Nieuwe iOS-malware ook gevaarlijk voor gebruikers zonder jailbreak

Gijs Ettes
6 oktober 2015, 8:25
1 min leestijd
Nieuwe iOS-malware ook gevaarlijk voor gebruikers zonder jailbreak

In China en Taiwan is iOS-malware opgedoken die gevaar kan opleveren voor zowel gejailbreakte als niet-gejailbreakte iPhones. De malware heet YiSpecter en kan zich via een Windows-worm, offline app-installatie en promotie op sociale media verspreiden.

Lees verder na de advertentie.

Oudere iOS-versies lopen gevaar

ios-malware

Vanaf iOS 8.4 kan de iOS-malware geen schade meer aanrichten, maar oudere versies van het besturingssysteem lopen in potentie nog wel gevaar. YiSpecter bestaat al pakweg tien maanden en heeft vooral in China en Taiwan slachtoffers gemaakt, waarbij malafide apps worden geïnstalleerd, reclame wordt getoond en instellingen van Safari (zoals de startpagina) worden gewijzigd. Ook kan de malware toeslaan en toestelinformatie doorsturen. Na verwijderen blijft het virus terugkeren.

Gebruikers die geen gevaar willen lopen, doen er goed aan om apps enkel via de App Store te installeren. De infecties met YiSpecter zijn namelijk alleen opgetreden bij gebruikers die buiten de app-winkel downloaden van onbekende en onbetrouwbare bronnen. Check ook voordat je een app downloadt of deze van een bekende ontwikkelaar is en goed wordt beoordeeld. Bij twijfel kun je beter op zoek naar een alternatief.

Apple geeft gebruikers daarnaast het advies om te zorgen dat hun iOS-toestel altijd over de laatste software beschikt. Via ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’ controleer je of je over de laatste iOS-versie (9.0.2) beschikt. De iPhone 4S of nieuwer, iPad 2 of nieuwer en iPod touch (5e generatie of nieuwer) kunnen bijgewerkt worden naar een softwareversie die niet kwetsbaar is voor YiSpecter, maar oudere modellen lopen wel gevaar.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen