WWDC: ‘iOS 7 introduceert veel wit, zwart en platte elementen’

Wouter Nijsen
27 mei 2013, 12:38
3 min leestijd
WWDC: ‘iOS 7 introduceert veel wit, zwart en platte elementen’

Dat iOS 7 een grote stap vooruit moet worden voor Apples mobiele besturingssysteem is al bekend. Bronnen van 9to5Mac beweren echter al te weten hoe Apple dit wil gaan doen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 7 wordt hoogstwaarschijnlijk op 10 juni onthuld. Dan vindt de keynote van Apples World Wide Developers Conference namelijk plaats in San Francisco. Het is daarnaast al bekend dat Apple-vice president of industrial design Jonathan Ive zich al maanden bezighoudt met het vernieuwen van de look van iOS 7. Dit zou volgens Ive harder nodig zijn dan het introduceren van veel nieuwe features.

Bronnen van 9to5Mac spreken dan ook van een ‘zwart, wit en overal plat’ design voor iOS 7. De huidige icoontjes van Apples eigen applicaties zijn nu nog kleurrijk en lijken door diepte-elementen soms uit je scherm te spatten. Veel van deze interface zou dus worden vervangen door een strakker en platter ontwerp. 9to5Mac’s bronnen geven echter ook aan dat het design de afgelopen maanden flink bleef veranderen. Dus niets is zeker of definitief tot 10 juni.

Kleurrijk en ‘skeuomorphic’ design achterhaald

Jonathan Ive is om te beginnen van mening dat de ‘skeuomorphic’ elementen in het design – waar Steve Jobs overigens fan was – te snel achterhaald zijn. Met ‘skeuomorphic’ worden interface-elementen bedoeld die de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen, zoals de boekenkast bij iBooks en het casino-uiterlijk van Apples Game Center. Dit zou volgens Ive tot te veel verschillende stijlen leiden, die gebruikers vooral kunnen verwarren.

Vergrendelscherm gaat op de schop

iphone-5-aanbiedingen

Het verdrendelscherm van de iPhone is eigenlijk niet veranderd sinds Steve Jobs de eerste iPhone onthulde in 2007. Volgens de bronnen van 9to5Mac gaat dit met iOS 7 eindelijk gebeuren. De glimmende elementen van de interface zullen verdwijnen en plaatsmaken voor een strakke, zwarte interface.

De knoppen voor het invoeren van je ontgrendelingscode veranderen eveneens van uiterlijk: dit worden ondoorzichtige, ronde toetsen met witte letters en randen. Aan de functionaliteit van het vergrendelscherm zal vooralsnog echter weinig veranderen, al kun je meldingen waarschijnlijk wel op meer manieren manipuleren na de update naar iOS 7.

Meer opties voor het berichtencentrum

In het berichtencentrum zou iOS 7 eindelijk wat handige elementen uit Androids interface overnemen, zoals het snel kunnen aanpassen van bepaalde instellingen. Denk hierbij aan het rap aan- of uitzetten van je wifi en andere schakelaars. Naast aandelen en het weer zou het berichtencentrum daarnaast nieuwe widgets ondersteunen, zoals een met lokaal nieuws.

Uniformiteit in het design van apps

Zoals al eerder werd gezegd, krijgen de apps van Apple zelf een uniformer design. Wit wordt de basis en iedere app, zoals je kalender of notities, krijgt daarbovenop een karakteristieke kleur. Hierbij verdwijnen de ‘lifelike’-elementen dus wel, zoals de verwijzingen naar het uiterlijk van een notitieblok of het daadwerkelijke kompas in die app.

Wat iOS 7 verder gaat brengen, blijft uiteraard speculeren en nog even afwachten. Als Apple de nieuwe versie van zijn besturingssysteem op de WWDC heeft onthuld, wordt het waarschijnlijk samen met een nieuwe versie van de iPhone of iPad geïntroduceerd. De kans is groot dat dit ergens in de vroege herfst van 2013 gaat plaatsvinden. Op iPhoned word je uiteraard van al deze ontwikkelingen op de hoogte gehouden.

Categorieën: Geruchten, iOS
Thema: WWDC

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen