iPad mini 6-gebruikers klagen over probleem met scrollen – Update

Koen van Ekeren
29 september 2021, 16:53
2 min leestijd
iPad mini 6-gebruikers klagen over probleem met scrollen – Update

Update 29-09: De nieuw ontworpen iPad mini 6 lijkt te maken te hebben met een vreemd weergaveprobleem, dat bekend staat als ‘jelly scrolling’. Apple laat in een reactie weten dat dit gedrag normaal is voor een lcd-scherm.

Lees verder na de advertentie.

iPad mini 6: probleem met scrollen

Veel iPad mini 6-gebruikers klaagden in de afgelopen dagen over een probleem met ‘jelly-scrolling’. Hierbij ververst het scherm aan de ene kant sneller dan aan de andere kant, door een verschil in de verversingsfrequentie. En als je dit eenmaal opmerkt, is het iets waar je je aan kan gaan storen.

Het was de vraag of de iPad mini te maken had met een hardware- of softwareprobleem. Maar volgens Apple is er helemaal geen sprake van een probleem. Tegenover Ars Technica legt het bedrijf uit dat jelly scrollen normaal is voor een lcd-scherm.

Het scherm is volgens Apple ontworpen om regel voor regel te verversen, wat een kleine vertraging veroorzaakt tussen het verversen van de regels aan de bovenkant en onderkant van het scherm. De reactie van Apple is opvallend, want bij de iPad mini 6 lijkt het ‘jelly-scrolling’ veel aanweziger te zijn dan bij andere iPads met een lcd-scherm, zoals de iPad Air en iPad 2021.

Origineel bericht van 28 september:

De nieuwe iPad mini 2021 is nog maar net uit; op 24 september werden de eerste modellen bij klanten bezorgd. De kleinste tablet heeft een compleet nieuw ontwerp gekregen, dat veel wegheeft van de iPad Air. Het opvallendste is dat de thuisknop is verdwenen, waardoor er ruimte is voor een groter scherm.

Het enthousiasme over de iPad mini 2021 is groot, maar sommige gebruikers hebben opgemerkt dat er een probleem is met de manier waarop het scherm wordt ververst. Hierbij wordt de ene kant van het scherm met een iets andere snelheid bijgewerkt dan de andere. Dit probleem zou vooral zichtbaar zijn in de portretmodus.

In de bovenstaande tweet demonstreert tech-editor Dieter Bohn van The Verge het ‘jelly scrolling’-effect. De video is in slowmotion opgenomen, waardoor goed zichtbaar is dat de rechterhelft iets sneller ververst dan de linkerhelft. Het gaat om een miniem verschil, maar het is al veel iPad mini 6-gebruikers opgevallen.

En als je het eenmaal hebt waargenomen, dan is het moeilijk om het niet meer te zien, zeggen sommige gebruikers. Het zou dan irritant worden en het zou zelfs kunnen zorgen voor vermoeide ogen.

Hardware, of software?

Het is nog niet duidelijk of het gaat om een hardwareprobleem (wat het meest aannemelijk is), of dat Apple het probleem softwarematig kan verhelpen. Ook weten we nog niet of het probleem met het scrollen voorkomt bij een bepaalde batch aan iPad mini 6-eenheden, of dat het gaat om alle modellen.

Binnenkort ontvangt iPhoned een review-exemplaar van de iPad mini 6. In een uitgebreide review lees je of het ‘jelly scrolling’-probleem er is – en hoe hinderlijk het is. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad mini 2021
Apple iPad mini 2021

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu