iOS 8 nu beschikbaar: lees tips en alles wat je moet weten

Rutger Otto
17 september 2014, 18:57
3 min leestijd
iOS 8 nu beschikbaar: lees tips en alles wat je moet weten

Apple heeft iOS 8 online gezet. Iedereen met een iPhone 4S, iPod touch 5e generatie of iPad 2 of nieuwer kan iOS 8 officieel downloaden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Lees verder na de advertentie.

ios 8 tips

In Nederland moeten we nog ruim een week op de iPhone 6 wachten, maar het nieuwe besturingssysteem van Apple staat alvast klaar om gratis te downloaden. Dat kan met een iPhone 4S of nieuwer, oudere modellen worden niet meer ondersteund.

iOS 8 officieel te downloaden

Om de update te installeren doe je het volgende:

  • Check eerst of je helemaal klaar bent voor de installatie van iOS 8. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt voor installatie en dat je een backup hebt gemaakt. Bekijk daarvoor vooral ook onze 5 voorbereidingstips om iOS 8 te installeren.
  • Ga dan naar de instellingen van je iPhone en kies voor ‘Algemeen’.
  • Als tweede optie staat ‘Software-update’, tik daarop en je iPhone zoekt vanzelf naar de nieuwste beschikbare versie van iOS.
  • Tik op installeren om je iPhone van iOS 8 te voorzien.

Belangrijkste vernieuwingen in iOS 8

Meteen opvallend is dat iOS 8 niet net zo’n grote make-over heeft gekregen als toen iOS 7 het stokje van iOS 6 overnam. De kracht van deze laatste update zit hem dan ook in de verfijning. Maar nieuwe, grote veranderingen waardoor je iPhone-ervaring weer als nieuw voelt, zijn er zeker. Deze 4 zijn het belangrijkst.

1. Interactieve notificaties

ios 8 beta respond

De manier waarop je omgaat met notificaties, wordt helemaal aangepast in iOS 8. Komt er een bericht binnen via een notificatie, dan veeg je deze simpelweg naar beneden en kun je meteen reageren dankzij een tekstvak dat eronder verschijnt. Op deze manier is het eveneens mogelijk om snel uitnodigingen te accepteren.

Daarnaast vind je vanaf nu widgets in het iOS 8 berichtencentrum. Apps die je volgt zijn vast te pinnen op het Vandaag-scherm, waar steeds het laatste nieuws verschijnt. Nog niet alle apps zullen dat meteen ondersteunen. Heb je een app die dat wel kan, dan bepaal je zelf of je de widget activeert of uitschakelt.

2. Nieuwe toetsenborden

Met iOS 8 bepaal je zelf welk toetsenbord je gebruikt om te typen. Vind je die van Apple niet fijn, dan kies je gemakkelijk een andere. Zo neem je er bijvoorbeeld één waar je overheen moet vegen, in plaats van knoppen te moeten aantikken.

→ Inspiratie nodig? Met deze 4 iOS 8 toetsenborden typ je foutloos op je iPhone.

3. Gezondheid en HomeKit

iOS 8 gezondheid

Je iPhone wordt slimmer én sportiever met twee nieuwe functies. Gezondheid is een app die, indien gewenst, bijhoudt hoeveel gezond je leeft. Met kaarten kun je bijvoorbeeld checken of je wel genoeg beweegt in mooie grafiekjes. De app werkt samen met derde partijen zoals Nike en Fitbit, wiens apps data doorsturen naar Gezondheid, zodat dat je centrale hub wordt waar al je gegevens zijn verzameld.

Met HomeKit moet je slimme apparaten in huis gaan besturen. Denk hierbij aan lampen, sloten en camera’s. Net als Gezondheid is HomeKit een centrale plek om alle domotica in je huis te kunnen bedienen. Apple gaat ook producten aanbieden die speciaal voor HomeKit zijn gemaakt, waaronder Philips hue lampen.

4. Nieuwe mail-app

iOS 8 review

Apple heeft haar standaard mail-app voor iOS aangepast, waardoor het er niet alleen mooier uitziet, maar ook veel beter werkt. Met veegbewegingen van links naar rechts en andersom kun je e-mail veel intuïtiever wegwerken. Daarnaast gaat de mail-app slimmer om met uitnodigingen voor evenementen, die Mail automatisch aanmaakt.

Schrijf je een bericht, maar wil je het als concept opslaan om even wat anders te doen, dan veeg je het mailtje simpelweg omlaag. Nu heb je de optie om iets uit een andere mail te kopiëren, en druk je op het concept aan de onderzijde van de Mail-app om de gekopieerde content weer te plakken. Daarnaast kun je in Mail nu ook foto’s bewerken.

→ Natuurlijk zijn dit niet alle vernieuwingen van iOS 8. Voor het complete overzicht check je onze iOS 8 spotlightpagina.

Hou iPhoned komende week in de gaten voor een uitgebreide iOS 8 review!

Lees meer iOS 8 nieuws

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen