De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

iPadOS 15: 8 verwachtingen voor de grote iPad-update

Lars Paijmans
27 mei 2021, 12:54
5 min leestijd
iPadOS 15: 8 verwachtingen voor de grote iPad-update

Op 7 juni presenteert Apple iPadOS 15 tijdens WWDC 2021. De grote iPad-software-update van 2021lijkt meerdere grote verbeteringen te krijgen. In dit artikel blikken we vooruit op onze iPadOS 15 verwachtingen.

Lees verder na de advertentie.

iPadOS 15 verwachtingen: hier kun je naar uitkijken

Apple behandelt de iPad al twee jaar niet meer als grote broer van de iPhone: sinds de komst van iPadOS heeft de tablet een eigen softwaresysteem, wat zijn eerste vruchten al afgeworpen heeft. We zijn inmiddels aanbeland bij iPadOS 15.

De iPad-update is nog niet aangekondigd, maar dankzij geruchten weten we al het een en ander over de nieuwe functies. In dit artikel blikken we daarom vooruit op onze verwachtingen voor iPadOS 15.

ipados 15 concept uitgelicht

1. Verbeterde widgets, overal op het scherm

Hopelijk laat Apple iPadOS 15 met name draaien om het verbeteren van widgets. Vorig jaar zette het bedrijf de eerste stap door widgets in de linkerkolom van het iPad-homescreen toe te staan. Al snel kwamen gebruikers erachter dat de functionaliteit ervan nog steeds wat beperkt was.

De grootste irritatie is het gebrek aan ruimte: in tegenstelling tot de iPhone kun je niet overal op het scherm widgets neerzetten. Dat is gek, want juist het grotere scherm van de iPad leent zich ervoor om widgets alle ruimte te geven. Volgens een gerucht zou dit vanaf iPadOS 15 veranderen.

Ook worden widgets interactiever: in plaats van het tonen van informatie zou je ook meer interactie aan kunnen gaan met een widget. Denk hierbij aan een korte notitie schrijven in de Notitie-widget, zonder daarvoor de bijbehorende app te openen.

2. Slimmere meldingen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ‘werkmodus’ die alle meldingen van apps tegenhoudt die voor afleiding kunnen zorgen, of een ‘relaxmodus’ die juist de meldingen van al je werk blokkeert in de avonduren. Ook iOS 15 zou deze opties krijgen, zodat je al je apparaten in een specifieke modus kunt zetten en alleen op de hoogte wordt gehouden van de apps die op dat moment voor jou relevant zijn.

De iPad wordt steeds meer een volwaardig Mac-alternatief. Goed nieuws dus dat iPadOS 15 op een andere manier met notificaties omgaat. Gebruikers krijgen meer opties om meldingen aan te passen op basis van wat je aan het doen bent.

3. Beter samenwerken met externe schermen

Nu steeds meer iPads een usb c-poort krijgen, kun je steeds meer modellen ook aan een extern scherm aansluiten. Een groot voordeel voor mensen die de tablet als laptop-alternatief gebruiken, maar de uitwerking ervan laat nog wat te wensen over.

Zo kun je nu enkel het scherm van je iPad spiegelen en zijn er grote zwarte randen zichtbaar aan de zijkanten. Als de iPad zich meer als een Mac gaat gedragen, zou de optie om externe monitoren ook echt als tweede scherm te gebruiken een grote verbetering zijn. Met de muis- en trackpad-ondersteuning verandert een iPad daarmee echt in een laptop-achtig apparaat.

4. Appbibliotheek

Het was een van de grote toevoegingen aan iOS 14, de iPhone-software-update van 2020. In deze Appbibliotheek worden jouw favoriete apps per categorie verzameld zodat je ze snel kunt vinden en openen. Alle social media-apps en games staan bijvoorbeeld netjes in een mapje.

De verwachting is dat Apple de Appbibliotheek ook naar iPadOS 15 gaat brengen. Op die manier kun je heel makkelijk en snel apps vinden en openen.

5. Meer focus op privacy

Apple zet de afgelopen jaren steeds meer in op privacy. Sterker nog: het is inmiddels een verkooppunt van het bedrijf uit Cupertino geworden. We verwachten daarom dat Apple van de mogelijkheid gebruikmaakt om nieuwe privacyfuncties toe te voegen.

Welke functies is nog een beetje de vraag. Mogelijk kiest het bedrijf ervoor om de iCloud-sleutelhanger als losstaande app uit te brengen. Op die manier kan Apple concurreren met partijen als 1Password en Bitwarden en haar positie als privacyvriendelijke telefoonfabrikant verstevigen.

Dat Apple wel oren heeft naar een eigen wachtwoorddienst is wel duidelijk. Het bedrijf schijnt enkele jaren geleden serieus overwogen te hebben om 1Password over te nemen.

ipad pro magic keyboard

6. Nieuw menu voor professionals

Dit is geen concreet gerucht, maar vooral een functie waar wij op hopen. Ontwerper Parker Ortolani liet in zijn iPadOS 15-concept zien hoe de toevoeging van een speciaal ‘Pro Menu’ eruit kan komen te zien.

Dit menu open je door rechtsboven in het scherm op de tijd te tikken. Vervolgens krijg je een overzicht van je huidige instellingen, app-updates die klaarstaan en welke notificaties je onlangs hebt ontvangen. Dankzij deze toevoeging komt de iPad dichter bij de Mac te liggen, iets waar Apple al jaren naar toewerkt.

 Lees ook: Concept: iPadOS 15 met nieuw thuisscherm, betere widgets en meer

7. Ondersteuning: welke iPads krijgen de update?

Draait jouw iPad momenteel op iPadOS 14? Volgens een recent gerucht ben je dan niet per se verzekerd van de update naar iPadOS 15. Apple zou namelijk schrappen in de lijst met ondersteunde modellen door iPads met een A9-chip te laten vallen. Indien dit gerucht klopt, is het bijvoorbeeld slecht nieuws voor eigenaren van een iPad 2017.

We verwachten dat de volgende iPads kunnen updaten naar iPadOS 15:

Uiteraard kunnen nieuwe, onaangekondigde tablets ook met iPadOS 15 overweg. We verwachten dit jaar bijvoorbeeld de iPad 2021, iPad Air 2021, iPad Pro 2021 en iPad mini 2021 te zien.

8. iPadOS 15 release date binnenkort bekend

7 juni is het zover, want dan barst WWDC 2021 los. De jaarlijkse conferentie voor app-ontwikkelaars vindt net als in 2020 volledig digitaal plaats en wordt afgetrapt met een keynote.

Traditiegetrouw is dit hét moment waarop Apple updates voor al haar softwareversie aankondigt. Naast iPadOS 15 krijgen we die dag ook onder meer iOS 15 en watchOS 8 te zien. Alle nieuwe softwareversies zijn dan in het najaar van 2021 te downloaden.

Het is nog onduidelijk hoe laat de WWDC-keynote begint. Wel staat vast dat iPhoned dan live verslag doet. Wil je niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, of download de gratis iPhoned-app.

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen