Apple verbetert in iOS 9.3 versleuteling van back-ups via iCloud

Gijs Ettes
21 maart 2016, 9:11
2 min leestijd
Apple verbetert in iOS 9.3 versleuteling van back-ups via iCloud

Het lijkt erop dat Apple de versleuteling van back-ups in iCloud verbetert in iOS 9.3. Gebruikers op Reddit melden dat zij een toegangscode moeten invoeren om hun apparaat via iCloud te herstellen.

Lees verder na de advertentie.

Zo verbetert Apple de iCloud versleuteling

icloud versleuteling

Voorheen hoefden gebruikers alleen hun Apple ID in te voeren en indien ingesteld hun inloggegevens middels tweestapsverificatie te controleren. Maak je gebruik van tweestapsverificatie en draai je de laatste bètaversie van iOS 9.3, dan wordt de toegangscode die je op je toestel hebt ingesteld gebruikt om je iCloud back-up te versleutelen. Probeer je je toestel te herstellen via iCloud, dan verschijnt een bericht met de tekst: ‘Toegang tot je account is beveiligd voor <naam van apparaat>. Je toegangscode is versleuteld en kan niet worden gelezen door Apple’.

Momenteel is het zo dat Apple voor elke gebruiker een sleutel bewaart, die gebruikt wordt om accountgegevens terug te zetten of wachtwoorden te achterhalen. Vanaf de laatste bètaversie kan Apple niet meer bij de back-up, omdat het niet de lokaal opgeslagen toegangscode van de gebruiker kent. Het is niet helemaal zeker, maar wel aannemelijk dat Apple de verbeterde iCloud versleuteling ook doorvoert in de officiële release van iOS 9.3. Die wordt vanavond verwacht, gelijktijdig met de vermoedelijke presentatie van de iPhone SE en de kleinere iPad Pro.

Timing

Hoewel de nieuwe beveiliging waarschijnlijk al langer in ontwikkeling was, is de timing opvallend gezien de zaak die tussen Apple en de FBI loopt. Eerstgenoemde is niet van plan om de iPhone van een van de San Bernardino-terroristen te kraken, omdat dit een precedent zou scheppen. Sterker nog, vorige week gaf Apple aan onder meer de beveiliging van iCloud te willen opschroeven.

Enkele weken geleden verscheen er ook al een bericht van de Financial Times, waarin werd beschreven dat Apple werkt aan verbeterde iCloud-encryptie voor gebruikers. Dat moet zowel kwaadwillenden als opsporingsdiensten buiten de deur houden.

Opinie: Hoe Apple van privacy een feature heeft gemaakt

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Reddit
Categorie: iOS
Thema: iCloud

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen