iPad evenement: alle aankondigingen op een rij

Roel van Hout
22 oktober 2013, 20:52
3 min leestijd
iPad evenement: alle aankondigingen op een rij

Dat was het dan. Apple’s derde en laatste presentatie van 2013 zit erop, de deuren gaan weer dicht en – waarschijnlijk – horen we tot de WWDC 2014 niks meer. Gelukkig viel er op het iPad evenement van vandaag nog genoeg te genieten!

Lees verder na de advertentie.

In dit artikel zetten we alle belangrijke aankondigingen en onthullingen die Apple vanavond deed op een rij. En dat waren er nogal wat!

OSX Mavericks is gratis

iPad evenement

De nieuwste versie van Apple’s software voor de Mac, OSX 10.9 Mavericks, is gratis te downloaden. Een bijzondere keuze: voor de voorgaande updates moest een bedrag van tussen de 20 en 30 euro betaald worden. Zo niet voor Mavericks, dat net als iOS 7 een stuk ‘platter’ is gemaakt: de agenda- en contacten-app zijn ontdaan van hun leren uiterlijk. Ook bevat Mavericks een versie van Apple Maps. De vernieuwingen zijn te talrijk om hier allemaal op te noemen, dus probeer het vooral uit als je een Mac hebt die geschikt is voor Mavericks!

iLife & iWork iOS 7 en Mavericks update

iPad evenement

Zoals we de afgelopen dagen al versloegen, hebben de iLife-apps (iMovie, iPhoto en Garageband) en iWork-apps (Pages, Numbers, Keynote) een flinke lik verf gekregen, die ze stuk voor stuk prima doen thuishoren in iOS 7 én OSX Mavericks. Dat de apps gratis zijn bij een nieuw iOS-apparaat (bijvoorbeeld de nieuwe iPhone 5S en iPhone 5c vrijdag) wisten we al, maar als je een nieuwe iMac of MacBook koopt, krijg je ze ook gratis. Verder zul je via iCloud bestanden voor alle apps kunnen gaan synchroniseren. Garageband is inderdaad een freemium-app geworden: je kunt extra instrumenten aanschaffen, maar de app is net als de andere iLife- en iWork-apps gratis te downloaden vanaf vandaag.

Nieuwe iPads

iPad evenement

Na even stil te hebben gestaan bij de duizelingwekkende verkoopcijfers van de iPad – Apple verkocht er van alle modellen samen 170 miljoen sinds 2010 – werd de iPad Mini Retina voorgesteld. Deze heeft een hogere resolutie-scherm en dezelfde chips als de iPhone 5s, de A7. De prijs wordt steviger, maar de eerste iPad Mini blijft beschikbaar als instapmodel. De nieuwe iPad Mini verschijnt in november.

Daarnaast is er een volledig nieuwe iPad aangekondigd: de iPad Air. Deze heeft dunnere randen aan de zijkant, is dunner en lichter en heeft net als de iPhone 5S een A7 en M7-processor. De iPad Air vervangt de iPad 4, maar er blijft een instapmodel beschikbaar, in de vorm van de iPad 2. De iPad Air is vanaf 1 november beschikbaar.

Nieuwe MacBook Retina’s

iPad evenement

Ook de MacBook Retina-lijn is niet achtergebleven: Apple heeft voor het eerst een 13-inch model in de aanbieding. De 15-inch MacBook Pro is krachtiger geworden en heeft nog betere graphics gekregen. Daarnaast hebben beide modellen net als de MacBook Air en iMac een Haswell-processor, die ervoor zorgt dat de batterij veel langer meegaat. De gewone MacBook Pro is niet ter sprake gekomen: een teken dat Apple deze langzaam aan het uitfaseren is.

MacPro

iPad evenement

De MacPro, de cilindervormige supercomputer van Apple, gaat 2999 dollar kosten en wordt in december beschikbaar gesteld. De computer betekent een flinke upgrade voor de MacPro-lijn van Apple, dat sinds 2003 het uiterlijk van de MacPro niet veranderde. Voor specifiekere informatie over het apparaat, dat met name voor professionele grafische editors is bedoeld, verwijzen we je naar de Apple-website.

Categorieën: Apple, Devices, Geruchten
Spotlight: Apple
Devices: iMac, iPad Air

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

iMac
iMac
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's