Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

AppleOS: Zo kan Apple de iPad en MacBook fuseren tot één product

Lars Paijmans
14 augustus 2017, 11:21
2 min leestijd
AppleOS: Zo kan Apple de iPad en MacBook fuseren tot één product

Apple heeft altijd gezegd dat iOS en macOS niet gebundeld worden. Maar met iOS 11 lijkt de iPad meer dan ooit op een MacBook. Een concept toont de volgende stap in dit proces.

Lees verder na de advertentie.

AppleOS en een iPad MacBook fusie

Ontwerper en ex-Microsoft UX-designer Avi Barel laat zien hoe de iPad Pro en MacBook Pro kunnen fuseren tot een product. Hij deed dit naar aanleiding van iOS 11, een update die een grote stap voorwaarts is voor de iPad. Zoals je in onze eerste iOS 11-indruk kunt lezen, krijgt de iPad er een Mac-achtig Dock bij.

iPad MacBook fusie

Ook Apple ziet in dat als de iPad echt een apparaat voor de professionele gebruiker moet worden, er leentjebuur bij de Mac moet worden gespeeld. Barel stelt zich een toekomst voor waarin er naast macOS en iOS nog een besturingssysteem komt: AppleOS, een mix van de twee.

Toch een Mac met een touchscreen

In de conceptafbeeldingen kun je zien hoe je deze fusie ook terugziet in het uiterlijk. Op het eerste gezicht lijkt het op macOS, maar zijn er subtiele veranderingen gemaakt om het te optimaliseren voor een touchscreen. Zo zijn de knoppen in het menu iets groter en zien de vensters er anders uit.

Ook kan de iPad waarop dit OS draait moeiteloos schakelen tussen Desktop- en Tablet-mode. Hiervoor moet ook een nieuw Apple-product gemaakt worden: een MacBook Pro met een uitneembaar scherm.

iPad MacBook fusie

Wat vooral opvalt aan het concept is dat er sinds iOS 11 relatief weinig hoeft te veranderen. Met de nieuwe Bestanden-app heeft de iPad er al een soort ‘Finder’ bij, en met drag & drop was de tablet van Apple nog nooit zo dichtbij de MacBook.

Het zou volgens Barel ook perfect passen bij de manier waarop mensen nu de Mac en iPad afzonderlijk van elkaar gebruiken. “Als je ‘s avonds op de bank zit met de iPad en snel wat werk wil doen, moet je toch je MacBook erbij pakken”, aldus de ontwerper. “De iPad is krachtig genoeg als desktop, maar werkt nog niet goed genoeg.” Zodra je klaar bent met werken haal je de iPad uit zijn dock, en kun je er weer mee op de bank gaan zitten.

Waarom zou Apple het doen?

De enige kanttekening waar Barel niet aan lijkt te denken, is de bankrekening van Apple. Door iOS en macOS te bundelen, zal een deel van de verkoop van de iPad de Mac-verkoop kannibaliseren.

Zolang de Mac- en iPad-verkoop niet instort, lijkt Apple weinig reden te hebben om deze drastische stap te zetten. Toch lopen ze met deze afwachtende houding het risico om ingehaald te worden door Google, die met ‘Fuchsia OS’ aan precies hetzelfde zou werken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: UXplanet
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu