iPad 2017 vs iPad Pro vs iPad Air 2: Apple-tablets vergeleken

Rutger Otto
24 maart 2017, 21:01
3 min leestijd
iPad 2017 vs iPad Pro vs iPad Air 2: Apple-tablets vergeleken

Apple kondigde deze week de nieuwste iPad aan, simpelweg en ietwat verwarrend ‘iPad’ genoemd. Wat zijn de verschillen en nog belangrijker: kies jij straks voor de iPad Air 2, nieuwe iPad 2017 of iPad Pro?

Lees verder na de advertentie.

iPad 2017 of iPad Pro?

De online Apple Store ging deze week een tijdje offline om nieuwe producten te presenteren, waaronder een rode iPhone 7. Van tevoren werden ook nieuwe iPads verwacht. Geruchten gingen over nieuwe iPad Pro’s of zelfs een compleet nieuwe iPad van 10,5-inch. Het bleek iets heel anders, namelijk de vervanger van de iPad Air 2. De tablet kreeg niet de logische naam iPad Air 3, maar ‘iPad‘. In dit artikel bekijken we de verschillen van deze iPad met de Air 2 en 9,7-inch versie van de iPad Pro.

1. Het scherm

De iPad, iPad Pro en iPad Air 2 zijn qua formaat allemaal hetzelfde met een 9,7-inch scherm. Ook qua resolutie is er geen verschil, dat is bij alle drie 2048 bij 1536 pixels, met 264 pixels per inch zodat het beeld scherp oogt. De nieuwe iPad is als enige niet voorzien van een antireflectiecoating. Hij heeft bijvoorbeeld buiten meer last van schitteringen op het scherm. Daarnaast ondersteunt hij geen brede kleurweergave en True Tone-weergave voor betere kleuren op het scherm. Dat had de iPad Air 2 overigens ook niet. Verder biedt de iPad geen ondersteuning voor de Apple Pencil of de Smart Keyboard.

ipad 2017 of ipad pro

2. Prestaties

Als vervanger van de Air-serie zal de nieuwe iPad de Pro-versie niet voorbij streven. De iPad Pro heeft een A9X met M9 coprocessor, maar daar komt de nieuwste iPad wel bij in de buurt. Hij heeft een A9-processor met M9-processor, die in de iPhone 6S werden geïntroduceerd. De iPad Air 2 had een A8X met M8 coprocessor. De accuduur is voor alle modellen hetzelfde, volgens Apple gaan ze tot tien uur mee op een volle lading.

Naar verluidt heeft de nieuwe iPad 2GB aan werkgeheugen, evenveel als de Pro en Air 2. Daarnaast is het LTE-modum van de iPad de helft trager dan die van de Pro, maar hetzelfde als van de Air 2. Dat betekent een maximale snelheid van 150MB/s tegenover 300MB/s van de Pro.

3. Camera’s

Met de iPad heb je een 8 megapixel-camera tot je beschikking aan de achterkant, net als de iPad 2. Hiermee kun je ook 1080p video’s schieten in 30 beelden per seconde. De iPad Pro biedt een 12 megapixel-camera met 4K video én ondersteuning voor Live Photos en een flitser.

Aan de achterkant blijft de nieuwe iPad toch flink achter. De 1,2 megapixel-camera van de iPad Air 2 wordt namelijk niet verbeterd en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. De iPad Pro doet het met een 5 megapixel-camera en Retina flash.

ipad 2017 of ipad pro

4. Touch ID, speakers en kleuren

Zoals je mag verwachten hebben alle iPads Touch ID-ondersteuning. Daarmee log je in met je vingerafdruk. Net als de iPad Air 2 heeft de nieuwe iPad twee speakers, terwijl de Pro er vier heeft. De iPad is in drie kleuren verkrijgbaar: zilver, spacegrijs en goud. De Pro heeft een kleurtje extra: roségoud.

5. Prijzen

Apple verkoopt de iPad Air 2 niet meer in zijn online store. Zijn vervanger kost 409 euro (32GB) of 509 euro (128GB). Heb je niet per se een tablet nodig met mooiere kleuren, reflectiecoating, accessoires en meer speakers, dan is de nieuwe iPad een prima betaalbaar alternatief. Wil je dat wel, dan kost de 9,7-inch iPad Pro 689 euro voor een 32GB en 799 euro voor de 128GB-versie. Daarnaast is er nog een 256GB-variant die 909 euro kost.

Heb je na deze vergelijking een keuze gemaakt? Kijk dan in onze prijsvergelijker voor de beste actuele deals als je een iPad Pro kopen, iPad Air 2 kopen of iPad 2017 kopen wilt.

Lees het laatste nieuws over de iPad

Categorie: Devices
Device: iPad (2017)

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad (2017)
Apple iPad (2017)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen