iPad Pro 2018 verwachtingen: 8 nieuwe functies om naar uit te kijken

Lars Paijmans
29 oktober 2018, 19:33
5 min leestijd

De iPad Pro krijgt morgen zijn grootste opknapbeurt in de geschiedenis van Apples tablet. Dit zijn onze verwachtingen voor de iPad Pro 2018.

Lees verder na de advertentie.

Onze 5 iPad Pro 2018 verwachtingen

De iPad Pro is Apples ‘iPhone X’ van de iPads. Naast het instapmodel, dat het bedrijf begin dit jaar vernieuwde met de iPad 2018, is het nu bijna tijd voor het high-end model om opgeknapt te worden. De voorgaande jaren deed Apple dit met relatief kleine verbeteringen, maar dit jaar is het tijd voor grotere stappen.

1. Een nieuw design

De iPad Pro is een stuk duurder dan de iPad 2018 en om die prijs te rechtvaardigen, kijkt de tablet dit jaar goed naar de iPhone X en iPhone XS. Apple past het design van de Pro aan zodat hij in feite op een tabletversie van de X lijkt. Dat betekent een voorkantvullend scherm, wat een groter display oplevert in een behuizing van hetzelfde formaat.

iPad Pro 2018 verwachtingen

Ook wordt de iPad Pro waarschijnlijk weer iets dunner. Om dat voor elkaar te krijgen zou Apple voor het eerst op een iPad de hoofdtelefoonaansluiting weglaten. Deze is voor iPhone-bezitters al sinds de iPhone 7 verdwenen.

Een groot verschil met de iPhones op het gebied van design is dat de iPad pro 2018 geen notch meer krijgt. Deze uitsnede in de bovenkant van het iPhone X-scherm was nodig om de Face ID-camera te verwerken. Omdat de iPad meer ruimte heeft in de schermrand, zouden de sensoren mogelijk ook hierin verwerkt worden. Het lijkt erop dat Apple hier een manier voor heeft gevonden. Dat zou dit de eerste iPad maken met een volledig voorkantvullend scherm.

2. Face ID (en geen homeknop)

Omdat gezichtsherkenning wordt toegevoegd aan de iPad Pro, zijn ook de dagen van de homeknop op Apples tablet geteld. iOS 12 zou speciaal voor de iPad ook Face ID laten werken als je de tablet gekanteld vasthoudt, iets wat nu nog niet werkt op de iPhone X, iPhone XS of iPhone XR. Met Face ID scant een camera je gezicht, door duizenden infrarood bolletjes op je gezicht te plaatsen.

In tegenstelling tot veel concurrerende gezichtsscanners, werkt Face ID hierdoor ook probleemloos in het donker. Omdat de camera je gezicht steeds beter leert kennen, maakt het niet uit of je een baard laat groeien of een sjaal om hebt. Bovendien stelt Apple dat Face ID een stuk veiliger is dan Touch ID.

Apple oktober 2018 event

3. Waarschijnlijk geen oled-scherm

Vorig jaar bleek Apple heel wat moeite te hebben om genoeg hoogwaardige oled-schermen te kunnen leveren voor de iPhone X. Nu er dit najaar nog twee oled-iPhones bij zijn gekomen, is de kans klein dat Apple ook nog eens twee grotere iPad-displays van dit schermtype kan leveren. Bovendien kost het meer moeite om de grote schermen van de iPad te produceren, wat ook de reden is dat 3D Touch nog niet de overstap naar Apples tablets heeft gemaakt.

Reken er dus maar niet op dat de nieuwe iPad Pro een oled-scherm krijgt, maar wel het uitstekende lcd-display met ProMotion. Deze techniek ververst het beeld een stuk sneller dan oudere iPads, waardoor animaties er soepeler uitzien en de tablet eerder reageert op jouw aanraking.

