Tim Cook: iOS 8 is veilig en waarborgt je privacy
Gijs Ettes

In een open brief aan klanten geeft Apple-ceo Tim Cook aan dat het bedrijf geen persoonlijke informatie gebruikt om geld te verdienen. Bovendien slaat iOS 8 meer informatie versleuteld op, waardoor het de veiligste iOS-versie tot nu toe moet zijn.

iOS 8 is veilig

iOS 8 is veiligVoorheen werden alleen mails versleuteld opgeslagen, maar nu geldt hetzelfde voor onder meer contacten, foto’s, chatberichten die je via iMessage verstuurt en je belgeschiedenis. Apple heeft ook niet meer de sleutel in handen om de gegevens in te zien, waardoor het bedrijf technisch gezien geen data kan vrijgeven als een overheid hierom vraagt.

Volgens Cook wil Apple enkel geld verdienen met zijn producten. Het bedrijf maakt geen profiel van gebruikers op basis van hun e-mails en internetgeschiedenis, een tactiek die bijvoorbeeld Google wel inzet voor het tonen van gerichte advertenties. “We verdienen geen geld aan informatie die je op je iPhone of in de iCloud bewaart”, voegt Cook toe. Ook iAd-advertenties worden niet gebaseerd op informatie uit Apple-diensten als contacten, mail, Gezondheid, Kaarten of Siri.

Zichtbare en onzichtbare verbeteringen

icloud opslagVerder is in iOS 8 een flinke bug opgelost die het mogelijk maakte om privédata te onderscheppen zonder een pincode in te voeren. Ook moeten gebruikers van apps die synchroniseren met iCloud vanaf 1 oktober een apart wachtwoord voor de desbetreffende apps aanmaken. Met deze ‘app-specifieke wachtwoorden’ log je volgens Apple veilig in bij apps van derden. De beveiliging van iCloud is sterk verbeterd als antwoord op het uitlekken van tientallen naaktfoto’s van bekende personen eerder deze maand.

Sinds gisteravond is iOS 8 eindelijk te downloaden voor iedereen met een iPhone 4S+, iPad 2+ of iPod Touch 5g+. De nieuwe iOS-versie brengt een hoop zichtbare en onzichtbare verbeteringen met zich mee, zoals je kunt lezen in onze iOS 8 review. Check ook onze 5 tips voordat je iOS 8 downloadt. Om het nieuwe besturingssysteem te installeren, heb je minimaal 4,7GB aan vrije opslagruimte nodig.

Het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.