Nog 7 iOS 8 vernieuwingen waar Apple over zweeg

Rutger Otto
3 juni 2014, 10:06
2 min leestijd
Nog 7 iOS 8 vernieuwingen waar Apple over zweeg

Apple kondigde gisteren enorm veel nieuwe functies aan voor iOS 8, maar we weten nog lang niet alles. Ondanks dat Apple er gisteren tijdens de presentatie over zweeg, vind je ook deze zeven iOS 8 vernieuwingen in de komende update.

Lees verder na de advertentie.

1. Vernieuwde camera

ios 8 vernieuwingen belichting

In iOS 8 is de standaard Camera-app voor iPhone en iPad vernieuwd. Zo is er een timer-functie toegevoegd die je kunt instellen op drie of tien seconden. Daarnaast ondersteunt Camera nu eindelijk ook de mogelijkheid om met taps de focus en belichting afzonderlijk van elkaar in te stellen. Dit kenden we al van populaire foto-apps als VSCO. Met een nieuwe time-lapse modus kunnen gebruikers een video maken van een fotoserie die gemaakt is met een vooraf ingesteld tijdsinterval. Voor iPad-fotografen is eveneens goed nieuws: zij kunnen nu panorama’s schieten, zoals iPhones dat konden vanaf iOS 7.

2. Zoeken met DuckDuckGO

Ken je DuckDuckGo? Dat is een startup-zoekmachine die claimt gebruikers niet te volgen voor advertentiedoeleinden. DuckDuckGo is in iOS 8 als standaard zoekmachine in te stellen voor Safari, naast Google, Bing en Yahoo.

3. iOS in zwart-wit

Via instellingen en toegankelijkheid kunnen iOS-gebruikers in iOS 8 kiezen voor een ‘Grayscale’ modus. Deze optie laat alle kleuren van je scherm verdwijnen. Je iPhone toont dan alleen nog zwart, wit en grijstinten. Wellicht bespaar je met de functie batterij of is het beter voor je ogen bij gebruik in het donker.

4. Kaart voor noodgevallen altijd beschikbaar

Met de nieuwe gezondheids-app Health kun je een kaart voor noodgevallen instellen, waarop je naam, leeftijd, allergieën en medische aandoeningen staan. Deze is zelfs beschikbaar wanneer je iPhone is vergrendeld. Je klikt simpelweg op Noodgeval en vervolgens op ‘Medical ID’.

5. Bellen over wifi

iOS 8 laat je bellen over een wifi-netwerk. Dat kon al met FaceTime, maar ook standaard telefoongesprekken moeten wifi-ondersteuning krijgen in iOS 8. Daarbij ligt het hoogstwaarschijnlijk aan je provider of je hiervoor in aanmerking komt. Het is ook de vraag of Nederland tot de landen behoort waar bellen via wifi mogelijk wordt. Voor FaceTime-gebruikers wordt het overigens mogelijk om inkomende telefoontjes op wacht te zetten als je al in gesprek bent.

6. Batterijverbruik per app

ios 8 vernieuwingen verbruik

In iOS 7 kun je bekijken hoeveel schijfruimte verschillende apps innemen op je iPhone en hoe lang het geleden is dat je jouw iPhone hebt opgeladen. In iOS 8 kun je het energieverbruik van apps beter beheren, omdat je via instellingen en batterijverbruik in procenten kunt zien hoeveel een openstaande app verbruikt. Zo pik je de batterijvreters er meteen tussenuit.

7. Reistijd notificaties

Apple gaat gebruikers laten weten hoe lang ze ongeveer onderweg zijn naar een aankomende afspraak op de agenda, zodat je nooit meer te laat vertrekt. Hoe dat precies geïmplementeerd wordt in iOS 8 is nog onbekend. Het meest waarschijnlijk is een notificatie via het berichtencentrum.

iOS 8 is vanaf de herfst gratis te downloaden voor de ondersteunde iOS-apparaten. Lees alles over iOS 8 op onze spotlightpagina.

Meer WWDC 2014 nieuws

Categorie: iOS
Thema: WWDC

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen