Waarom wij liever de iPad Air 3 dan iPad Pro willen

Gijs Ettes
8 februari 2016, 21:04
3 min leestijd
Waarom wij liever de iPad Air 3 dan iPad Pro willen

Als we de laatste geruchten mogen geloven, brengt Apple medio volgende maand een nieuwe iPad Air uit. En hoewel de iPad Pro nog niet zo lang geleden verscheen, is dit de Apple-tablet waar we écht naar uitkijken.

Lees verder na de advertentie.

iPad Air 3 praktischer dan iPad Pro

Afgelopen november lanceerde Apple na maanden van geruchten dan eindelijk de iPad Pro. Na een tijdje met het apparaat te hebben gespeeld voor onze iPad Pro review, kunnen we concluderen dat de megatablet nog weinig voordelen biedt ten opzichte van andere iPads. De berichten met betrekking tot de nieuwe iPad Air 3 volgen we dan ook met grote interesse. Voor wie toe is aan een nieuwe tablet van Apple is dit waarschijnlijk hét model om voor te gaan.

Dat heeft allereerst te maken met het formaat. De iPad Pro is met zijn 12,9 inch-scherm in veel gevallen onpraktisch. In het (niet meegeleverde) keyboarddock heb je van de grote afmetingen niet zo’n last, maar op de bank of in bed het apparaat bedienen is met twee handen lastig en met één hand gewoonweg onmogelijk. Je moet ver rijken om apps en meldingen te openen en door het hoge gewicht raken je armen snel vermoeid.

ipad pro review ipad air 3 praktischer

De iPad Air 3 heeft net als zijn voorganger waarschijnlijk weer een 9,7 inch-scherm; wat ons betreft de perfecte grootte voor gebruik in huis en onderweg. Bovendien kun je de multitaskfuncties van de Pro ook gewoon op de Air gebruiken, waardoor je net zo gemakkelijk apps naast elkaar kunt draaien. Ook zijn er voldoende accessoires die de iPad Air omtoveren tot een mini-laptop met iOS.

Het grotere scherm van de Pro biedt naar in een handjevol situaties voordelen en ook zijn er nog weinig apps die optimaal gebruikmaken van de extra ruimte. Wij hebben dan toch liever een kleinere en lichtere iPad, die bovendien een stuk goedkoper zal worden. De iPad Pro is met zijn prijskaartje van 919 euro niet bepaald een impulsaankoop en ook de accessoires die de grotere iPad onderscheidend maken, zijn duur. Met het Smart Keyboard (179 euro) en de Apple Pencil (99 euro) erbij, is de Pro duurder dan de 13 inch-MacBook Air.

Dezelfde features in een kleinere behuizing

Tot slot is de verwachting dat de iPad Air 3 veel van de toffe features krijgt waarover de iPad Pro ook beschikt. Denk bijvoorbeeld aan vier speakers, die niet alleen voor meer volume zorgen, maar ook kwalitatief beter klinken. Of aan de aanwezigheid van een Smart Connector, die het gemakkelijker maakt om accessoires de koppelen. Daarnaast wordt verwacht dat de iPad Air 3 over een ledflitser beschikt en over dezelfde specs als de iPad Pro. Je krijgt dus nagenoeg dezelfde tablet, maar dan goedkoper en met een praktischer formaat.

De nieuwe iPad Air krijgt veel features van de iPad Pro

Het benadrukt maar weer eens de niche waarin de iPad Pro zich bevindt; eigenlijk is het apparaat alleen interessant voor designers en om daadwerkelijk van alle functies gebruik te maken, moet je dure accessoires aanschaffen. Bovendien is iOS nog niet geoptimaliseerd voor de grotere iPad, waardoor het besturingssysteem beter tot zijn recht komt op een kleiner formaat iPad.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Air 3
Apple iPad Air 3

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen