Zo werkt een timelapse in iOS 8 achter de schermen
Rutger Otto

Het maakt niet uit hoe lang je een video opneemt, iOS 8 maakt er altijd een timelapse van 20 tot 40 seconden van. Dit is het geheim.

Sinds de komst van iOS 8 is het voor gebruikers mogelijk een timelapse video te schieten. Deze functie wordt in het Nederlands tijdsverloop genoemd. Hiermee is het mogelijk om filmpjes te maken, die vervolgens versneld afgespeeld worden. Dat geeft een cool effect. Maar of je nu tien minuten opneemt of een uur, de video zal altijd tussen de 20 en 40 seconden lang zijn. Hoe komt dat?

iOS 8 timelapse

Het antwoord komt van Studio Neat, maker van accessoires en apps voor de iPhone. Op de website van Apple staat alleen: ‘iOS 8 doet al het werk door op vaste intervallen een foto te maken’. Maar hoe blijft het resultaat dan toch soepel en dynamisch?

“Wat Apple eigenlijk doet”, schrijft Studio Neat, “is behoorlijk simpel en heel slim. Met ‘foto’s op vaste intervallen’ wordt bedoeld dat de snelheid van de timelapse wordt verdubbeld, maar dat de helft minder foto’s wordt genomen als de opnameduur verdubbelt. Klinkt ingewikkeld, maar het is simpel.”

Langer opnemen, sneller afspelen

Om het te verduidelijken heeft de website een tabel gemaakt, waarin je kunt zien hoe het werkt. Film je minder dan tien minuten, dan maakt de camera elke seconde twee frames. Het eindresultaat wordt op 15x van de opnamesnelheid afgespeeld. Neem je tot 20 minuten op, dan pakt iOS 8 nog maar één frame per seconde, dat op 30x van de normale snelheid wordt afgespeeld.

ios 8 timelapse

Het mooiste en handigste is, dat Apple alles voor jou regelt. De video zal altijd ongeveer even lang zijn, maar hoe langer je opneemt, des te sneller het filmpje zal afspelen.

→ Op zoek naar een korte handleiding van Tijdsverloop? Check dan onze tip!

Lees meer iOS 8 nieuws

  • Categorie:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.