iPad 2018 vs iPad Pro 2018: wat is de beste nieuwe iPad voor jou?

Lars Paijmans
14 november 2018, 20:31
6 min leestijd
iPad 2018 vs iPad Pro 2018: wat is de beste nieuwe iPad voor jou?

Met de komst van de iPad Pro 2018 is het tijd om de balans op te maken: wat is de beste nieuwe iPad van dit jaar voor jou? De iPad 2018 of toch de iPad Pro?

Met het einde van het jaar in zicht kunnen we met redelijke zekerheid zeggen dat Apple geen nieuwe iPads meer uitbrengt voor 2019. Als je van plan bent om een nieuwe iPad te kopen, heb je dus de keuze uit de iPad 2018 die begin dit jaar verscheen of de iPad Pro 2018 die eind oktober werd aangekondigd.

Lees verder na de advertentie.

iPad Pro 2018

iPad 2018 vs iPad Pro 2018 vergeleken

Als je de iPad Pro 2018 en de iPad 2018 naast elkaar legt, zal het niemand verbazen welke van de twee als winnaar uit de bus komt. De nieuwe iPad Pro ziet er moderner uit met het nieuwe design, is een stuk krachtiger, is uitgerust met een Smart Connector en ondersteunt Face ID.

Omdat de Pro beter scoort dan de goedkopere iPad 2018 op ieder vlak, vergelijken we de twee vooral op de manieren waarop je van plan bent om de tablet te gaan gebruiken. Aan de hand daarvan kun je voor jezelf bepalen welke nieuwe iPad het beste bij jou past.

iPad 2018 review

Vijf redenen om voor de iPad 2018 te kiezen

Een 9,7-inch scherm en een design dat de iPad al jaren heeft. Voor een adviesprijs van 359 euro is de iPad 2018 een uitstekende tablet en een prima instap-apparaat voor mensen die kennis willen maken met iOS. Dit zijn wat ons betreft vijf redenen om hiervoor te kiezen.

1. Je gaat vooral series, films en video’s kijken op de iPad

De iPad 2018 ziet er minder modern uit dan de nieuwe Pro, maar doet nog steeds waar de iPad al jaren goed in is: op een toegankelijke manier een groter scherm dan je smartphone bieden waar je al je favoriete series, films en video’s op kunt bekijken. Voor veel mensen is een iPad op de eerste plaats een Netflix-machine, en in dat geval is het zonde van je geld om voor de duurdere Pro te gaan.

2. Je gebruikt de tablet vooral voor social media en websites

Naast het kijken van films kan een iPad natuurlijk nog veel meer. Ga je de iPad voornamelijk gebruiken om social media te checken en websites te bekijken, dan is de iPad 2018 ruim voldoende. De tablet is voor deze taken krachtig genoeg om vloeiend en zonder haperingen te gebruiken.

iPad 2018 review

3. De iPad is een vervanger voor een ereader

Met iOS 12 heeft Apple de iBooks-app vernieuwd, wat het nog meer een prima alternatief voor een ereader maakt. Omdat de iPad in tegenstelling tot veel ereaders geen e-ink scherm heeft leest het wel wat minder prettig voor langdurige leessessies. Toch heeft de iPad een uitgebreid aanbod van digitale boeken, die je verder kunt aanvullen door apps als die van Kobo te downloaden. Dat maakt van de iPad een nog veelzijdiger apparaat.

4. Je wilt een Apple Pencil gebruiken, maar niet voor zware apps

Een verbetering die de iPad 2018 introduceert is ondersteuning voor de Apple Pencil. Tot dit jaar was de Pencil alleen bedoeld voor de iPad Pro, maar de eerste generatie van Apples tekenpen maakt nu ook de overstap naar het goedkopere model. Dat maakt het gebruik van de Pencil een stuk toegankelijker, omdat je er niet meer de duurste iPad voor nodig hebt. Een fijne toevoeging voor mensen die graag tekenen of aantekeningen maken met een pen, maar waarvoor de krachtige hardware van de iPad Pro niet nodig is.

5. Je wilt een goedkope manier om iOS te gebruiken

Tot slot is de iPad 2018 de goedkoopste manier om een iOS-apparaat te gebruiken. Tegen de adviesprijs van 359 euro kan geen nieuwe iPhone op en de tablet kan nog jaren op software-updates van Apple rekenen. Dat maakt het ook een uitstekend apparaat voor kinderen, zeker als je er een stevige hoes omheen doet.

iPad Pro 2018

Vijf redenen om voor de iPad Pro 2018 te kiezen

De krachtigste tablet die Apple ooit gemaakt heeft met een nieuw design dat lijkt op de iPhone X. Met een adviesprijs van 899 euro voor het kleinste model is dit de tablet voor de professionele gebruiker die geen MacBook meer nodig heeft.

1. Je bent grafisch designer of volgt een design-studie

De iPad Pro ondersteunt als enige iPad de tweede generatie Apple Pencil, die alle irritaties van het eerste model wegneemt. De hoofdreden om voor de duurdere Pro te kiezen voor designers heeft echter meer met de specs te maken. De iPad Pro is een stuk krachtiger en tot meer in staat dan de goedkopere iPad, wat je pas gaat merken als je ook echt zware apps gebruikt. Ga je video’s en grote afbeeldingen monteren, dan is het de moeite waard om te kijken of de Pro beter bij jou past.

2. Je wilt altijd het nieuwste van het nieuwste

Laten we eerlijk zijn, de iPad Pro ziet er natuurlijk een stuk mooier uit dan de iPad 2018. Het scherm loopt door tot aan de randen, de tablet ondersteunt als eerste Face ID en ook de bediening is gelijk getrokken met die van de iPhone X, iPhone XS en iPhone XR. Ben je iemand die het liefst het nieuwste van het nieuwste gebruikt dan is het lastig om enthousiast te worden van de ouderwets-ogende iPad 2018. Of je hiervoor ook echt honderden euro’s extra over hebt, zal van persoon tot persoon verschillen.

iPad Pro 2018

3. Gamen op de iPad is belangrijk voor je

De iPad 2018 kan nu nog veel van de zwaarste games aan die de App Store te bieden heeft, maar dat zal over een tijdje wel anders zijn. Om de prijs laag te houden zijn de prestaties van de iPad 2018 een stuk minder krachtig, waardoor vooral games er al snel minder soepel op draaien. Ben je dol op iOS-games en wil je deze de komende jaren zo goed mogelijk spelen, dan kan dat een extra reden zijn om voor een Pro te kiezen.

4. De iPad Pro gaat een laptop vervangen

Voor veel werkzaamheden kun je wat ons betreft nog lastig om een Mac heen, maar Apple zet de nieuwe iPad Pro in de markt als een volwaardige laptopvervanger. Past dit bij jouw werk en verkies je een iPad boven een nieuwe MacBook? Dan zal de iPad 2018 waarschijnlijk niet uitgebreid en krachtig genoeg voor je zijn. De prijs van de nieuwe Pro komt ook een stuk dichter in de buurt van een goede MacBook, dus overweeg deze keuze eerst voordat je een beslissing maakt. De aanwezigheid van de usb-c-poort is op dit gebied ook een groot pluspunt.

Lees ook: iPad Pro (2018) heeft usb-c: dit kun je er allemaal mee

5. Je hebt behoefte aan een groter scherm

De iPad 2018 is alleen beschikbaar met een 9,7-inch scherm. Dat zal genoeg zijn voor veel mensen, maar als je behoefte hebt aan meer display, dan is de enige optie om de stap naar de Pro te zetten. De kleinere iPad Pro heeft een 11-inch display, terwijl de grotere versie zelfs een 12,9-inch scherm heeft. Door de kleinere schermranden blijft het formaat van deze grotere tablets nog steeds relatief handzaam.

iPad Pro 2018

Conclusie iPad 2018 vs iPad Pro 2018

Heb je na het lezen van deze vergelijking een keuze gemaakt tussen de twee iPads? Dan helpen we je graag een handje bij het kiezen van de juiste prijs. In onze prijsvergelijker kun je terecht voor alles wat je nodig hebt als je een iPad Pro 2018 of een iPad 2018 gaat kopen.

Apple iPad Pro 2018

Apple iPad Pro 2018 prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw v.a.

€ 759,50

Vergelijk

Refurbished v.a.

€ 620,99

Vergelijk

→ Vergelijk alle iPad Pro 2018 prijzen

Apple iPad (2018)

Apple iPad (2018) prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw v.a.

€ 449,-

Vergelijk

Refurbished v.a.

€ 270,60

Vergelijk

→ Vergelijk alle iPad 2018 prijzen

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad (2018)
Apple iPad (2018)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen