Geavanceerd iOS-virus richt zich op demonstranten Hong Kong

Wouter Nijsen
1 oktober 2014, 10:29
1 min leestijd
Geavanceerd iOS-virus richt zich op demonstranten Hong Kong

Cyberonderzoekers zijn een geavanceerd iOS-virus tegengekomen rondom de protesten in Hong Kong. Het virus is specifiek gericht op de demonstranten in Hong Kong en is in staat om verschillende soorten informatie zich toe te eigenen.

iOS-virus heet Xsser

iOS-virusHet iOS-virus heeft de naam Xsser en is in staat om onder andere berichten, foto’s, gesprekken, wachtwoorden en andere gegevens van een iPhone of iPad te stelen. Het virus is gevonden door de onderzoekers van Lacoon Mobile Security en lijkt erg op eenzelfde virus dat eerder op Android-toestellen aangetroffen werd.

Het is nog niet bekend hoe het virus op iOS-toestellen terecht komt. Op Android verspreidt het zich via bedrieglijke linkjes die in WhatsApp te vinden zijn. Wat de onderzoekers wel zeker weten, is dat Xsser zich niet in een app verstopt.

Meest geavanceerde virus voor iOS

De onderzoekers van Lacoon Mobile Security zijn onder de indruk van Xsser. Ze noemen het zelfs het meest geavanceerde stuk malware dat ooit voor iOS is gemaakt. Apple’s besturingssysteem wordt normaliter zelden getroffen door malafide software omdat Apple ingestuurde apps eerst controleert voordat deze worden toegelaten tot de App Store.

Naast het feit dat het iOS-virus geavanceerd is, is de code ook geschreven in het Chinees. Hierdoor wordt verwacht dat het virus van Chinese komaf is en specifiek op demonstranten in Hong Kong gericht is. Er zijn echter nog geen daadwerkelijke slachtoffers bekend.

Het laatste nieuws over iOS 8

Categorieën: Apple, iOS
Spotlights: App Store, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's