iPadOS 16 Stage Manager alleen op iPad met M1: Apple legt uit waarom

Piet-Jan Lentjes
14 juni 2022, 9:53
2 min leestijd
iPadOS 16 Stage Manager alleen op iPad met M1: Apple legt uit waarom

Een van de tofste functies in iPadOS 16 is Stage Manager, maar die komt alleen op de iPad met een M1-chip. De hoofd software-ontwikkelaar van Apple legt in een interview uit waarom de functie niet op andere iPads beschikbaar is.

Lees verder na de advertentie.

iPadOS 16 Stage Manager op iPad met M1

Apple heeft al eerder in een verklaring laten weten waarom Stage Manager alleen beschikbaar is op een iPad met M1-chip. Dat zijn op dit moment alleen de nieuwste iPad Pro’s (2021) en de iPad Air 5 (2022). Volgens Apple heeft Stage Manager veel geheugen, snelle opslag en flexibele ondersteuning van externe beeldschermen vereist.

Lees meer: Smoesje van Apple: hierom krijg je Stage Manager alleen op M1-iPads

Stage manager iPad

Stage Manager op M1-iPad: meer uitleg van Apple

Nu heeft ook Craig Federighi (hoofd software-ontwikkelaar bij Apple) een duit in het zakje gedaan. In een interview met TechCrunch vertelde hij: “Alleen de iPads met een M1, veel werkgeheugen en razendsnelle opslag zijn snel genoeg om de ‘memory swap’ vlot uit te voeren. Omdat we nu vier apps tegelijk kunnen openen en nog eens vier op een extern scherm, is er veel geheugen nodig om alles soepel te laten draaien. Op andere iPads hebben we die mogelijkheid niet.”

Volgens Apple heeft Stage Manager een speciale functie (Memory Swap) van iPadOS 16 nodig, die alleen sommige iPads ondersteunen. Hiermee kunnen iPads hun werkgeheugen uitbreiden via de ingebouwde flash-opslag. Onder macOS en Windows is dat al jaren heel normaal: zodra het werkgeheugen vol is, worden de nieuwe gegevens naar de schijf ‘geswapt’.

Federighi gaat verder en zegt: “We hebben Stage Manager ontwikkelt om optimaal gebruik te maken van de M1-chip. Om de animaties, de schaduwen en het kantelen van de apps supervloeiend op meerdere, grote schermen te laten zien is veel grafische kracht nodig.”

Daarna vertelt Federighi nog dat ze maar al te graag Stage Manager op andere apparaten beschikbaar wilden maken, maar dit vanwege designbeperkingen niet hebben gedaan. “Dit is wat Stage Manager vereist. En dit is de gebruikerservaring die we in de toekomst willen aanbieden. Daarnaast wilden we ons geen designbeperkingen opleggen. Apple zet hiermee een nieuwe benchmark voor de toekomst.”

iPad OS

Stage Manager op iPad: dit kun je ermee

Met de nieuwe functie Stage Manager van iPadOS 16 kun je op de iPad meerdere vensters tegelijkertijd open hebben staan. De app op de ‘voorgrond’ verschijnt groot in beeld. De overige geopende apps en vensters staan verkleind aan de linkerkant van het scherm. Het is zelfs mogelijk om de grootte van de geopende ‘vensters’ aan te passen, zodat je meer van ja ‘bureaublad’ ziet, net zoals op een MacBook.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu