Alles over iOS 9: downloaden, installeren en handige tips

16 september 2015, 18:54
4 min leestijd
Alles over iOS 9: downloaden, installeren en handige tips

Vanaf nu is iOS 9 dan eindelijk voor alle gebruikers beschikbaar. Benieuwd welke toestellen de iOS 9 update krijgen en hoe je deze installeert? Lees gauw verder.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9 downloaden: zo doe je dat

Voordat je doorgaat, is het uiteraard van belang om te weten of jouw iPhone, iPad of iPod touch de iOS 9 update überhaupt ontvangt. De iPhone 6S (Plus) en nieuwe iPads draaien standaard op de laatste iOS-versie, maar ook oudere modellen van Apple worden bijgewerkt. Hieronder hebben we op een rijtje gezet welke dat precies zijn.

  • iPad 2/3e generatie/4e generatie
  • iPad Air en iPad Air 2
  • iPad Mini 1/2/3
  • iPhone 4S/5/5C/5S/6/6 Plus
  • iPod touch 5e/6e generatie

Beschik je over één of meerdere van bovenstaande apparaten, dan kun je nu iOS 9 downloaden. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’; je toestel zal vervolgens automatisch checken of de update beschikbaar is, waarna je de instructies op het scherm kunt volgen.

Zorg er wel voor dat je iOS-toestel voldoende (minimaal 50 procent) is opgeladen en is verbonden met wifi. Ook is het verstandig om je toestel tijdens de installatie aan de stroom te laten hangen. Heb je te weinig opslagruimte, dan kun je je toestel verbinden met je pc of Mac en updaten via iTunes (download hier de laatste versie). Lukt ook dat niet, lees dan even verder.

Help, ik heb te weinig opslagruimte!

De installatie van iOS 9 vereist circa 1,3GB aan vrije opslagruimte. De nieuwe iOS-versie is een flink stuk kleiner dan iOS 8, maar de ruimte die je vrij moet hebben is nog steeds vrij fors. Daardoor is de kans aanwezig dat je te weinig opslag vrij hebt en een melding krijgt. Erg vervelend, maar gelukkig is er wat aan te doen!

Kijk allereerst via ‘Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer Opslag’ welke apps zijn geïnstalleerd en mogelijk veel ruimte in beslag nemen. Verwijder grote apps die je toch niet meer gebruikt. Voor extra ruimte kun je ook de cache (tijdelijke gegevens) van Safari wissen via ‘Instellingen > Safari > Wis geschiedenis en websitedata’.

Veel mensen gebruiken iCloud al voor het maken van back-ups van foto’s, mail, contacten en meer. Je bent niet verplicht om een back-up te maken voordat je gaat updaten naar iOS 9, maar voor de zekerheid raden we je aan dit wel te doen (via ‘Instellingen > iCloud’). Je kunt ook even doorklikken naar ‘Opslag > Beheer opslag’ om te bekijken wat er precies wordt gesynchroniseerd.

Een andere manier om (veel) extra ruimte vrij te maken, is door overbodige foto’s en video’s van je iOS-toestel te verwijderen. Als je een back-up via iCloud hebt ingesteld, staan deze bestanden nog wel opgeslagen in de cloud. Later kun je ze desgewenst weer terughalen.

Moet ik nu al updaten naar iOS 9?

Na het debacle van iOS 8, dat aanvankelijk met veel fouten werd uitgebracht, zijn sommige gebruikers wat huiverig om de nieuwe iOS-versie te installeren. Zeker als je een ouder toestel als de iPad 2 of iPhone 4S hebt, is het verstandig om even de iOS 9 release af te wachten. Als veel gebruikers tevreden zijn met de update en geen problemen melden, kun je alsnog de software bijwerken.

In theorie is iOS 9 stabieler, sneller en veiliger dan voorgaande versies. Ook introduceert deze versie een aantal veranderingen die direct in het oog springen. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe San Francisco-lettertype, een langere toegangscode van 6 cijfers, de krachtige zoekfunctie Proactive en multitasking op de iPad.

Daarnaast is Siri sterk verbeterd. De spraakassistent spreekt nu ook Vlaams en je kunt natuurlijker taalgebruik gebruiken om iets aan Siri te vragen of iets gedaan te krijgen. Siri zal je beter begrijpen en plaats spraakcommando’s in context, waardoor zoekresultaten relevanter worden.

ios 9 downloaden

Verder zijn er nieuwe apps in de vorm van Wallet, Nieuws en iCloud Drive, een vernieuwde en duidelijkere app-kiezer en een batterijbesparende modus die je helpt om meer uit de accu te halen. Meer erover lees je in onze uitgebreide iOS 9 preview. We zullen vanavond iOS 9 uitgebreid onder handen nemen om te oordelen of de vernieuwingen van de update ook daadwerkelijk verbeteringen zijn.

Conclusie iOS 9 review

Waar iOS 8 vorig jaar net na release kampte met flinke bugs, is dat met iOS 9 niet het geval. Het meeste loopt direct als een zonnetje. Wel ondervonden wij dat sommige apps een beetje vreemd deden en dat Siri in het begin niet meer terug sprak. Na herstarten van de apps werd dat echter opgelost. Al met al is iOS 9 geen update die iOS op zijn kop zet, maar dat hoeft ook niet. Het belangrijkst is dat je beter kunt zoeken (ook in de Instellingen-app, wat heel prettig is) en dat Apple meer inzet op veiligheid en prestaties. Daardoor is je toestel waarschijnlijk wat sneller en dankzij de energiebesparende modus gaat hij langer mee op een volle lading. En dat zijn welkome toevoegingen. Wij zeggen dus: ja, updaten maar!

→ Check ons uitgebreide oordeel in de iOS 9 review.

Lees het laatste nieuws over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu