Publieke iOS 9- en El Capitan-bèta’s vanaf nu beschikbaar

Rutger Otto
10 juli 2015, 8:54
2 min leestijd
Publieke iOS 9- en El Capitan-bèta’s vanaf nu beschikbaar

Apple kondigde tijdens de WWDC nieuwe besturingssystemen aan voor mobiel en Mac. De bèta’s van iOS 9 en El Capitan (voor Mac) waren voor ontwikkelaars al toegankelijk, nu kan ook het publiek beginnen met testen.

Lees verder na de advertentie.

De laatste ontwikkelaarsbèta is nog maar net online, maar ook niet-ontwikkelaars kunnen al met de nieuwe iOS en het Mac OS aan de slag. Tijdens de Worldwide Developers Conference kondigde Apple al aan dat ook deze besturingssystemen door gewone gebruikers getest konden gaan worden.

el capitan ios 9 beta

Hoe schrijf je je in voor de bèta?

Het is voor het eerst dat gebruikers die geen ontwikkelaar zijn aan de slag kunnen met iOS 9 en Mac OS X El Capitan. Daarvoor moet je je wel inschrijven bij het speciale Apple Beta Software Program. “Help mee om de nieuwe releases van iOS 9 en OS X El Capitan onze beste ooit tot nu toe te maken”, schrijft Apple. “Als lid van dit programma kun je deelnemen als bètatester en ons laten weten wat je bevindingen zijn.”

Je schrijft je op de website in met je Apple ID. Vervolgens kun je de nieuwe versies van iOS en OS X downloaden. De bèta-versies zijn overigens niet ontoereikend, het kan dus zijn dat je niet direct toegang krijgt tot de bèta. Als je nu pas inschrijft kan het even duren voordat je erbij mag. Voordat je de installatie begint dien je een backup te maken van je data. Aangezien je een bèta downloadt, kunnen er namelijk nog behoorlijk wat fouten en bugs in zitten, waardoor je device niet meer goed draait.

Belangrijkste vernieuwingen in de iOS 9 publieke bèta

ios 9 release

De focus van iOS 9 zal liggen op stabiliteit en het fixen van foutjes. Dat betekent echter niet dat er niks nieuws is. Zo is iOS 9 voorzien van een geheel nieuw lettertype en is er een besparende modus, wat je enkele uren extra accuduur per dag moet opleveren.

In iOS 9 is ook de Shift-knop verbeterd. Het toetsenbord maakt nu onderscheid tussen hoofd- en kleine letters. Daarnaast is de Appkiezer vernieuwd en kun je pincodes van zes in plaats van vier tekens instellen om het toestel te ontgrendelen.

Lees voor meer vernieuwingen deze twee artikelen:

Nieuw in El Capitan

El Capitan is de opvolger van OS X Yosemite. De belangrijkste verbeteringen zijn dat Spotlight een stuk slimmer wordt in de nieuwste versie. Je kunt straks met slimmere zoektermen zoeken. Daarnaast werkt multitasken in OS X El Capitan beter, omdat programma’s directer met elkaar communiceren. Een grote vernieuwing is de integratie van Metal, een ontwikkeltool waarmee games mooier en efficiënter kunnen draaien.

Lees het laatste iOS 9 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen