iOS 9 vier maanden na release op driekwart van iDevices

Gijs Ettes
13 januari 2016, 9:28
2 min leestijd
iOS 9 vier maanden na release op driekwart van iDevices

Vier maanden na de release van iOS 9 is de laatste grote update van Apples mobiele besturingssysteem op driekwart van alle iPhones, iPads en iPods te vinden. In een maand is de adoptie van de update met 4 procent gegroeid.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9 populairder

ios 9 populairder

Uit cijfers van de App Store blijkt dat nog 19 procent van de toestellen draait op iOS 8, terwijl het aandeel van oudere softwareversies is gedaald naar 7 procent. Een week nadat iOS 9 werd gelanceerd, was al de helft van alle iOS-toestellen van de nieuwe firmware voorzien. De adoptie van de update neemt de laatste tijd maar mondjesmaat toe.

Hoewel meer en meer gebruikers hun toestel bijwerken naar de laatste iOS-versie, is er een relatief grote groep (26 procent) die niet kan of wil kan updaten. Hierdoor lopen zij vernieuwingen mis waaronder Proactive, accubesparing en Wifi Assist. Toch valt er wat voor te zeggen dat sommige gebruikers weigeren te updaten.

Rechtszaak

Onlangs werd bekend dat ruim 100 gebruikers Apple voor de rechter slepen omdat hun iPhone 4S na de iOS 9-update vrijwel onbruikbaar is geworden. Apple zou zich bewust zijn van mogelijke prestatieproblemen bij oudere iDevices, maar besloot toch de update door te zetten. In de aanklacht valt te lezen dat het verkeerd is dat Apple gebruikers niet de mogelijkheid biedt om te downgraden, waardoor ze in sommige gevallen gedwongen worden om een nieuw toestel aan te schaffen.

Downgraden is weliswaar mogelijk, maar een week na het uitrollen van elke iOS-update kunnen gebruikers niet meer terug naar een oudere firmwareversie. Op die manier wil Apple waarschijnlijk voorkomen dat verschillende toestellen op andere versies draaien, zoals bij Android wel het geval is. Slechts procent van alle toestellen draait op het in oktober uitgebrachte Android 6.0 Marshmallow, terwijl ook het aandeel van de een-na-laatste firmwareversie (5.0 Lollipop) met 33 procent relatief laag is. Dit leidt tot fragmentatie en onduidelijkheid bij zowel consumenten en app-ontwikkelaars.

Waarom het (niet) goed is dat Apple iOS downgraden beperkt

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen