Apple laat je in iPadOS grootte app-iconen op iPad-scherm zelf kiezen
Florence Peeters

Binnenkort kun je zelf kiezen hoeveel ruimte app-icoontjes innemen op je homescreen. De bètaversies van iPadOS en iOS 13 verklappen dat de functie naar de iPad komt, maar mogelijk ook naar de iPhone.

iPadOS app-iconen zijn in grootte aan te passen

De nieuwe functie is in beide bèta’s gevonden, waarbij je kunt instellen hoe groot de icoontjes zijn. Dit bepaalt ook hoeveel apps je kwijt kunt op één scherm. Zeker voor de iPad ideaal, omdat er lange tijd kritiek was van gebruikers, die vonden dat de app-icoontjes te ruimtelijk en groot waren opgesteld.

Dankzij iPadOS zijn de app-snelkoppelingen standaard een stuk kleiner en compacter, waardoor ze minder ruimte innemen. Hierdoor kun je op je thuisscherm meer apps kwijt, maar bijvoorbeeld ook de gloednieuwe widgets die met iPadOS naar de iPad komen. Heb je juist liever grotere app-icoontjes, dan kun je dat dankzij deze functie gemakkelijk alsnog instellen.

iPadOS app-icoontjes

Vooralsnog lijkt het erop dat je wel enkel tussen twee varianten kunt kiezen. Bij de 4×5 layout heb je grotere icoontjes en plaats voor zo’n 20 apps op je homescreen. Kies je voor de 6×5 layout, dan heb je juist ruimte voor meer iconen wat neerkomt op 30 apps.

Het is aannemelijk dat de functie enkel bedoeld is voor de iPad. Maar omdat het ook in de iOS 13-bèta terug te vinden is, zou het kunnen zijn dat Apple je ook laat bepalen hoeveel ruimte apps innemen op je iPhone-scherm.

Meer vernieuwingen in iPadOS

Met de enorme kracht van de iPad Pro 2018 werd pijnlijk duidelijk dat enkel iOS niet voldoende is om de software even krachtig en soepel te maken als de prestaties van de hedendaagse iPads. Dat weet Apple ook en daarom introduceert het dit najaar iPadOS, een extra besturingssysteem vol met functies speciaal voor de iPad.

Het moet er vooral voor zorgen dat multitasken en snel werken op de tablet gemakkelijker gaat. Dat begint met een functioneler beginscherm, maar bijvoorbeeld ook met een vernieuwd ‘zwevend’ toetsenbord. Daarnaast kun je dankzij Sidecar je iPad draadloos gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Check onderstaande video of onze iPadOS preview om een eerste indruk te krijgen.