iPad 2019: 6 verwachtingen voor Apples nieuwe instaptablet
Lars Paymans

Over een maand of twee ligt de opvolger van de iPad 2018 waarschijnlijk in de winkel. Maar wat kunnen we hiervan verwachten? Een overzicht.

Onze iPad 2019-verwachtingen op een rij

De iPad 2019 wordt de opvolger op de iPad 2018 die vorig jaar in maart verscheen. Een nieuwe instap-iPad dus en het kleine goedkopere broertje van de iPad Pro 2018. Naar verwachting onthult Apple de tablet tegelijk met de iPad mini 2019 tijdens de eerste keynote van het jaar, rond maart 2019. Dit zijn onze verwachtingen voor de iPad 2019.

iPad 2019 verwachtingen

1. Een iets moderner design

De iPad Pro zette eind vorig jaar een nieuwe standaard voor het design van de iPad. Met een randloos scherm en Face ID lijkt de nieuwe Pro vooral op een grotere iPhone X. Voor de iPad 2019 is dat nog teveel gevraagd.

Om de prijs laag te houden, zou Apple het design van de iPad 2018 ietwat aanpassen. Hierdoor ziet de tablet er wel moderner uit, maar blijven bepaalde functies nog steeds zoals de ‘oude’ iPads. Wel hopen we dat de iPad qua behuizing wat meer lijkt op de iPad Pro, met de harde randen en het wat meer vierkante uiterlijk.

iPad 2019 verwachtingen

2. Groter scherm, smallere randen

Omdat er ook een nieuwe iPad mini aankomt, gaat Apple het scherm van deze iPad 2019 iets groter maken dan zijn voorganger. Dit komt omdat de schermranden wat smaller worden, zodat er meer ruimte overblijft voor het display.

Verwacht geen enorme wijziging in formaat zoals dat bij de iPad Pro het geval was, maar een kleine stijging die ervoor zorgt dat het scherm groter wordt, terwijl de grootte van de behuizing hetzelfde blijft.

3. Touch ID en geen Face ID

Voorlopig blijft Face ID exclusief voor de iPhone en iPad Pro, daar zal de iPad 2019 geen verandering in brengen. Om de prijs laag te houden en het design minimaal aan te passen, houdt deze iPad waarschijnlijk nog gewoon vast aan de ouderwetse vingerafdrukscanner. Net zoals de nieuwe iPad mini heeft Apple daarmee twee ‘instap-iPads’ met Touch ID en een duurder exemplaar met Face ID.

4. Apple Pencil 2-ondersteuning

De nieuwe Apple Pencil die Apple tegelijk met de iPad Pro 2018 onthulde, is in alle opzichten een verbeterde versie van het origineel.

Het zou dan ook heel vreemd zijn als dit accessoire niet ondersteund zou worden door de nieuwe iPad 2019. Dit zou wel betekenen dat de eerste generatie Pencil niet meer werkt op de nieuwe iPad, wat mensen die nu de iPad 2018 gebruiken zou verplichten om een nieuw tekenpennetje te kopen.

De nieuwe Pencil kun je draadloos opladen door hem vast te klikken aan de zijkant van de iPad. Ook kun je op de zijkant tikken om contextgevoelige opties te selecteren. Zo kun je in een teken-app bijvoorbeeld snel wisselen tussen twee kleuren, zonder het scherm aan te hoeven raken.

iPad 2019 verwachtingen

5. Smart Connector

Het grote gemis van de iPad 2018 was de Smart Connector, de handige aansluiting op de zij- en achterkant van de iPad Pro waar je accessoires op kunt aansluiten. Vooral voor het toetsenbord is dit cruciaal, omdat je hierdoor zonder bluetooth-verbinding kunt beginnen met typen, het toetsenbord niet los hoeft op te laden en deze direct vastzit aan de iPad zelf. Om de iPad 2019 een uitkomst te laten zijn voor scholieren en studenten is een dergelijke ondersteuning voor een goed toetsenbord wat ons betreft onmisbaar.

6. Usb-c in plaats van Lightning

Vorig jaar zette Apple een grote stap door de Lightning-poort van de iPad Pro 2018 in te ruilen voor een usb-c-aansluiting. Dit jaar zou het bedrijf dezelfde overstap aan het testen zijn voor de iPhone, wat goed laat zien dat de tijd van deze aansluiting op zijn einde loopt.

Het zou ons dan ook niets verbazen als ook de iPad 2019 de overstap maakt naar usb-c, een aansluiting die sneller opladen mogelijk en het versimpelt om de tablet op een extern scherm en andere accessoires aan te sluiten. Het enige nadeel is dat oude Lightning-kabels en bijbehorende adapters niet meer met deze iPad werken.

7. In maart verkrijgbaar, voor een hogere prijs

Als de geruchten kloppen, hoeven we niet zo lang meer te wachten op deze nieuwe iPad. Net als vorig jaar zou de tablet in maart 2019 al onthuld worden tijdens de eerste Apple-keynote van het jaar. Daar krijgen we vermoedelijk ook de nieuwe iPad mini, nieuwe AirPods en meer te zien.

Door het aangepaste design, grotere scherm en nieuwe specs zou de prijs volgens een analist wel iets omhoog gaan, al is het nog niet bekend wat de prijs in dat geval zou worden.

Lees ook: iPad mini 2019-verwachtingen: 5 verbeteringen voor de kleinste iPad

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.