iPad 2019: 6 verwachtingen voor Apples nieuwe instaptablet

Lars Paijmans
26 augustus 2019, 20:01
4 min leestijd

Over een paar weken ligt de opvolger van de iPad 2018 mogelijk al in de winkel. Maar wat kunnen we hiervan verwachten? Een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Onze iPad 2019-verwachtingen op een rij

De iPad 2019 wordt de opvolger op de iPad 2018 die vorig jaar in maart verscheen. Een nieuwe instap-iPad dus en het kleine goedkopere broertje van de iPad Pro 2018 en iPad Air 2019. Naar verwachting onthult Apple de tablet tegelijk met de iPhone 11 tijdens de september-keynote. Dit zijn onze verwachtingen voor de iPad 2019.

iPad 2019 verwachtingen


1. Een iets moderner design

De iPad Pro zette eind vorig jaar een nieuwe standaard voor het design van de iPad. Met een randloos scherm en Face ID lijkt de nieuwe Pro vooral op een grotere iPhone X. Voor de iPad 2019 is dat nog teveel gevraagd.

Om de prijs laag te houden, zou Apple het design van de iPad 2018 ietwat aanpassen. Hierdoor ziet de tablet er wel moderner uit, maar blijven bepaalde functies nog steeds zoals de ‘oude’ iPads. Wel hopen we dat de iPad qua behuizing wat meer lijkt op de iPad Pro, met de harde randen en het wat meer vierkante uiterlijk, al zal de tablet waarschijnlijk meer op de iPad Air 2019 lijken.

iPad 2019 verwachtingen

2. Groter scherm, smallere randen

Omdat er eerder dit jaar ook al een nieuwe iPad mini verscheen, gaat Apple het scherm van deze iPad 2019 iets groter maken dan zijn voorganger. Dit komt omdat de schermranden wat smaller worden, zodat er meer ruimte overblijft voor het display.

Verwacht geen enorme wijziging in formaat zoals dat bij de iPad Pro het geval was, maar een kleine stijging die ervoor zorgt dat het scherm groter wordt, terwijl de grootte van de behuizing hetzelfde blijft. Naar verluidt zou het scherm groeien van 9,7- naar een 10,2 inch-schermformaat.

3. Touch ID en geen Face ID

Voorlopig blijft Face ID exclusief voor de iPhone en iPad Pro, daar zal de iPad 2019 geen verandering in brengen. Om de prijs laag te houden en het design minimaal aan te passen, houdt deze iPad waarschijnlijk nog gewoon vast aan de ouderwetse vingerafdrukscanner. Net zoals de nieuwe iPad mini heeft Apple daarmee twee ‘instap-iPads’ met Touch ID en een duurder exemplaar met Face ID.

4. Apple Pencil-ondersteuning maar niet de tweede generatie

Net als de iPad 2018 en de nieuwere iPad mini en iPad Air zal de iPad 2019 de Apple Pencil gaan ondersteunen. Wel verwachten we dat Apple nog steeds de eerste generatie van de Pencil gaat gebruiken in plaats van de verbeterde tweede generatie. Dat heeft twee redenen: allereerst moet je deze tweede generatie opladen door hem aan de zijkant van de iPad draadloos op te laden. Dat zou Apple verplichten om het design van de tablet te vernieuwen, wat waarschijnlijk niet gebeurt.

Ook heeft deze iPad nog gewoon een Lightningpoort, in tegenstelling tot de usb-c-aansluiting van de Pro. Daarom kun je de eerste generatie Pencil nog gewoon in de oplaadpoort van deze iPad stoppen.

De nieuwe Apple Pencil die Apple tegelijk met de iPad Pro 2018 onthulde, is in alle opzichten een verbeterde versie van het origineel. Zo kun je deze draadloos opladen door hem vast te klikken aan de zijkant van de iPad. Ook kun je op de zijkant tikken om contextgevoelige opties te selecteren. Zo kun je in een teken-app bijvoorbeeld snel wisselen tussen twee kleuren, zonder het scherm aan te hoeven raken.

iPad 2019 verwachtingen

5. Smart Connector

Het grote gemis van de iPad 2018 was de Smart Connector, de handige aansluiting op de zij- en achterkant van de iPad Pro waar je accessoires op kunt aansluiten. Vooral voor het toetsenbord is dit cruciaal, omdat je hierdoor zonder bluetooth-verbinding kunt beginnen met typen, het toetsenbord niet los hoeft op te laden en deze direct vastzit aan de iPad zelf. Om de iPad 2019 een uitkomst te laten zijn voor scholieren en studenten is een dergelijke ondersteuning voor een goed toetsenbord wat ons betreft onmisbaar.

6. Lightning en nog geen usb-c

Vorig jaar zette Apple een grote stap door de Lightning-poort van de iPad Pro 2018 in te ruilen voor een usb-c-aansluiting. Even dachten we dat dit het begin van het einde zou zijn van de Lightning-poort, maar de rest van 2019 heeft bewezen dat dit niet het geval is. Zowel de iPad mini als de iPad Air hebben gewoon de klassieke aansluiting weer gekregen. Bovendien zouden de drie 2019 iPhones ook de overstap naar usb-c nog niet zetten.

We rekenen er daarom niet meer op dat de iPad 2019 wel deze stap zet. Apple wil de prijs zo laag mogelijk houden, wat alleen kan als het design ongewijzigd blijft.

7. In september verkrijgbaar, voor een hogere prijs

Als de geruchten kloppen, hoeven we niet zo lang meer te wachten op deze nieuwe iPad. Apple zou de iPad 2019 onthullen tijdens de september-keynote, al bestaat de kans ook dat de aankondiging wordt uitgesteld naar de oktober-presentatie van het bedrijf.

Door het aangepaste design, grotere scherm en nieuwe specs zou de prijs volgens een analist wel iets omhoog gaan, al is het nog niet bekend wat de prijs in dat geval zou worden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad 2019

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen