Jony Ive’s keuze voor kleur in iOS 7
Roel van Hout

In de eerste helft van het jaar gonsde het maandenlang van de geruchten over iOS 7, en de nieuwe weg die Apple zou inslaan. Toch wist Apple met het eindresultaat alsnog vriend en vijand te verrassen. iPhoned blikt terug op Jony Ive’s keuze voor kleur in iOS 7. Dit in afwachting van de publieke release van iOS 7 die waarschijnlijk op 10 september plaatsvindt.

Midden 2012. Onder Apple-gebruikers neemt het gemor toe: iOS is al sinds de eerste versie in 2007 grotendeels onveranderd gebleven, terwijl Android al jarenlang razendsnel innoveert. De nieuwste versie, iOS 6, toont wel enige sporen van verbetering, maar revolutionair is het allerminst.

iOS 7Dat iOS al die jaren nauwelijks is veranderd, is voor een groot deel toe te schrijven aan Scott Forstall, dé man achter iOS. Voor zij die evolutie eisen, komt het Apple Maps-debakel in oktober 2012 dan ook als een geschenk uit de hemel. In het kort: de Apple Maps-software werkt niet naar behoren, Apple’s hoge omes bieden hun excuses aan, maar Forstall weigert. Hét perfecte alibi om hem de deur te kunnen wijzen.

Naderhand bleek echter dat Forstall al langere tijd op gespannen voet leefde met Jonathan Ive, Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, beter bekend als Jony Ive. Ive was verantwoordelijk voor de iPhone-hardware, Forstall voor de iPhone-software. En dat botste.

Het breekpunt: skeuomorfisme

Forstall was namelijk een groot fan van het zogenoemde ‘skeuomorfisme’: het digitaal nabootsen van echt materiaal. De agenda-app had daardoor een leren kaft, de notitie-app toonde een scheurlijn, en de achtergrond van de herinneringen-app was van papier.

skeuomorfisme

Leuk voor wie daar van houdt, maar het sloot totaal niet aan op Ive’s ideeën over het belang van simpelheid. Zie hiernaast het verschil.

De spanning tussen beide heren liep zo hoog op dat Ive naar verluidt niet in één kamer met Forstall wilde zijn, tenzij CEO Tim Cook bij de gesprekken aanwezig was. Blijkens Forstall’s ontslag neigde Cook uiteindelijk meer naar de Ive-lijn. Eind oktober meldde Apple dat Ive leiding zou gaan geven aan het iOS-team. Daarmee begon hij aan een van zijn grootste uitdagingen tot nog toe.

Want het ontwerpen van software, daar had Ive op dat moment nog nauwelijks kaas van gegeten. Natuurlijk liep hij over van de ideeën, maar het was voor de buitenwacht duidelijk dat een groot deel van zijn tijd in het ontwerpen van de software zou gaan zitten. Wat dat betreft kon de timing niet beter: Apple had net de iPhone 5 uitgebracht, en logischerwijs zou de volgende geen volledig nieuwe telefoon hoeven zijn. Ive had de handen min of meer vrij.

iOS 7 moest ‘platter’

In juni vatte Ive wat hij zichzelf ten doel stelde bij de ontwikkeling van iOS 7 treffend samen:

“Werkelijke simpelheid wordt ontleend aan zoveel meer dan enkel de afwezigheid van troep en versieringen. Het gaat om het aanbrengen van orde in complexiteit.” – Jony Ive

Dat iOS 7 ‘platter’ zou worden, was vanaf het begin af aan al duidelijk. In de wereld van Ive is simpelheid namelijk het allergrootste goed, en dat strookt niet met hoe iOS er tot en met de huidige versie heeft uitgezien: er wordt gebruik gemaakt van eerdergenoemd skeuomorfisme, en met schaduw- en lichtgebruik wordt reliëf gesuggereerd. Ive heeft dit er allemaal uit laten slopen: in de uiteindelijke versie van iOS 7 zijn menu’s, knoppen en app-iconen plat, zonder suggestie van reliëf, en effen.

Felle kleur in iOS 7

Wat voor iedereen echter als een donderslag bij heldere hemel kwam, is het gebruik van enorm felle kleuren. Voor de onthulling werd nog gesproken over een zwart-witte versie van iOS, maar niets bleek minder waar: het rood, roze, oranje, geel en paars spat werkelijk van het scherm.

iOS 7 kleuren

Het leidde al tot veel hilariteit onder de kritische volgers van Apple: zie bijvoorbeeld de erg geestige Tumblr-pagina ‘Jony Ive Redesigns Things’. Een andere – niet-serieuze – theorie is dat Ive heel ingespannen naar het laad-symbool van OSX heeft gekeken, en op die wijze aan het kleurenpalet voor iOS 7 zou zijn gekomen. Plausibeler is in dat geval bijgaande afbeelding, die toont hoe de kleuren van sommige appiconen corresponderen met de kleuren uit het oude Apple-logo.

Ive heeft zelf nog niets losgelaten over de toedracht voor het felle kleurgebruik. Ook in onderstaande video heeft de Brit het vooral over de herziene interface. Wel spreekt hij over de nieuwe animaties en bewegingen, die het geheel een “gevoel van diepte en levendigheid” geven.

Of Ive geslaagd is in zijn opzet, lees je binnenkort op iPhoned.nl, wanneer we iOS 7 aan een uitgebreide review onderwerpen. Tot die tijd lees je in ons iOS 7 overzicht alles over de nieuwe mogelijkheden in de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.