Lek in iOS 9: zonder pincode toch contacten en foto’s bekijken

Rutger Otto
22 september 2015, 19:05
2 min leestijd
Lek in iOS 9: zonder pincode toch contacten en foto’s bekijken

Ook als iemand je pincode niet weet is het gemakkelijk om toegang te krijgen tot je foto’s en contacten op iOS 9. Dat toont iemand in een YouTube-filmpje.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9 lek

Het lek werd enkele dagen geleden door YouTuber videosdebarraquito getoond. Later verscheen ook een Engelstalig filmpje, wat voor ons beter te volgen is. Om ‘in te breken’ op andermans iPhone is niet eens zoveel kennis nodig, het zijn gewoon wat handelingen achter elkaar en een moment waarop je goed moet timen. En dan heeft een vreemde ineens toegang tot al je foto’s (ook in iCloud) en je adressen.

Hoe werkt het?

In het filmpje valt te zien dat het heel gemakkelijk is om de vergrendeling van de iPhone te omzeilen. De YouTuber gaat naar het scherm waar je je pincode moet invoeren. Daar heb je vijf kansen voor. De bedoeling is dat je eerst vier keer de verkeerde intypt. De vijfde keer tik je de eerste drie cijfers (of de eerste vijf als je code uit zes tekens bestaat) in. Vervolgens tikt de YouTuber het laatste cijfer in, tegelijkertijd drukt hij de homeknop in.

Als het goed gaat, opent Siri. De filmmaker vraagt om de tijd en tikt op de klok, waarna de Klok-app opent. Vervolgens kiest hij het plusteken linksboven in beeld en typt hij willekeurige letters in. Een dubbeltik op de letters laat je bewerken en de YouTuber kiest voor ‘delen’ en vervolgens ‘Bericht’.

In het volgende scherm tikt hij weer een paar willekeurige letters in en vervolgens op de return-knop. De letters worden groen en door nu een letter in te typen, verschijnen alle contacten die met die letter beginnen. Voilà, het is even werk, maar dan ben je binnen.

Foto’s

Via contacten is het niet meer zo moeilijk om bij foto’s te komen. Je maakt simpelweg een nieuw contact aan en bij ‘Voeg foto toe’ ga je naar ‘Kies foto’. Daarmee is er direct toegang tot al je foto’s in de Foto’s-app en op iCloud.

Waarschijnlijk werkt Apple op dit moment al aan een fix voor het probleem. Het bedrijf zal niet blij zijn met deze (vrij simpele) manier om de vergrendeling te omzeilen, zeker niet omdat Apple de laatste tijd hamert op privacy en veilige producten. Overigens kun je zelf Siri uitschakelen vanaf het vergrendelscherm in de Instellingen, zodat anderen niet van dit lek gebruik kunnen maken.

Lees meer over iOS 9

Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen