Apple erkent linkproblemen in iOS 9.3, lost bug op met update

Wouter Nijsen
29 maart 2016, 8:17
3 min leestijd
Apple erkent linkproblemen in iOS 9.3, lost bug op met update

Door een bug in iOS 9.3 kunnen gebruikers niet op linkjes in Safari en andere apps drukken. In plaats van dat een link wordt geopend, crasht de app of blijft de software hangen.

Lees verder na de advertentie.

Update: iOS 9.3.1 lost problemen met openen van linkjes op

iOS 9.3 bug

De fout in iOS 9.3 werd gisteren ontdekt en inmiddels hebben veel gebruikers zich op het Apple Support Communities-forum gemeld. Het gaat voornamelijk om gebruikers met een iPhone 6S of 6S Plus, al zijn ook apparaten met een eerdere iOS-versie getroffen. Het is niet bekend hoeveel gedupeerden er precies zijn.

De bug doet zich voor wanneer op een linkje in Safari, Mail, Berichten, Notities of andere Apple-app worden gedrukt. Gebruikers melden dat het probleem soms ook voorkomt in apps van derden, zoals WhatsApp en Google Chrome. In het filmpje hieronder zie je wat er precies misgaat bij het openen van links. In veel gevallen crasht of loopt de app vast, soms reageert Safari helemaal niet meer.

Oorzaak

De bug lijkt veroorzaakt te worden door apps die op een iPhone zijn geïnstalleerd. Onder meer de Booking.com-app lijkt de problemen te veroorzaken, al komt de bug bij andere geïnstalleerde apps voor. Booking.com is op de hoogte van de problemen met de iOS-app.

Apple heeft de linkproblemen in iOS 9.3 inmiddels erkend. Het bedrijf uit Cupertino zegt op de hoogte te zijn van de fouten en aan een fix te werken. Deze wordt als software-update uitgebracht, waarbij het hoogstwaarschijnlijk om iOS 9.3.1 gaat. Apple zegt niet wanneer de update precies wordt uitgebracht, maar waarschijnlijk gebeurt dit binnen enkele dagen.

iOS 9.3 bug

Volgens een iOS-ontwikkelaar hebben de problemen te maken met de zogeheten ‘Shared Web Credentials’, een proces dat continu crasht. Shared Web Credentials zorgt dat je als gebruiker niet telkens hoeft in te loggen als je tussen een mobiele website en iOS-app van een bepaalde dienst schakelt. Bij bijvoorbeeld de Booking.com-app wordt het bestand met opgeslagen url’s te groot, waardoor de dienst crasht.

Tijdelijke oplossingen

In sommige gevallen worden de fouten in Safari verholpen door JavaScript uit te schakelen. Dit doe je door naar Instellingen > Safari > Geavanceerd te gaan en op het schakelaartje achter ‘JavaScript’ te tikken.

Heb je last van problemen met linkjes, dan kun je tijdelijk een alternatieve app gebruiken. Voor Safari is dit bijvoorbeeld Chrome of Firefox, terwijl je voor de Mail-app Gmail, Spark of AirMail kunt kiezen. Als de problemen eenmaal op je iPhone of iPad verschijnen, dan gaan ze niet meer weg. Ook niet als je je toestel herstart of reset.

Meer problemen in iOS 9.3

De bug is niet het eerste probleem dat iOS 9.3 veroorzaakt. Vorige week werd duidelijk dat de update voor problemen bij het activatieproces van iOS-apparaten zorgt. Hierbij gaat het voornamelijk om de iPad 2, maar ook andere oudere modellen zijn getroffen. Apple heeft het probleem inmiddels erkend en een nieuwe versie van iOS 9.3 beschikbaar gesteld. In dit artikel lees je er meer over.

Update: iOS 9.3.1 lost problemen met openen van linkjes op

Het laatste nieuws over iOS 9.3

Categorieën: Apple, iOS
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen