‘iOS heeft samen met Android volledige smartphonemarkt in handen’

Wouter Nijsen
23 februari 2018, 11:18
1 min leestijd
‘iOS heeft samen met Android volledige smartphonemarkt in handen’

iOS en Android zijn samen verantwoordelijk voor een marktaandeel van 99,9 procent op de wereldwijde smartphonemarkt. Android heeft een duidelijke voorsprong ten opzichte van iOS, maar Apple hoorde wel bij de fabrikanten die de meeste smartphones hebben verkocht.

Lees verder na de advertentie.

iOS marktaandeel bedraagt 14 procent

Volgens data van Gartner heeft iOS op dit moment een marktaandeel van 14 procent op de smartphonemarkt. Android is met zo’n 85,9 procent nog overduidelijk de grootste, maar dat is gezien de hoeveelheid devices die op het besturingssysteem draaien niet zo gek. Jaarlijks verschijnen honderden Android-apparaten, terwijl Apple er slechts een aantal uitbrengt. Bovendien richt het bedrijf uit Cupertino zich voornamelijk op het high-end segment, terwijl Android-toestellen al vanaf 100 euro verkrijgbaar zijn.

De cijfers laten ook zien dat andere mobiele besturingssystemen, zoals BlackBerry OS en Windows Mobile, nauwelijks een rol spelen. Gartner schat dat van de anderhalf miljard verkochte smartphones in 2017, er slechts anderhalf miljoen op deze besturingssystemen draaien. BlackBerry brengt tegenwoordig ook Android-toestellen uit, al blijft het zijn OS voorlopig wel ondersteunen. Ook Nokia, dat vorig jaar een comeback maakte, richt zich tegenwoordig volledig op Android.

De iPhones in 2018

Apple brengt dit jaar waarschijnlijk vier nieuwe iPhones uit. Hierbij gaat het waarschijnlijk om drie iPhone X-modellen en een nieuwe versie van de iPhone SE. De iPhone SE 2 komt als eerste en ziet tijdens een event in maart of WWDC 2018 het levenslicht. De andere iPhones verschijnen traditiegetrouw in september, tegelijk met de release van iOS 12.

Dit weten we nu al over de vier iPhones van 2018

Verder verwachten we dit jaar twee nieuwe iPads, de AirPower, een nieuwe versie van de AirPods en verbeterde MacBooks. Volg ons via de website, iPhoned-app of nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van het laatste Apple-nieuws.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Gartner
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu