Zo kan (en moet) Apple notificaties op de iPhone en iPad verbeteren

Lars Paijmans
9 augustus 2017, 11:12
2 min leestijd
Zo kan (en moet) Apple notificaties op de iPhone en iPad verbeteren

De populariteit van de iPhone is onlosmakelijk verbonden met de kracht van iOS. Toch valt er nog heel wat te verbeteren, vooral op het gebied van notificaties.

Lees verder na de advertentie.

iOS-notificaties kunnen en moeten beter

Met iOS 11 in aantocht, blijft het notificatiescherm één van de grootste irritaties van iOS-gebruikers. Het venster met alle inkomende meldingen vult zich razendsnel, en verandert dagelijks in een grote warboel van dezelfde apps die meerdere malen op je aandacht vragen.

iOS notificaties

Ook de meldingen die bovenin beeld verschijnen, blokkeren vaak relevante informatie, bijvoorbeeld als je met de Kaarten-app aan het navigeren bent. Het bedrijf uit Cupertino lijkt er nog geen oplossing voor gevonden te hebben.

Hoog tijd om zelf aan de slag te gaan, dacht ontwerper Kauhi Hookano. Samen met zijn team werkte hij drie weken lang aan een compleet nieuwe interface voor iPhone-notificaties. Deze werd vervolgens aan een groep van iOS- en Android-gebruikers voorgelegd om feedback te verzamelen.

Slimme notificaties

Het resultaat van het onderzoek is een mix van twee verschillende notificatiesystemen, die afhankelijk van de gebruiker automatisch geactiveerd worden. De eerste versie is een stuk minimalistischer, en verschijnt alleen als ‘niet storen’ aanstaat. Een nieuwe melding komt in de statusbalk (waar normaal gesproken de klok en batterij staan), en verdwijnt daarna automatisch.

Normale meldingen worden juist opvallender gemaakt. Door de app die je gebruikt even naar beneden te duwen, blokkeert de melding geen informatie meer. Het gevaar hierbij is wel dat info aan de onderkant van het scherm een paar seconden uit beeld verschijnt, al is dit vaak de plek waar alleen je toetsenbord of het snelmenu van een app staat.

iOS notificaties

Het vergrendelscherm is ook op de schop gegaan. Voortaan worden berichten van dezelfde app bij elkaar gegroepeerd, zodat ze wat meer op het design van de iOS-widgets van Apple lijken. Dit moet voor orde in de chaos zorgen, waar assistent Siri ook een handje bij helpt. Een klein oranje puntje naast de klok laat zien dat er ongelezen notificaties op je wachten, net zoals de Apple Watch dat doet.

Wat gaat Apple doen?

Door slim gebruik te maken van Siri kan de spraakassistent je op subtiele wijze op de hoogte brengen van notificaties die voor jou belangrijk zijn. Doet een Instagram-foto het goed? Dan krijg je niet tientallen losse notificaties van likes binnen, maar vertelt de assistent met een melding dat je foto veel aandacht krijgt. Met 3D Touch kun je vervolgens sneller meldingen opruimen door ze in bulk te verwijderen.

De vraag is nu natuurlijk of Apple in de toekomst met een dergelijke herziene versie van de iOS-notificaties komt. Daar moeten we in ieder geval tot 2018 op wachten, aangezien iOS 11 volgende maand al verschijnt. Dan bundelt Apple het vergrendelscherm en notificatiescherm, wat voor meer eenheid moet zorgen.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Bron: Behance.net
Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen