Opinie: De nieuwe iPad Pro hoopt dat we het bestaan van laptops vergeten

Lars Paijmans
20 november 2018, 13:03
3 min leestijd
Opinie: De nieuwe iPad Pro hoopt dat we het bestaan van laptops vergeten

‘De iPad Pro is je volgende computer’. Apple blijft zijn marketingslogan herhalen als een plaat die blijft hangen, maar laat hierdoor vooral zien dat het niet weet waar laptops nou eigenlijk voor gebruikt worden.

Van vraag naar statement: ‘De iPad Pro 2018 als laptopvervanger’

‘Wat is een computer?’ vroeg Apple zich af in een reclame voor de eerste iPad Pro een paar jaar geleden. Die voorzichtige vraag is anno 2018 veranderd in een statement: ‘Vijf redenen waarom de iPad Pro je volgende computer is’, luidt Apples nieuwste reclame voor de iPad Pro 2018.

iPad Pro 2018 laptopvervanger

Tijdens de keynote waar de nieuwe iPad onthuld werd, benadrukte Apple keer op keer dat de iPad krachtiger is dan de meeste laptops, en het hierdoor een goed alternatief is voor een laptop of computer.

Apple overstemt de kritiek

Niet veel later verschenen de eerste reviews van de tablet, die eigenlijk allemaal dezelfde conclusie hadden. Van The Verge tot TechCrunch waren de recensies het er over eens dat de iPad Pro 2018 een enorm krachtig apparaat is, maar dat de beperkingen van iOS te groot zijn om het tot een volwaardige laptopvervanger te maken.

Apples reactie hierop is een nieuwe reclamespot waarin pijnlijk duidelijk wordt dat het bedrijf geen gehoor geeft aan deze kritiek. “iPad Pro: 5 reasons iPad Pro can be your next computer”, de vijf redenen zijn als volgt:

  1. Hij is krachtiger dan de meeste laptops;
  2. Het is een scanner, camera, computer enzovoorts;
  3. Je neemt hem overal mee naartoe en bent altijd verbonden;
  4. Hij is heel gemakkelijk in gebruik;
  5. Hij is nog beter met een Apple Pencil.

Vanaf het eerste punt maakt Apple alweer de misser die het bedrijf sinds de introductie van de nieuwe Pro meerdere malen gemaakt heeft. Op papier is de nieuwe iPad Pro inderdaad krachtiger dan de meeste laptops, maar door de beperkingen van iOS zijn je mogelijkheden nog steeds minder uitgebreid.

Het is in iOS bijvoorbeeld nog niet mogelijk om snel door al je lokale en online bestanden te bladeren, deze te kopiëren en plakken of snel te bewerken. Daarnaast is Safari nog steeds een mobiele versie van Apples browser, in plaats van de uitgebreidere versie die op de Mac beschikbaar is.

iPad Pro 2018 laptopvervanger

Daardoor is het niet eens mogelijk om meerdere vensters tegelijk te openen. Daarnaast heeft de iPad Pro voor het eerst een usb-c-poort, maar kun je deze nog steeds niet gebruiken om er externe opslag op aan te sluiten.

De hoge prijs van de Pro helpt hier bovendien niet aan mee. Omdat je net zoveel of meer betaalt voor een iPad Pro als voor een laptop, mag je er ook van verwachten dat je er op zijn minst hetzelfde mee kunt doen. Dat maakt het extra pijnlijk dat je voor dat geld zo’n krachtig apparaat in huis haalt dat vervolgens vooral zichzelf in de weg zit door de software.

En de MacBook dan?

De overige punten zijn allemaal feitelijk correct, maar punt drie, vier en in mindere mate twee gaan net zo goed op voor een MacBook. Ook een MacBook neem je overal mee naartoe, is gemakkelijk in gebruik en kun je voor tal van werkzaamheden inzetten. Apples laatste argument, de Apple Pencil, is tot slot alleen van toegevoegde waarde voor grafici of tekenaars. Vooral omdat je het pennetje los moet aanschaffen voor 135 euro.

Apples nieuwste reclame komt daardoor wat wanhopig over, en doet vermoeden dat het bedrijf niet zo goed weet waar veel mensen hun laptops nou eigenlijk voor gebruiken. Tot het bedrijf serieuze stappen zet om iOS op de iPad dichter bij macOS te brengen, blijft de iPad een mooi apparaat voor een specifieke doelgroep. Voorlopig is het helaas nog lang geen apparaat dat de gemiddelde gebruiker kan overwegen als alternatief voor een laptop. Hoe krachtig en mooi de iPad ook is.

Lees ook: iPad 2018 vs iPad Pro 2018: wat is de beste nieuwe iPad voor jou?

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's