‘Adverteerders hebben geen toegang meer tot andere apps in iOS 9’

Rutger Otto
25 juni 2015, 10:25
2 min leestijd
‘Adverteerders hebben geen toegang meer tot andere apps in iOS 9’

Apple neemt privacy serieus en treft daarom maatregelen in iOS 9 om jouw informatie te beschermen. Adverteerders kunnen bijvoorbeeld niet meer zien welke apps er op je iOS-toestel staan.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9 advertenties

Een nieuw beleid van Apple voert veranderingen door waardoor gebruikers meer bescherming voor hun privacy krijgen. Dat meldt The Information. Met de komst van iOS 9 zal Apple adverteerders niet langer toegang geven tot data voor reclame-doeleinden. Dat betekent dat bedrijven niet meer kunnen zien welke apps er allemaal op de iPhone staan.

Momenteel is dat wel zo. Bedrijven als Facebook kunnen bekijken welke apps jij op je toestel hebt gedownload. Soms wordt die informatie gebruikt om gerichte advertenties naar jou te kunnen sturen. The Information gebruikt het voorbeeld dat Facebook en Twitter kunnen zien dat je veel games hebt gedownload en op basis daarvan een advertentie tonen van een spel dat je nog niet hebt.

ios 9 geruchten

Gerichte reclame

De vernieuwing van Apple leidt er niet toe dat advertenties zullen verwijden, wel kunnen adverteerders wellicht minder gericht reclame maken. Op dit moment maken bedrijven gebruik van een API in iOS genaamd ‘canopenURL’. Deze is bedoeld om het communiceren tussen apps gemakkelijker te maken, maar volgens Apple wordt de API ‘misbruikt’ door adverteerders om inzicht te krijgen in welke apps een gebruiker allemaal heeft.

De verandering in het beleid kan tot verschillende dingen leiden. Zo wordt het voor gratis apps waarschijnlijk moeilijker om het juiste publiek te bereiken zonder gerichte advertenties, maar zal de iOS-gebruiker het juist fijn vinden om meer privacy te hebben.

iOS 9

Apple maakt het adverteerders vanaf dit najaar overigens niet makkelijk. Zo bleek eerder uit de beta al dat iPad- en iPhone-gebruikers advertenties in Safari kunnen blokkeren. Dat is niet alleen vervelend voor adverteerders, ook voor uitgevers en schrijvers, die hier hun geld mee verdienen. Het duurt echter nog even voordat iOS 9 uitkomt, dus er kan nog van alles gebeuren.

iOS 9 staat gepland voor een lancering in het najaar, waarschijnlijk net voordat de nieuwe iPhone 6S op de markt komt.

Lees meer over iOS 9

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen