De 6 belangrijkste verschillen tussen de iPad Pro 9.7 en 12.9

Wouter Nijsen
23 maart 2016, 19:25
3 min leestijd
De 6 belangrijkste verschillen tussen de iPad Pro 9.7 en 12.9

Op het eerste gezicht is de iPad Pro 9.7 slechts een kleinere versie van de reguliere iPad Pro, maar er zijn meer verschillen te noemen. Dit zijn de 6 belangrijkste op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iPad Pro verschillen

1. Het formaat

Een nieuwe functionaliteit op de iPad Pro is ‘True Tone’-display. Dit betekent dat de kleurtemperatuur van het scherm wordt aangepast aan de kleurtemperatuur in de kamer. Maar het grootste verschil tussen de iPad Pro 9.7 en 12.9 is natuurlijk het formaat. Het 9,7 inch-scherm zorgt ervoor dat de kleine iPad Pro veel handzamer is en gemakkelijker met één hand is vast te houden. Dat laatste komt ook doordat de 9,7 inch-versie aanzienlijk lichter is.

9.7 inch ipad pro

Het wifi- en 4G-model wegen respectievelijk 437 en 444 gram, terwijl dezelfde versies van de 12,9 inch-iPad met 713 en 723 gram veel zwaarder zijn. De kleinere iPad Pro is ook een stukje dunner (6,1 millimeter) dan zijn grotere broer (6,9 millimeter). Door het dunnere design steekt de camera aan de achterkant wel iets uit, maar voor wie regelmatig onderweg is, is de iPad Pro 9,7 een aantrekkelijkere optie.

2. De camera

Een ander groot verschil zijn de camera’s van de tablets. Apple heeft de 9,7 inch-iPad Pro voorzien van een 12 megapixel-camera, terwijl de grotere variant het doet met 8 megapixel. Daarnaast heeft de kleine Pro een hoger diafragma van f/2.2 dan de reguliere versie (f/2.4). Hoe lager dit getal, des te meer licht de camera kan opvallen. In theorie maakt de kleinere iPad Pro dus scherpere foto’s in het donker, al moeten we de tablet nog uitgebreid onder handen nemen om te zien of dit daadwerkelijk het geval is.

iPad Pro verschillen

Ook aan de voorkant zijn een aantal zaken anders. Zo maakt de kleinere iPad Pro foto’s met meer megapixel (5 ten opzichte van 1,2) en kan het scherm worden gebruikt als flitser. Bij het maken van een selfie licht het display kort zeer fel op, zodat je gezicht extra wordt belicht. De 9,7 inch-versie kan ook Live Fotos’s maken, een functie die bij de 12,9 inch-versie ontbreekt.

3. Werkgeheugen

Tijdens de presentatie van de iPad Pro 9.7 deed Apple wat geheimzinnig over de precieze specificaties van het kleinere model. Inmiddels weten we waarom: het 9,7 inch-model heeft namelijk mindere specs dan zijn grote broer. Zo is er 2GB RAM beschikbaar in plaats van 4GB, wat je mogelijk gaat merken als je meerdere zware apps gelijktijdig draait. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Microsoft Office, dat overigens alleen op de kleine iPad Pro gratis te gebruiken is. Microsoft ziet het 12,9 inch-model als een laptop en vraagt voor deze versie wel geld.

Verder is de A9X-chip lager geklokt: de rekenkernen draaien op 2,16GHz, terwijl dat bij de grotere iPad Pro 2,25GHz is. Daar zul je in de praktijk echter minder van merken.

4. De accuduur

Een ander verschil is dat de iPad Pro 9.7 een kleinere accu heeft. Het gaat om een capaciteit van 27,5 wattuur, terwijl de normale iPad Pro 38,5 wattuur heeft. Apple zegt dat de tablets even lang meegaan op één acculading, wat betekent dat je ze sowieso meerdere dagen kunt gebruiken. De kleinere accu van de iPad Pro 9.7 laadt logischerwijs wel een stukje sneller op.

5. Hey Siri

De iPad Pro 9.7 en 12.9 zijn voorzien van dezelfde A9X-chip en M9-coprocessor, maar alleen de kleine variant ondersteunt het ‘Hey Siri’-stemcommando. Het is onduidelijk waarom Apple deze keuze heeft gemaakt. Met ‘Hey Siri’ kunnen gebruikers de stemassistent te allen tijde inschakelen, waarbij de tablet niet aan het stroom hoeft te liggen. Siri zal in alle gevallen naar je luisteren en eventuele vragen die je hebt opvolgen.

ipad pro apple-event

6. 256GB aan opslag

Uniek aan de iPad Pro 9.7 is dat de tablet beschikbaar wordt met 256GB aan opslag. Apple bracht de normale iPad Pro oorspronkelijk uit met 32GB of 128GB, maar maakte maandag bekend dat ook die een 256GB-variant krijgt. Voor deze versie heb je wel een dikke portemonnee nodig. De iPad Pro 9.7 met 256GB kost 1049 euro, terwijl je voor de 12.9 inch-versie 1279 euro betaalt.

Heb je niet zoveel opslagruimte nodig, dan kun je beter voor het 32GB-model gaan. Hiervoor betaal je respectievelijk 689 euro (9,7 inch) en 919 euro (12,9 inch). De nieuwe iPad Pro komt volgens Apple ‘binnenkort’ beschikbaar in de Benelux.

Categorieën: Achtergrond, Devices
Thema: Apple
Device: iPad Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen