iOS 5 – 10 nieuwe mogelijkheden en features op een rij (herfst 2011)

Redactie
6 juni 2011, 19:19
3 min leestijd
iOS 5 – 10 nieuwe mogelijkheden en features op een rij (herfst 2011)

Zojuist heeft Scott Forstall tijdens de WWDC-Keynote meer verteld over iOS 5. Deze nieuwe firmware die in de herfst van dit jaar beschikbaar komt bevat onder andere vernieuwde push-notificaties en automatische updates. Daarnaast krijgen ontwikkelaars beschikking over 1500 nieuwe API’s, waardoor we binnenkort weer duizenden vernieuwende applicaties kunnen verwachten.

Tijdens de keynote zijn er 10 nieuwe functies van iOS 5 besproken. Deze staan hieronder beschreven:

1: Notificaties: Overzichtelijkere push-notificaties

Alle push-notificaties zullen vanaf iOS 5 te zien zijn in het ‘Notification Center’. Dit nieuwe onderdeel van iOS krijg je te zien als je de statusbar naar beneden veegt met je vinger. Dit doet denken aan de manier waarop Android nu al de notificaties verwerkt. Nieuwe notificaties verschijnen niet langer meer als pop-up in iOS 5. Je zal de meldingen in je statusbar te zien krijgen.

2: News Stand: Kranten, tijdschriften en bladen op één plek

Steeds meer uitgevers willen hun bladen en tijdschriften digitaal uitgeven. Deze magazines worden vanaf iOS 5 verzameld in de News Stand. Zo weet iedereen gemakkelijk de tijdschriften en bladen te vinden.

3: Twitter: Geïntegreerde Twitter-functie in iOS

Twitter is vanaf iOS 5 geïntegreerd in de firmware. Je hoeft hierdoor slechts één keer in te loggen via de instellingen van je apparaat. Vervolgens kan je vanuit de camera-, Youtube- en kaarten-applicatie tweets verzenden. Daarnaast kan je contacten foto’s toewijzen aan de hand van hun Twitter-account.

4: Safari: Safari Reader en verbeterde tabbladen

Ook Safari is onder handen genomen voor iOS 5. Voor iOS 5 is namelijk Safari Reader ontwikkeld. Deze dienst lijkt op Instapaper. Je kan hiermee dus artikelen van websites opslaan om later te lezen. Daarnaast kan je deze artikelen ook doorsturen naar vrienden via een mailtje.

Safari heeft vanaf iOS 5 ook verbeterde tabbladen. Deze werken een stuk sneller dan de tabbladen die we op dit moment al kennen.

5: Reminders: Nooit meer iets vergeten

Met de nieuwe applicatie Reminders kan je lijstjes maken met belangrijke dingen die je wilt onthouden. Je kan hierbij denken aan een soort agenda-functie, maar het idee gaat verder. Op basis van locatie kan je namelijk ook een geheugensteuntje krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld een herinnering krijgen om je boodschappenlijstje mee te nemen als je je huis verlaat.

6: Camera: Sneller foto’s maken en bewerken

Ook de camera is vernieuwd voor iOS 5. Het is vanaf nu mogelijk om de camera-app vanuit het lockscreen te laden. Je kan nu ook foto’s met de volumeknoppen maken én pinchen om het beeld in te zoomen. Ook is het mogelijk om foto’s te bewerken nadat je ze hebt opgeslagen. Je kan ze achteraf onder andere bijsnijden en roteren.

7: Mail: Nu met meer basisfuncties van OSX

Mail is volgens Apple één van de meest gebruikte applicaties. Voor iOS 5 hebben de ontwikkelaars enkele basisfuncties aan de applicatie toegevoegd. Zo kan je nu bijvoorbeeld zoeken door de mailberichten, en mailberichten ‘flaggen’, zodat je ze later makkelijk kan terugvinden.

8: PC free

Het is vanaf iOS 5 niet meer nodig om je iDevice met een computer te verbinden. Bij aankoop van een nieuw iDevice hoef je bijvoorbeeld niet het apparaat met de computer te verbinden, want het zal direct werken. Daarnaast geschiedt het updaten van het apparaat niet meer via iTunes. De updates kan je nu namelijk draadloos installeren op je iDevice.

9: Game Center

iOS is het meest populaire game-platform ter wereld, het game center heeft al 50 miljoen gebruikers op dit moment. In iOS 5 is het game center platform verder verbeterd. Je kan avatars toevoegen, vrienden-van-vrienden vinden, punten verzamelen en nieuwe games ontdekken. Games kunnen vanuit het game center direct aangekocht worden.

10: iMessage

iMessage is een berichtendienst voor iOS5 gebruikers. De eerste indruk van iMessage is dat het veel weg heeft van het populaire Whatsapp. Met iMessage kan je tekstberichten, foto’s, video’s, contacten en groepsberichten versturen. De berichtenuitwisseling kan plaatsvinden op alle iOS5 apparaten zoals de iPad en iPhone via 3G of Wifi. Foto’s en video’s worden aangeboden in hoge kwaliteit – iMessage heeft veel weg van iChat.

Foto’s van de keynote over iOS 5

Categorie: iOS
Spotlights: Keynote, WWDC

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's