De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Apple lanceert iOS 9.1 en Apple tvOS bèta’s voor ontwikkelaars

Rutger Otto
9 september 2015, 22:34
2 min leestijd

Naast nieuwe iPhones, de iPad Pro en een update voor Apple TV, heeft Apple vandaag ook direct de eerste bèta’s voor iOS 9 en tvOS uitgebracht voor ontwikkelaars.

Lees verder na de advertentie.

Iedereen met een ontwikkelaars-account bij Apple kan bèta’s voor iOS 9.1 en tvOS downloaden. Zij hebben daarmee alvast toegang tot de mogelijkheden die de besturingssystemen bieden.

iOS 9.1 bèta

Op iOS 9 moeten we nog een weekje (16 september) wachten, maar inmiddels is de iOS 9.1 bèta ook al vrijgegeven. In de bèta vind je bijvoorbeeld de ondersteuning voor Apple Pencil, de stylus van Apple voor de iPad Pro, waarmee de tablet registreert hoe hard of zacht je op het scherm drukt.

Verder biedt iOS 9.1 ondersteuning voor Live Photos (de bewegende foto’s die je met de iPhone 6S-camera kunt schieten) en 3D Touch API’s. Ontwikkelaars kunnen dus aan de slag met het ontwikkelen van toepassingen voor het drukgevoelige scherm van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. 3D Touch werd woensdag samen met de twee nieuwe toestellen aangekondigd op het Apple-event. In dit artikel lees je er alles over. Verder zijn er in iOS 9.1 nieuwe emoji te vinden. Dit zijn ze volgens The Next Web:

emoji ios 9.1

tvOS bèta

Naast iOS 9.1 kwam er ook een bèta uit voor het nieuwe besturingssysteem van de eveneens nieuwe Apple TV. Het OS neemt weliswaar iOS als uitgangspunt, maar heeft dus de nodige verschillen. Met de tvOS bèta kunnen ontwikkelaars apps voor het nieuwe tv-kastje van Apple gaan maken. Zo vinden zij er ondersteuning voor bijvoorbeeld iCloud, mediaspelers en notificaties. Dan mis je geen programma meer. Om mee te doen aan het bèta-programma moeten ontwikkelaars zich aanmelden (vanaf 11 september) en moeten ze in bepaalde landen wonen, zoals de Verenigde Staten. Wil je meer weten over de Apple TV, lees dan dit artikel.

Laatste beta’s voor iOS, WatchOS en OS X

iOS 9, watchOS 2 en El Capitan komen bijna uit voor consumenten, maar woensdag werden de laatste bèta’s voor die systemen uitgebracht. Het gaat om zogeheten Golden Masters. Dat betekent dat dit de laatste bèta’s zijn voor ontwikkelaars, de volgende versie van het OS is definitief en voor iedereen te downloaden. Verwacht dan ook geen nieuwe mogelijkheden en functies meer.

Lees meer over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu