad 2018, iPad mini (vierde en vijfde generatie) en alle modellen van de iPad Pro. Meer weten? Lees dan ook de WWDC 2019 round-up, waarin we alle aankondigingen van Apple voor je op een rijtje hebben gezet.

Het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.