4. Geen Lightning maar usb-c

Apple richt zich met de iPad Pro duidelijk op de professionele gebruiker, en daar wil het bedrijf best ver voor gaan. Uit meerdere geruchten blijkt dat Apple de Lightning-poort op de nieuwe iPad inruilt voor een usb-c-aansluiting. Dat is groot nieuws, want daardoor kun je de tablet een stuk makkelijker op een extern scherm aansluiten.

Handig als je ergens een presentatie geeft of je wat meer schermruimte nodig hebt om een video of foto’s te laten zien. Dit zou ook betekenen dat de iPad een nieuwe oplader krijgt met een usb-c-poort. Deze hebben we in het verleden al meerdere malen gezien in gelekte foto’s.

ipad pro 2018 conceptrenders

5. Snelladen via usb-c, maar geen draadloos laden

Hoewel de iPad Pro er op het eerste gezicht uitziet als een grotere iPhone X, is de kans klein dat de tablet draadloos op te laden is. Dat heeft vooral te maken met de nog trage oplaadsnelheid die met draadloos laden gepaard gaat. In plaats daarvan zou Apple kiezen voor snelladen via de usb-c-poort. Dit is bepaald geen overbodige luxe. Een lege iPad Pro kan nu met gemak uren aan de lader hangen om weer honderd procent te bereiken.

6. Betere specificaties

Bij een nieuwe iPad hoort natuurlijk ook een nieuwe chip. Terwijl de iPhone XS, XS Max en XR uitgerust zijn met de A12-chip, wordt de iPad Pro 2018 naar verwachting voorzien van de A11X-chip, een variant op de processor die we eind vorig jaar in de iPhone 8 en iPhone X zagen. De A11-chip kenmerkt zich door de extra energiezuinige techniek die ervoor zorgt dat de prestaties erop vooruitgaan, maar deze niet meer accucapaciteit vragen.

Door hier verder op voort te bouwen, kan de grotere accu van de iPad Pro straks met een beetje geluk nog langer meegaan. Handig als je de tablet bijvoorbeeld meeneemt naar colleges of werk, en je heel de dag de oplader niet nodig hebt.

iPhone 2018 Apple Pencil

7. Nieuwe Apple Pencil

Tegelijk met de nieuwe iPad Pro zal Apple een nieuwe Apple Pencil onthullen, het tekenpennetje dat vooral voor grafisch ontwerpers een uitkomst is. Deze nieuwe generatie zou je draadloos kunnen koppelen, zodat je niet hem niet meer op de usb-poort hoeft aan te sluiten.

Daarnaast zou de Pencil uitgerust worden met een speciale knop die je kunt gebruiken om nieuwe functies te activeren. Hierdoor worden de mogelijkheden van de Pencil uitgebreid, al weten we nog niet precies wat dit knopje allemaal mogelijk gaat maken. Even afwachten tot morgenmiddag dus.

8. Draait op iOS 12.1

De iPad Pro 2018 draait standaard op iOS 12.1, de nieuwste update die vanaf morgenavond beschikbaar komt. De update introduceert onder meer meer dan 70 nieuwe emoji en groepsgesprekken in FaceTime. Daarnaast zal de software wat speciale functies bevatten die enkel voor de iPad beschikbaar zijn.

Zo werkt Face ID ook in landschapsmodus en zal Apple het scherm ook aan moeten passen voor de nieuwe displays. Naar verwachting verschijnt de iOS 12.1-update morgenavond rond 19:00 uur.

Wanneer is de iPad Pro 2018 release?

Apple onthult de nieuwe iPad Pro 2018 tijdens een speciaal evenement op 30 oktober. Daarna kun je ‘m waarschijnlijk op 2 november bestellen en is ‘ie vanaf 9 november verkrijgbaar. De redactie van iPhoned zit morgen uiteraard in de startblokken om live verslag te doen van de keynote.

Daar verwachten we ook nog een aantal andere aankondigingen, zoals een nieuwe MacBook Air en Mac Mini. Het event begint vroeger dan normaal, namelijk al om 15:00 uur Nederlandse tijd. Download nu alvast onze iOS-app en je blijft overal en altijd op de hoogte van alle aankondigingen.

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro 2018

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen