Healthbook: wat is het precies en wat kun je ermee?

Roel van Hout
16 februari 2014, 18:25
2 min leestijd
Healthbook: wat is het precies en wat kun je ermee?

Deze week dook er een concept van Healthbook op: het gezondheids-registratiesysteem waar Apple naar verluidt dit jaar mee komt. Wat heb je aan wat wellicht dé nieuwe feature van iOS 8 gaat worden?

Wie herinnert zich de Siemens Ladyphone nog? Deze roze bebloemde clamshelltelefoon had, naast een spiegeltje om te kunnen zien of de make-up nog goed zat, een tooltje waar de eigenares haar maandelijkse cyclus in kon bijhouden. Daar werd destijds behoorlijk lacherig over gedaan, maar het lijkt er sterk op dat we in 2014 opnieuw die kant opgaan.

HealthbookAl is het met een apparaat bijhouden van alles dat bij te houden is, het zogeheten quantified self, natuurlijk al veel langer aan de gang. Denk aan apps als Moves of RunKeeper. Denk aan Eetmeter, en apps die bijhouden hoeveel je gedronken hebt. We zijn, kortom, nogal wild van het bijhouden van onze voortgang of prestaties op welk gebied dan ook. Geen wonder dat Apple dit waarschijnlijk met Healthbook in iOS 8 naar een heel niveau wil gaan tillen.

Wat is Healthbook?

Let wel: Apple heeft nog niets over Healthbook gezegd, dus of het er daadwerkelijk uit gaat zien zoals we nu vermoeden – laat staan of het wel echt verschijnt – blijft afwachten. Zoals in het concept dat afgelopen week verscheen is te zien, zou Healthbook mogelijk uit meerdere tabs gaan bestaan – één voor ieder onderwerp: zo kun je een tab met je medicatie zien, en met wat je eet en een met je bloeddruk.

Natuurlijk kan alleen je iPhone al deze zaken niet meten: daarvoor is een los accessoire nodig. Er doen al zeker een jaar geruchten de ronde over een iWatch: wij zouden niet verbaasd zijn als dit accessoire metingen gaat doen die Healthbook nodig heeft.

Ethische problemen van Healthbook

Hoe dat gaat werken is nog niet te zeggen, al heeft Apple al de nodige experts aangenomen die eerder medische sensors hebben ontwikkeld. Dat is misschien ook niet de meest spannende kwestie – veel urgenter is de vraag of mensen dergelijke gegevens wel door Apple willen laten opslaan. In een tijd waarin alles wat je op internet doet kan worden opgeslagen of afgeluisterd, zullen mensen er wellicht niet zo happig op zijn om op die manier met Apple in zee te gaan.

Aan de andere kant was er toen het bedrijf met de vingerafdrukscanner op de proppen kwam aanvankelijk ook veel protest, maar uiteindelijk zullen veel mensen toch wel gebruik zijn gaan maken van deze feature. Toch houden we in het geval van Healthbook nog wel een slag om de arm, want een vingerafdruk is natuurlijk wel weer een ander verhaal dan een compleet medisch dossier.

Er zijn nog een hoop mitsen en maren, maar het is ontegenzeggelijk een spannende ontwikkeling die we uiteraard op de voet voor je volgen!

Categorieën: Geruchten, iOS
Spotlight: Healthbook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's