EFF: ‘Bluetooth- en wifi-knop in Bedieningspaneel iOS 11 misleidend en onveilig’

Erwin Vogelaar
6 oktober 2017, 20:22
2 min leestijd
EFF: ‘Bluetooth- en wifi-knop in Bedieningspaneel iOS 11 misleidend en onveilig’

In iOS 11 kun je wifi en bluetooth niet volledig uitschakelen via het Bedieningspaneel. De Electronic Frontier Foundation noemt iOS 11 hierdoor misleidend en onveilig.

Lees verder na de advertentie.

EFF: iOS 11 misleidend en onveilig

Zowel de bluetooth- als wifiknop in het Bedieningspaneel van iOS 11 werken anders dan voorheen. Zette je in de vorige versies van het besturingssysteem de connecties via deze knoppen volledig uit, is dat met iOS 11 niet het geval. Op de icoontjes tikken verbreekt enkel de verbinding met een netwerk of gekoppeld apparaat. De Electronic Frontier Foundation (EFF) noemt dit misleidend en onveilig.

De EFF is een Amerikaanse stichting die zich inzet voor digitale rechten. De stichting stelt dat het uitzetten van bluetooth en wifi goed is voor zowel je veiligheid als je accu. Zeker bluetooth is kwetsbaar, maar ook een verbinding met een onveilig openbaar wifi-netwerk kan veel kwaad doen. Gebruikers denken echter dat het Bedieningspaneel tevoorschijn halen en de icoontjes indrukken genoeg is.

ios 11 misleidend

“Beide knoppen gaan van blauw naar grijs, waardoor een gebruiker logischerwijs gelooft dat ze uit staan”, stelt de EFF. “In iOS 10 klopte dat, maar in iOS 11 zet dezelfde instelling de wifi of bluetooth niet volledig uit.

Bewuste keuze van Apple

Apple heeft deze keuze bewust gemaakt, om je op deze manier de ideale iOS-ervaring te geven. Door bijvoorbeeld wifi op de achtergrond actief te laten, blijven verschillende functies zoals Handoff en AirDrop gewoon werken. Door bluetooth aan te laten, blijft de verbinding met je Apple Watch actief. De enige manier om je bluetooth en wifi echt uit te zetten is om de vliegtuigmodus in te schakelen of naar het instellingenmenu van iOS te gaan en de schakelaars daar over te halen.

“Als een telefoon is ontworpen op een andere manier dan de gebruikersinterface suggereert, zorgt dat voor zowel veiligheids- als privacyzorgen”, stelt de EFF. “In een poging om je verbonden te laten met apparaten en diensten van Apple, brengt iOS 11 de veiligheid van gebruikers in gevaar.”

Bedieningspaneel aanpassen

Het Bedieningspaneel is met iOS 11 wel deels naar eigen wensen aan te passen. De knoppen voor wifi en bluetooth blijven staan, maar andere knoppen zijn om te wisselen. We leggen uit hoe je het Bedieningspaneel aanpast.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen