iOS 7 geïntroduceerd op WWDC-keynote

Wouter Nijsen
10 juni 2013, 20:20
3 min leestijd
iOS 7 geïntroduceerd op WWDC-keynote

Op de keynote van de 24e editie van de WWDC heeft Tim Cook alles uit de doeken gedaan omtrent iOS 7, de nieuwe versie van het Apple-besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Apple begon met de aankondiging dat er inmiddels meer dan 600 miljoen apparaten met iOS zijn verkocht. Apple meldde ook dat meer dan 90 procent van de gebruikers al op iOS 6 zitten, terwijl de fragmentatie onder Android-gebruikers veel groter zou zijn.

iOS 7 deze herfst beschikbaar

iOS 7 wordt deze herfst voor de volgende toestellen beschikbaar. De bèta is nu al beschikbaar voor ontwikkelaars. Op de iOS 7-pagina van Apple kun je al wat interessante previews zien.

Vernieuwd uiterlijk

Alle icoontjes zijn vernieuwd en hebben een ander design gekregen. Alles is, zoals al werd verwacht, matter geworden en heeft hierdoor een moderner uiterlijk gekregen. Het lockscherm werkt nu bijvoorbeeld met een veeg omhoog, waarna je in een volledig scherm je ontgrendelingscode kunt invoeren Het nieuwe lettertype, een vorm van Helvetica Light, is smaller en overal te zien in iOS 7.

Alle apps, zoals Berichten en het Game Center, hebben een eveneens verwacht nieuw strakker uiterlijk gekregen, waarin wit prominent voorkomt en iedere app een typerende kleur kent.

Eindelijk een Control Center met iOS 7

Daarnaast kun je nu vanuit je lockscherm en het homescherm makkelijk de helderheid, het volume en andere instellingen op je iPhone aanpassen, zodat je hiervoor niet meer (soms diep) in je Instellingen hoeft te zoeken. Dit gaat via het zogeheten Control Center.  Je wifi, vliegtuigmodus en andere schakelaars zijn nu dus direct te benaderen.

iOS 7

Multitasking en automatische updates

iOS 7 biedt bovendien een betere ondersteuning voor multitasking, waardoor je batterij beduidend langer mee zou gaan. Met ‘intelligent scheduling’ updatet je iPhone je apps automatisch en haalt hij updates en notificaties binnen op de momenten dat je iPhone niet zwaar gebruikt wordt en een sterk bereik heeft. De meestgebruikte apps krijgen voorrang bij deze scheduling.

iOS 7 introduceert AirDrop

AirDrop komt naar iOS 7. In de zogeheten ‘share sheet’ kun je al je vrienden en andere Apple-apparaten in de buurt zien, zodat je snel bestanden met elkaar kunt delen. iPhone 5-gebruikers kunnen deze AirDrop-functie echter alleen gebruiken, samen met de iPad 4, iPad mini en de iPod touch van de vijfde generatie.

Camera en Foto’s flink verbeterd

iOS 7 Photos

Als je het irritant vindt dat al je foto’s in één map in je filmrol belanden, kun je ook uitkijken naar iOS 7. Foto’s worden nu namelijk automatisch in aparte mapjes geplaatst, via ‘moments’. Hoe dit echter precies in zijn werk gaat, is nog niet bekend. De camera-app op je iPhone krijgt met iOS 7 bovendien filters en andere manieren om je foto’s direct te bewerken.

Facetime Audio

Met Facetime Audio wordt het mogelijk om andere Apple-gebruikers te bellen via het internet. De voip-service wordt uiteraard gratis vanuit Apples kant, maar zal wel druk op je databundel uitoefenen als je de dienst buitenshuis gebruikt.

Safari in iOS 7

Safari is volledig vernieuwd. Browsen in fullscreen gaat nu beduidend beter, je kunt navigeren met gestures en al je tabs kun je nu zien in een soort kaartenbak waar je doorheen kunt vegen. De zoekbalk is daarnaast in de adresbalk geïntegreerd na de update naar iOS 7.

Siri

Siri krijgt nieuwe stemmen – waarbij je zelf kunt kiezen tussen een mannelijke of een vrouwelijke – en nog meer functionaliteit. Zo kan Siri na de update naar iOS 7 je instellingen aanpassen en dingen zoals Twitter en Wikipedia doorzoeken.

iOS in je auto

iOS komt vanaf 2014 naar je auto toe, onder andere bij voertuigen van Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo en Jaguar. Met de nieuwe functionaliteit kun je het scherm van je iPhone of ander Apple-apparaat naar een display in je auto halen, om zo overal gebruik te kunnen maken van zaken zoals Siri, Maps en Berichten.

iOS in auto
Categorie: iOS
Thema's: AirDrop, WWDC

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen