Ontwikkelaars verdienen miljoen dollar aan iOS-jailbreak

Rutger Otto
3 november 2015, 14:10
2 min leestijd
Ontwikkelaars verdienen miljoen dollar aan iOS-jailbreak

Een team van ontwikkelaars heeft een premie van een miljoen dollar verdiend door een iOS-jailbreak te maken die via de browser is door te voeren.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9 lek via browser

Het besturingssysteem van Apple hacken is lastig, maar niet onmogelijk. Dat heeft een team van ontwikkelaars aangetoond. Zij maakten een techniek die iPhones of iPads op afstand kunnen hacken, als ze een bepaalde website bezoeken. Beveiliging-startup Zerodium heeft een miljoen dollar uitgeloofd aan het team in ruil voor de techniek, maar is niet van plan het direct met Apple te delen.

Zerodium loofde een premie uit voor het team dat kon laten dat door een lek in de software een jailbreak op iOS 9.1 en 9.2 mogelijk is. Het beveiligingsbedrijf gaat de bevindingen van de ontwikkelaars doorverkopen aan zijn (Amerikaanse) klanten. Wie dat zijn is onbekend, maar deze zijn werkzaam in onder meer defensie, technologie en financiën. Dat betekent dus in de praktijk dat overheidsinstanties als de NSA het lek kunnen gebruiken om in te breken op telefoons van burgers. Volgens Zerodium zal het de data misschien later nog aan Apple vertellen, maar voorlopig wil het bedrijf er eerst zelf geld aan verdienen.

el capitan ios 9 beta

Werking niet precies bekend

Om die reden is ook niet in details bekend hoe het lek in iOS werkt. Wel is duidelijk dat bezoekers eerst naar een speciale webpagina geleid moeten worden. Zolang dat niet gebeurt, hebben instanties die van de hack gebruik willen maken geen toegang tot je systeem. De enige twee browsers die de ontwikkelaars mochten gebruiken waren Google Chrome en Safari van Apple.

Overheden en bedrijven zullen vast oor hebben naar deze jailbreak om toegang krijgen tot telefoons van gebruikers. Apple zelf geeft hen namelijk zelf geen toegang via achterdeurtjes of andere omwegen. Overigens heeft Apple niet gereageerd op dit lek, maar achter de schermen zal het bedrijf van Tim Cook vast een onderzoek zijn gestart. Volgens Zerodium is het nieuws wel naar buiten gebracht om aan te tonen dat Apple’s besturingssysteem niet waterdicht is.

Lees meer over iOS 9

Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen