Nieuwe iPads hebben nfc-chips voor Apple Pay

Rutger Otto
25 oktober 2014, 11:22
2 min leestijd
Nieuwe iPads hebben nfc-chips voor Apple Pay

De iPad Air 2 en de iPad mini 3 zijn voorzien van eenzelfde nfc-chip als in de nieuwe iPhones om te kunnen betalen met Apple Pay. Alleen kun je er in de winkel niet draadloos mee betalen.

Lees verder na de advertentie.

Eerder deze week haalde iFixit de iPad Air 2 uit elkaar om de componenten van binnen te kunnen bekijken. Er werd ontdekt dat de iPad eenzelfde nfc-chip aan boord heeft als in de iPhone 6, waarmee Apple Pay voor het toestel geschikt wordt. Tenminste, in de App Store.

iPad nfc

De nfc-chip in de iPad Air 2 betreft het zogeheten ‘Secure Element’. Deze chip zorgt ervoor dat gevoelige informatie (zoals creditcard-gegevens) veilig worden opgeborgen op het toestel. Op die manier wordt betalen met Apple Pay beveiligd. Met Apple Pay gebruik je, in plaats van de bankgegevens die je aan Passbook toevoegt, een uniek nummer dat aan je apparaat is gekoppeld. Deze is toegewezen aan het Secure Element, wat het nummer veilig en versleuteld bewaart. Je gegevens en het unieke nummer staan dus alleen maar op het toestel en zijn via servers nooit voor anderen te zien, zo belooft Apple.

Apple Pay nederland

Om draadloos in winkels te betalen, is echter nog een andere nfc-module nodig die dat soort transacties mogelijk maakt. Die nfc-antenne ontbreekt echter in de iPad Air 2. Daarmee gebruikt de nieuwe iPad nfc alleen maar om veilig te kunnen betalen als je via Apple Pay een nieuwe app koopt in de App Store.

Betalen met Apple Pay

Draadloos betalen via Apple Pay in winkels werkt dus niet met de nieuwe iPads. Dat zou er ook raar uitzien, maar andersom zou de iPad wel heel geschikt zijn voor winkeliers als kassa. Met apps als Payleven blijft dat mogelijk, maar voor Apple Pay werkt het niet.

→ Apple Pay is vanaf 20 oktober in de Verenigde Staten te gebruiken om draadloze betalingen te doen. In Nederland werkt het ook, maar dan heb je wel een Amerikaanse creditcard nodig. Wil je daar meer over weten, lees dan dit tip-artikel.

Lees meer Apple Pay nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Air 2
Apple iPad Air 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu