6 on-demand videodiensten op iOS getest: welke kies jij?
Rutger Otto

On-demand videodiensten schieten als paddestoelen uit de grond. Naast Netflix zijn er nog veel meer, maar wat zijn de verschillen en werken ze met Apple TV en Chromecast? Een overzicht.

Video on-demand, wat is het?

Met diensten die video-on-demand bieden, kijk jij naar video’s wanneer jou dat het beste uitkomt. Bij dit soort services betaal je vaak abonnementskosten per maand, waarna je onbeperkt naar series en films uit het aanbod kunt kijken. Deze stream je gewoon via het internet. Dat kan op je iPhone, iPad, Mac(Book) of op je tv via Chromecast of Apple TV. Zo kijk je niet alleen wanneer je maar wil en wat je maar wil, maar ook op een apparaat naar keuze. In dit artikel behandelen we de beste legale diensten.

Deze video-on-demand-diensten zijn er

 (AppStore Link)
Ontwikkelaar:
Beoordeling:
Prijs: Download

Netflix is de bekendste video-on-demand-dienst en mag dus niet in deze lijst ontbreken. In Nederland alleen zijn er al ruim een miljoen abonnees die de dienst gebruiken. Het aanbod van Netflix is groot en wordt alleen maar groter. De dienst is voornamelijk aan te raden vanwege zijn exclusieve series zoals House of Cards, Daredevil, Orange is the New Black en Bojack Horseman. Tegenwoordig produceert de dienst ook films en zijn er veel comedyshows op te vinden. Volgend jaar zal dat aanbod alleen maar uitgebreid worden.

Naast een heel fraaie selectie van series en (documentaire-)films, zijn de apps fijn om te gebruiken en werkt de dienst als een trein. Daarnaast is er ondersteuning voor zowel Apple TV als Chromecast, zodat je video’s heel gemakkelijk naar je televisie streamt. Per maand betaal je 8 euro.

NLziet (AppStore Link) NLziet
Ontwikkelaar: NLziet Co�peratief U.A..
Beoordeling: 17+
Prijs: Free Download

In deze dienst worden alle uitgezonden video’s van NPO, RTL en SBS bij elkaar gezet om terug te kijken. De meeste series kun je tot 365 dagen na de uitzending op tv terugkijken in de best beschikbare kwaliteit. In de toekomst moet het ook mogelijk worden om live televisie te kijken met de dienst. De app van NLziet is fijn in gebruik en heeft volledige Chromecast-ondersteuning. Een Apple TV-app is er helaas nog niet. Je betaalt 8 euro per maand.

Videoland - Kijk onbeperkt series en films (AppStore Link) Videoland - Kijk onbeperkt series en films
Ontwikkelaar: RTL Nederland Interactief B.V.
Beoordeling: 12+
Prijs: Free Download

Het aanbod van Videoland is fors kleiner als je het vergelijkt met dat van Netflix, maar je vindt er alsnog duizenden films en series. Videoland weet zich te onderscheiden door ook veel Nederlandse series en films aan te bieden, zowel oudere als nieuwe. Net als Netflix leert Videoland na verloop van tijd wat je tof vindt om met suggesties te komen. Stream video’s naar Chromecast op tv of gebruik de Apple TV-app. Je betaalt 10 euro per maand.

MUBI – Stream & Download Curated Films (AppStore Link) MUBI – Stream & Download Curated Films
Ontwikkelaar: MUBI, Inc.
Beoordeling: 17+
Prijs: Free Download

Een wat onbekendere on-demand-dienst is Mubi, maar voor filmliefhebbers wel een aanrader. Bij Mubi draait alles om een kleine selectie die door mensen wordt uitgezocht. Altijd zijn er dertig films te bekijken (klassiekers, buitenlands of recent), maar elke dag verdwijnt er één en komt er een nieuwe bij. Je hebt dan dertig dagen om hem te kijken. Mubi is in het Nederlands te gebruiken, maar niet alle films hebben Nederlandse ondertiteling. Het is een beetje alsof je naar een filmfestival gaat, want je ontdekt ook nog eens wat. Handig is de optie om films offline te downloaden, zodat je ze kunt bekijken als je geen wifi hebt. Mubi werkt met Chromecast, maar er is nog geen Apple TV-app. Per maand betaal je 5 euro voor de dienst.

Play van KPN (AppStore Link) Play van KPN
Ontwikkelaar: KPN B.V.
Beoordeling: 12+
Prijs: Free Download

Play is een dienst van KPN waarmee je live naar 22 televisiezenders kunt kijken, ook als je geen tv-abonnement bij KPN hebt. Het meest opvallend is echter dat je met de service toegang krijgt tot het aanbod van HBO, zo kun je naar series als Game of Thrones en True Detective kijken. Wel jammer is dat streams van HBO niet in HD worden uitgezonden, waardoor het wat korrelig oogt. Handig is dat de dienst met Chromecast werkt, zodat je ook tv kunt kijken als je geen tv-abonnement hebt. Ook kun je uitzendingen opnemen die in de cloud worden opgeslagen. Volgend jaar verschijnt de eerste exclusieve serie, die is Nederlands en heet Brussel. Momenteel kost Play 12 euro per maand, in 2016 gaat die prijs omhoog naar 15 euro per maand.

iTunes Store

Het lijkt een wat vreemde eend in de bijt, maar iTunes is wel degelijk een video-on-demand-dienst. Je hoeft er alleen niet maandelijks voor te betalen, maar je rekent af per film of aflevering. Je kunt die huren of kopen, waarbij huren goedkoper is. Vanaf het moment dat je hem aanzet, heb je een dag de tijd om hem af te kijken, daarna verdwijnt hij van je account. Het aanbod is vrij groot, met duizenden titels, waaronder ook nieuwere films. Je kunt films en series aankopen via iOS, maar die zijn dan niet naar Chromecast te streamen. Het werkt wel met de Apple TV.

Wat zijn jouw favoriete iOS videodiensten? Laat het weten in de comments.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.