Deze 9 interessante vernieuwingen brengt iOS 9.3

Wouter Nijsen
11 januari 2016, 19:10
3 min leestijd
Deze 9 interessante vernieuwingen brengt iOS 9.3

Apple heeft vanavond de bèta van iOS 9.3 uitgebracht. De update bevat een aantal vernieuwingen en in dit artikel lees je welke dat zijn.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9.3 vernieuwingen

De iOS 9.3-bèta is vooralsnog alleen beschikbaar voor ontwikkelaars, maar de verwachting is dat hij binnenkort ook wordt uitgebracht voor gebruikers. Naast flink wat bugfixes is ook duidelijk geworden welke nieuwe features de update brengt. Allereerst maakt iOS 9.3 het mogelijk meerdere Apple Watches aan één iPhone te koppelen (1). Voorwaarde is wel dat de iPhone op iOS 9.3 draait en de Watch beschikt over watchOS 2.2. Van laatstgenoemde werd vanavond ook een bèta uitgebracht.

flux

Belangrijker is de nachtmodus (2), een feature waar veel iOS-gebruikers lang op zaten te wachten. De functie heet Night Shift en vermindert de hoeveelheid blauw licht op het scherm. De blootstelling aan blauw licht kan ervoor zorgen dat je slaapritme wordt verstoord. Om dit te voorkomen, bepaalt de nachtmodus wanneer het bij jou donker is en past hij op basis hiervan de schermkleuren aan met warmere tinten. Daarmee werkt de functie op een soortgelijke manier als f.lux op de Mac. Momenteel zijn in de App Store geen apps te vinden waarmee je de schermkleuren van je iOS-toestel kunt aanpassen.

Apple-apps op de schop

Verder breidt iOS 9.3 de Notities-app uit (3). Het is mogelijk om de applicatie met Touch ID te beveiligen en aantekeningen op nieuwe manieren te sorteren. Ook CarPlay wordt met iOS 9.3 weer een stukje beter (4), doordat de Apple Music-app nieuwe secties bevat en een feature in de Kaarten-app ervoor zorgt dat je makkelijker restaurants in de omgeving vindt.

Tevens wordt de Nieuws-app, die nog niet in de Benelux beschikbaar is, iets verbeterd (5) en krijgt de Gezondheid-app een nieuwe interface (6). De activiteitenring die je wellicht van de Apple Watch kent, komt straks ook terug in Gezondheid. Zo zie je vanuit het Dashboard hoever je bent met je bewegingsdoelen.

Mogelijkheden voor onderwijs

iOS 9.3 voegt veel mogelijkheden toe voor gebruik in het onderwijs (7). Het wordt mogelijk om een iPad te ‘delen’, zodat meerdere studenten op één apparaat kunnen inloggen. Omdat iOS onderscheid maakt tussen verschillende gebruikers, krijgt iedereen zijn eigen lessen en informatie te zien. Of het voor reguliere gebruikers mogelijk wordt om meerdere gebruikers in te stellen, is onduidelijk.

Ook nieuw is de Classroom-app, die is gericht op leraren. Deze applicatie helpt bij lesgeven en kan worden gebruikt om een quiz op te stellen of AirPlay-content naar een Apple TV te streamen. Daarnaast laat de Classroom-app leraren checken wat er bij studenten op het scherm staat en uitgewerkte opdrachten naar een beeldscherm sturen.

Nieuwe 3D Touch-functies

Een andere kleine iOS 9.3 vernieuwing is dat Apple 3D Touch-functies toevoegt aan first party apps die hier nog niet over beschikken (8). Zo kun je straks bijvoorbeeld hard op de Instellingen-app drukken voor een menu met snelkoppelingen voor energiebesparing, wifi, bluetooth en het instellen van een nieuwe achtergrond.

3d touch ios 9.3 vernieuwingen

Ook de Weer-app krijgt 3D Touch en laat je gemakkelijk van locatie wisselen of een locatie toevoegen. Verder worden de de App Store, Gezondheid, Aandelen en het kompas van 3D Touch-ondersteuning voorzien.

Andere kleine verbeteringen (9) zijn onder meer dat je Live Foto’s in hoge resolutie kunt opslaan als stilstaande foto, nieuwe talen voor Siri (Fins, Hebreeuws en Maleisisch) en een trilling als je de app-kiezer met 3D Touch opent.

Verwachte iOS 9.3 release

Het is onduidelijk wanneer iOS 9.3 officieel verschijnt. Omdat Apple alleen de bèta heeft uitgebracht, lijkt dit nog even te duren. De verwachting is dat iOS 9.3 draait op de iPhone 4S of nieuwer, iPad 2 of nieuwer en iPod touch (vijfde en zesde generatie).

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu