De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

5 redenen om de iPad Pro (niet) te bestellen

Redactie
11 november 2015, 15:33
5 min leestijd
5 redenen om de iPad Pro (niet) te bestellen

De iPad Pro is sinds vandaag dan eindelijk officieel te bestellen in de Benelux. De 12,9 inch-tablet heeft naast een fors prijskaartje ook een aantal bijzondere features. Wij lichten er vijf uit.

Lees verder na de advertentie.

1. Ongekend formaat

De iPad Pro heeft een Retina-scherm van maar liefst 12,9 inch. Daardoor behoort hij tot de reuzen in tabletland én is het de grootste tablet die Apple tot dusver heeft uitgebracht. Het scherm heeft een resolutie van 2732 bij 2048 pixels en een pixeldichtheid van 264 ppi, wat voor een scherp beeld moet zorgen. Met een dikte van slechts 6,9 millimeter is de iPad Pro ook relatief dun, hoewel het gewicht van 713 gram (723 gram voor het cellular-model) zeker aan de forse kant is. Wat we wel missen is een kickstand, waardoor je de tablet mooi neer kan zetten. Hiervoor moet je een apart hoesje aanschaffen.

ipad pro bestellen

De iPad Pro is door het grote formaat en hoge gewicht bepaald niet geschikt voor onderweg. Dat lijkt echter ook niet de bedoeling van Apple, die speciaal voor de tablet een toetsenbordcase (169 dollar maar nog niet te bestellen in Nederland) en stylus (109 euro) heeft ontwikkeld. Met eerstgenoemde tover je de iPad om tot een compacte laptop. De zogeheten Apple Pencil laat je schetsen, tekenen en bewerkingen doen in de bewerkings-apps van bijvoorbeeld Adobe.

2. De snelste iPad ooit

Natuurlijk heeft Apple zijn stokpaardje uitgerust met de laatste hardware. Apples nieuwste chipset voor de iPads, de 64-bits A9X, is pakweg twee keer zo krachtig als de chip in de iPad Air 2. Ook zijn de grafische prestaties verdubbeld ten opzichte van de Air 2. Hierdoor is de grote tablet uitermate geschikt voor het maken van 3D-designs of het bekijken en bewerken van 4K-video’s. Bovendien moet het apparaat geen moeite hebben met het tegelijkertijd draaien van meerdere apps. Qua snelheid komt hij in de buurt van laptops die je in deze prijsklasse vindt.

ipad pro bestellen

Dat is mede te danken aan de 4GB aan werkgeheugen waarover de iPad Pro beschikt. Aan interne opslagruimte is overigens 32 of 128GB aan opslaggeheugen beschikbaar. Dat eerste lijkt wat aan de krappe kant voor een iPad die met zoveel potentiële mogelijkheden vermarkt wordt. Zo speelt Apple in op beeld- en videoverwerking, maar als je daadwerkelijk met veel media aan de slag gaat, zul je al snel tegen beperkingen aanlopen.

3. Multitasken met Split view

De krachtige chipset in combinatie met iOS 9 en het grote scherm maakt multitasking nog beter mogelijk op de iPad Pro. Multitasking is mogelijk door middel van Slide Over, die een vereenvoudigde versie van een tweede app laat verschijnen in een zijbalk rechts op het scherm. Ook beschikt de tablet over échte multitasking met Split View, waarbij twee apps allebei de helft van het scherm innemen. Hierdoor lijkt de tablet al meer op een mini-computer waarop je meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren. Zo kun je rechts een rapport uittypen en heb je links de benodigde data in een Excel-sheet openstaan.

https://www.youtube.com/watch?v=4AZR8a5XVSs

Ten slotte is het met Picture-in-Picture mogelijk een video te bekijken of te FaceTimen en ondertussen op een andere app te werken. De video wordt in een klein extra venster weergegeven en is te verplaatsen naar de plek die jij prettig vindt.

4. Verbeterde speakers

De iPad Pro is in elke hoek uitgerust met een speaker en beschikt hierdoor over een vier-speaker-systeem. Het mooie aan de speakers is dat ze volledig zijn geïntegreerd in de behuizing van de tablet en daardoor 61 procent meer backvolume hebben dan bij andere iPads. Hoge en lage tonen zijn beter te onderscheiden en de output is drie keer zo groot, aldus Apple.

ipad pro bestellen

Verder zijn de speakers zo geprogrammeerd dat het geluid altijd optimaal is, in welke hoek je de iPad Pro ook houdt. De speakers die zich aan de bovenkant bevinden verzorgen alleen de hogere frequenties, terwijl alle speakers voor bas zorgen. Hoe zich dit in de werkelijkheid verhoudt, is even afwachten. De speakers zouden in ieder geval stukken beter moeten klinken dan bij voorgaande iPads.

5. Lange accuduur

Met al deze features is een grote accu een vereiste zeker en juist dat is iets waar iOS-gebruikers nog wel eens over klagen. Over hoeveel mAh de accu van de iPad Pro beschikt is niet bekend, maar volgens Apple moet deze in ieder geval garant staan voor tien uur video’s bekijken, muziek beluisteren of internetten via wifi. Een prima prestatie gezien het grote scherm.

De accu moet tot tien uur meegaan

Maak je gebruik van het mobiele datanetwerk, dan gaat de accu tot negen uur mee. Meer dan genoeg zou je zeggen, maar zeker weten doen we het pas als we de iPad Pro zelf uitgeprobeerd hebben. Ook zal dan blijken of alle features in de praktijk net zo goed werken als Apple ons wil doen geloven.

iPad versus MacBook

Als het aan Apple-ceo Tim Cook ligt, zal de iPad Pro op den duur laptops en desktops vervangen. Maar hoe verhoudt de tablet zich ten opzichte van Apples eigen laptops, zoals de MacBook Air en Pro? Die vergelijking zullen we in een apart artikel maken.

iPad Pro bestellen

Als gezegd is de iPad Pro vanaf nu in ons land verkrijgbaar. Voor het instapmodel met wifi en 32GB opslag betaal je 919 euro, terwijl je voor de modellen met 128GB/wifi en 128GB/cellular respectievelijk 1099 en 1249 euro betaalt. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

Apple iPad Pro

Apple iPad Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Refurbished

€ 245,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen