Apple presenteert nieuwe goedkope iPad: dit moet je weten

Wouter Nijsen
10 september 2019, 19:24
2 min leestijd
Breaking
Apple presenteert nieuwe goedkope iPad: dit moet je weten

Apple heeft tijdens zijn grootste event van 2019 naast nieuwe iPhones ook een verbeterde iPad aangekondigd. Het gaat om de iPad (2019), een instapmodel met snellere hardware en een groter scherm dan zijn voorganger.

iPad 2019 officieel

Geruchten over een nieuwe variant van het instapmodel zoemen al een tijdje rond, en werden vandaag bevestigd door Apple. De iPad (2019), zoals de naam luidt, is vanaf dit najaar verkrijgbaar en wordt de goedkoopste tablet van Apple. Het is de directe opvolger van de iPad (2018), die zo’n anderhalf jaar geleden verscheen. Dit nieuwe model beschikt over een groter scherm: niet 9,7 inch, maar 10,2 inch. Ook heeft de iPad (2019) vlottere hardware en het nieuwe iPadOS.

De iPad (2019) is vanaf 30 september te koop, en heeft in de Verenigde Staten een adviesprijs van 329 dollar. Hoeveel de nieuwe iPad in Nederland kost is nog onbekend, maar vermoedelijk ligt deze ook zo tussen de 300 en 350 euro.

De zevende generatie van de iPad heeft een 10,2 inch-scherm dat een groter deel van de voorkant vult. Boven en onder het beeld zitten nog relatief grote zwarte balken, maar de zijkanten zijn flink smaller gemaakt. Bovendien heeft de iPad (2019) een retina-scherm, waardoor je kunt rekenen op scherper beeld. Apple belooft bovendien krachtige hardware. Ook is het de eerste in de iPad-reeks met een Smart Connector, waarmee je makkelijker toetsenborden en andere accessoires aansluit.

iPadOS is een aangepaste versie van iOS, geoptimaliseerd voor tablets. De software is geoptimaliseerd om te multitasken, en biedt veel meer voor gebruikers die hun iPad gebruiken om op te werken. De iPad (2019) ondersteunt tevens Apple Pencil, die je kan gebruiken voor notities, grafische bewerking en meer. Ook TouchID is aanwezig.

Veel iPads in elke prijsklasse

Apple heeft in de afgelopen twaalf maanden zijn complete iPad line-up vernieuwd. Eerder dit jaar verschenen voor het eerst in jaren nieuwe varianten van zowel de iPad Air als de iPad Mini. Ook de iPad Pro, zowel in 11 inch als 12,9 inch-formaat, zijn nog relatief up-to-date.

Desalniettemin is het vrij opvallend dat Apple een nieuwe variant van de goedkoopste iPad introduceert. Het bedrijf heeft in het instapsegment nu zowel de iPad, de iPad Mini als de iPad Air. Even leek het erop dat Apple de iPad Mini naar voren schoof als het instapmodel, en dat de iPad Air de goedkoopste keus zou zijn voor consumenten op zoek naar een groter scherm. Nu komt Apple dus alsnog met een directe opvolger van de iPad (2018).

Dit instapmodel is dan ook vooral gericht op het onderwijs. Scholieren en studenten die behoefte hebben aan een iPad voor lesmateriaal kunnen zo voor een relatief lage prijs met de tablet aan de slag. Deze variant is minder krachtig dan de duurdere modellen, en is ook net wat minder licht en dun.

Volg het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad 2019
Apple iPad 2019

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen