Apple toont iPadOS 18: functies die je niet hoeft (maar wel wilt)

Piet-Jan Lentjes
10 juni 2024, 19:54
5 min leestijd
Apple toont iPadOS 18: functies die je niet hoeft (maar wel wilt)

Apple heeft tijdens WWDC 2024 een aantal nieuwe functies voor de iPad aangekondigd. Dit zijn de belangrijkste features in de iPadOS 18-update!

Lees verder na de advertentie.

iPadOS 18: functies die je niet hoeft (maar wel wilt)

Tijdens de WWDC 2024 heeft Apple eindelijk iPadOS 18 laten zien. In deze update voor de populaire tablet komen veel nieuwe functies naar de iPad. De meeste van deze functies komen overeen met de nieuwe functies in iOS 18. Lees dat artikel ook nog even door wanneer je alles wilt weten over de alle functies.

ipados 18 pages

Apple liet tijdens de keynote zien dat ze veel gingen veranderen, ook op het beginscherm. Zo kun je de plek van icoontjes zelf kiezen (voor een groot gedeelte) en is het zelfs mogelijk om de kleuren aan te passen. Ook het bedieningspaneel krijgt verschillende upgrades, zodat je ook hier de vakjes naar wens kunt aanpassen.

Een andere opvallende verandering is dat je straks apps kunt beveiligen met Face ID. De apps die je dan verborgen hebt komen dan in een speciaal mapje van de Appbibliotheek.

rekenmachine ipad

Een andere verandering in de iPadOS 18-update zit in de app Foto’s. Deze app heeft een flinke facelift gekregen. De foto’s komen nu boven in het scherm te staan in een soort grid. Onderaan vind je dan de verschillende folders en de rest van je bibliotheek. Veel van de bekende functies zitten er nog wel in, maar hebben een nieuwe look of een naamsverandering gekregen.

Apple gaat op iPad ook veel animaties toevoegen als je wisselt tussen apps en SharePlay krijgt een update. Zo kun je bijvoorbeeld je ouders helpen met iPad-problemen. Je kunt dan zelfs de iPad tijdelijk van ze overnemen. De iPad krijgt nu ook eindelijk een calculator-app, en dat werd tijd.

math notes

Ook voegt Apple veel nieuwe functies toe als je graag schrijft met je Apple Pencil. De iPad kan dan automatisch je handgeschreven notities verbeteren door de tekst beter uit te lijnen of door er een automatisch spellingscontrole op los te laten.

Apple Intelligence

Apple introduceert ook hun eigen versie van AI op iPhone, iPad en Mac. Apple legt wel de nadruk dat ze alleen de gegevens alleen lokaal gebruiken. Apple wil hiermee aangeven dat je gegevens altijd veilig zijn.

Apple voegt wel een nieuwe cloudfunctie toe genaamd Private Cloud Compute. Apple kan niet bij deze gegevens en alleen de benodigde data worden naar de cloud gestuurd.

Siri 2.0

Dankzij de Apple Intelligence-update krijgt iPadOS 18 nog meer mogelijkheden. Hiermee kan je iPad straks onder andere zelf beslissen welke van je notificaties het belangrijkst zijn en die bovenaan de lijst zetten. Dat werkt dan ook met Mail, zodat je belangrijkste mails ook het eerste te zien zijn in je inbox.

Je kunt met Apple Intelligence ook je eigen afbeeldingen maken. Die kun je zelfs aanpassen en personaliseren voor de persoon waar je het heen wilt sturen. Zo kun je bijvoorbeeld een goede vriendin een prettige verjaardag wensen met een plaatje dat specifiek voor haar is gemaakt.

Wel jammer: Apple heeft aangegeven dat alleen de iPhone 15 Pro (Max) en alle devices met een M1-chip (of hoger) Apple Intelligence gaat krijgen.

Genmoji en Image Playground

Een ander leuke functie is Genmoji en hiermee kun je voortaan je eigen emoji’s maken. Dit gaat heel makkelijk. Apple introduceert ook Image Playground. Je kiest daarmee een aantal onderwerpen en je iPhone maakt er dan een plaatje van.

Je kunt uiteraard ook een eigen soort van prompt invoeren en die toevoegen aan je ‘Image Playground’. Je kunt hiermee ook je eigen foto’s toevoegen, en die wordt dan ook meegenomen in de uiteindelijke afbeelding.

siri iOS 18

Siri 2.0

Ook Siri heeft een nieuwe look gekregen. Je ziet Siri nu als een soort gloeiende bol op de achtergrond van het iPhone-scherm. De spraakassistent is vooral slimmer geworden en kan nu beter de context leggen tussen verschillende opdrachten.

Daarnaast heeft Siri nu ondersteuning voor ChatGPT 4o. Siri vraag daarbij wel elke keer of je het goed vindt dat je opdracht wordt doorgestuurd naar ChatGPT. Je hebt hiervoor geen account te maken bij ChatGPT.

Voor de meeste van deze functies in deze iPadOS 18-update moet je nog wel even geduld hebben, want de meeste van deze nieuwe Siri-features komen in de toekomst beschikbaar.

Deze iPads krijgen de update

Helaas krijgen niet alle iPads ondersteuning voor de nieuwe iPadOS-update. Zoals ieder jaar valt een aantal tablets af bij het uitbrengen van een nieuwe generatie van iPadOS. Deze iPads krijgen iPadOS 18.

iPad Pro (M4), 12,9-inch iPad Pro (3e generatie of nieuwer), 11-inch iPad Pro (1e generatie of nieuwer), iPad Air (M2), iPad Air (3e generatie of nieuwer), iPad (7e generatie of nieuwer) en iPad mini (5e generatie of nieuwer).

iCreate WWDC 2024

Kom alles te weten over iOS 18 en meer!

In iCreate 160 lees je alles over de WWDC 2024, en als abonnee krijg je volgende week al toegang tot een exclusieve voorpublicatie. Nu is dus hét moment om een abonnement af te sluiten – tot 42% korting!


ipados 18 overzicht

iPad kopen

Wil je met iPadOS 18 ook een nieuwe iPad kopen? Of ben je simpelweg toe aan een nieuwe? Dan is de iPad Pro 2024 de beste tablet die je nu kunt kopen. Wij hebben hieronder de beste prijzen al voor je opgezocht.

Apple iPad Pro 2024 deals

Apple iPad Pro 2024

11 inch

256 GB

Zonder mobiel internet

€ 1.149,00

1 dag

Bekijk bij Belsimpel
Belsimpel
Vergelijk alle Apple iPad Pro 2024 prijzen

Vind je de iPad Pro toch iets te duur? Dan is de iPad Air 2024 een goed alternatief. Je krijgt dan vrijwel alle functies van de Pro in een net zo groot jasje. Hieronder vind je de beste prijzen.

Apple iPad Air 2024 deals

Apple iPad Air 2024

11 inch

128 GB

Zonder mobiel internet

€ 719,00

1 dag

Bekijk bij Media Markt
Media Markt
Nú gratis Buds FE t.w.v. €109,-
Vergelijk alle Apple iPad Air 2024 prijzen

Wil je een recente iPad, maar niet te veel uitgeven? Dan is de iPad 2022 de beste keuze. Check hier voor de beste prijzen!

Apple iPad 2022 deals

Los toestel Refurbished

Apple iPad 2022

10.9 inch

64 GB

€ 407,99

4 dagen

Bekijk bij Proshop
Proshop
Vergelijk alle Apple iPad 2022 prijzen

Dit is wanneer iPadOS 18 officieel verschijnt

Apple heeft tijdens WWDC 2024 de eerste preview gegeven van iPadOS 18. Je kunt vrijwel meteen aan de slag met deze bèta maar daar moet je wel een (gratis) ontwikkelaarsaccount voor hebben. Houd er wel rekening mee dat je een testversie van iPadOS krijgt, waar dus nog fouten in kunnen zitten.

Maar wanneer komt dan de uiteindelijke versie van iPadOS 18 uit? Daar moet je nog even geduld voor hebben. Dat wordt namelijk pas in september als Apple tijdens hun keynote de nieuwe iPhone en meer gaat presenteren. Vaak kun je dan erna de nieuwe versie van iPadOS installeren.

Wil je op de hoogte blijven omtrent het nieuws van de WWDC 2024? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron afbeelding: apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu