iOS veiliger dan Android
Redactie

Apple systemen staat er om bekend om weinig tot geen gevoeligheid te hebben voor spyware of virussen. Dit is voor de mobiele producten geen uitzondering, terwijl Android toestellen juist gevaarlijker blijken te worden.

Aantal dreigingen op Android flink gestegen

Volgens een studie van Juniper Networks is het aantal bedreigingen voor het Android platform gestegen met %472 sinds juli dit jaar. Een schrikbarende ontdekking wat de veiligheid van iOS ten opzichte van Android in een positief daglicht stelt.

Dan Hoffman, leidinggevende van een team wat mobiele bedreigingen opspoort, geeft aan dat het aantal bedreigingen op Apple platformen nooit zo hoog zal zijn als op Android. Hij is met zijn team sinds november 2010 data aan het verzamelen voor dit onderzoek.

Virussen en spyware door de open source van Android

De grootste bedreiging voor Android zit in de applicaties welke buiten de Market van Android te verkrijgen zijn. Doordat Aindroid een open platform is, is het gemakkelijker om hier virussen en spyware voor te maken.

Websites als mmoovv.com en samsunggalaxy-s.ru worden genoemd als gevaarlijke sites omdat hier legitieme en gevaarlijke apps op staan. Apple heeft deze problemen niet, gezien alle applicaties grondig door Apple gecontroleerd worden voordat deze beschikbaar gemaakt worden.

[quote]Android users may be drawn to the sites to find cheaper versions of programs, or because the Android Market isn’t available in some places, such as China. On a third-party site, it’s possible to find an infected “Angry Birds” game uploaded right next to a legitimate one – Danielle Hamel, Juniper vertegenwoordiger.[/quote]

Een infectiegevoelig platform is natuurlijk een vraag om antivirus apps. Deze zijn gelukkig al volop beschikbaar in de Android Market. Lookout Security & Antivirus zegt bijvoorbeeld al meer dan 12 miljoen gebruikers te hebben.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.