Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

iOS 18: dit zijn alle nieuwe functies die naar je iPhone komen!

Maurice Snijders
11 juni 2024, 15:00
7 min leestijd
iOS 18: dit zijn alle nieuwe functies die naar je iPhone komen!

In september komt iOS 18 voor iedereen beschikbaar en dan komen er heel wat nieuwe functies naar je iPhone. Dit kun je allemaal verwachten!

Lees verder na de advertentie.

iOS 18: dit zijn alle nieuwe functies

iOS 18 bevat onder meer nieuwe aanpassings­mogelijkheden, een vernieuwde Foto’s-app en Apple Intelligence. We zetten alle nieuwe functies voor je op een rij!

Nieuwe aanpassingsmogelijkheden

In iOS 18 kun je het beginscherm, toegangsscherm en bedieningspaneel van je iPhone aanpassen. Apps en widgets plaats je nu bijvoorbeeld op elke vrije plek op het beginscherm. Het symbool en de widget van een app kun je donkerder maken of een andere kleur geven, en je kunt ze eventueel ook groter laten weergeven.

aanpassingsmogelijkheden

De vormgeving van het Bedieningspaneel is ook aangepast, zodat je meer mogelijkheden hebt om het beter te laten aansluiten bij jouw manier van werken. De regelaars die je het vaakst gebruikt, zijn nu gegroepeerd op functie. Verder kun je ondersteunde regelaars van andere leveranciers in het Bedieningspaneel zetten.

Je kunt nu ook regelaars op het toegangsscherm aanpassen. Kies bijvoorbeeld andere regelaars uit het overzicht of verwijder ze allemaal. Heb je een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max, dan kun je met de actieknop regelaars in het overzicht activeren.

ios 18 lock screen

Nieuwe mogelijkheden in Foto’s

In de Foto’s-app kun je nu sneller herinneringen terugvinden en ook gemakkelijker alle foto’s met een bepaald thema bekijken, zonder dat je die eerst in een album hoeft te zetten. De uitgelichte foto’s staan nu in een carrouselweergave, die elke dag wordt ververst. Je kunt zelf kiezen welke foto’s langskomen in de carrousel.

foto's

Nieuwe features in Berichten

Er zijn ook nieuwe iOS 18-functies in de app Berichten. Daar zitten nu nieuwe teksteffecten in om je berichtjes te pimpen. Letters, woorden, zinnen en emoji kun je uitlichten met een dynamisch, bewegend effect. En voor extra nadruk kun je tekst vet maken, onderstrepen, schuin zetten of doorhalen. Voor een tapback kun je nu ook een emoji of sticker kiezen, en verder is het mogelijk om alvast een berichtje op te stellen en dat op een later moment te versturen.

iOS 18 Berichten

Wanneer je iemand een berichtje stuurt die geen Apple-apparaat heeft, heb je dankzij RCS-ondersteuning meer mediamogelijkheden. En heb je geen bereik en ook geen wifi, dan kun je nu berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Wanneer je een satellietverbinding hebt, zie je dat in het Dynamic Island. Alle berichten die je via de satelliet verstuurt, worden versleuteld.

satelliet
iCreate-iPhoned-mac WWDC 2024

Kom alles te weten over iOS 18 en meer!

In iCreate 160 lees je alles over de WWDC 2024, en als abonnee krijg je volgende week al toegang tot een exclusieve voorpublicatie. Nu is dus hét moment om een abonnement af te sluiten – tot 42% korting!


Verbeteringen in de Mail-app

De Mail-app krijgt in iOS 18 nieuwe mogelijkheden om je inbox op orde te houden. Zo worden je binnenkomende mails gecategoriseerd en gesorteerd. Bevestigingen en betaalbewijzen komen in een eigen categorie te staan, net als marketingmails en kortingsbonnen. Er is ook een nieuwe samenvattingsweergave, waarin alle relevante mails van een bepaald bedrijf komen te staan.

ios 18 mail

Updates in Safari

Safari heeft een nieuwe Highlights-feature en een vernieuwde Reader-weergave. Dankzij machinelearning kan Safari de belangrijkste informatie van een webpagina tonen. Zo kun je een samenvatting doornemen om een indruk te krijgen van waar een artikel over gaat, of direct zien waar een restaurant, hotel of bezienswaardigheid zich bevindt. In de Reader-weergave lees je artikelen zonder afleidingen. Bij langere artikelen verschijnt er een inhoudsopgave.

safari

Een nieuwe Wachtwoorden-app

De Sleutelhanger van Apple is al ruim 25 jaar oud, maar vormt nu toch de basis voor de nieuwe Wachtwoorden-app. Met die app vraag je eenvoudig al je wachtwoorden, passkeys, wifiwachtwoorden en verificatiecodes op. De app helpt je ook met mogelijke beveiligingsproblemen.

ios 18

Nieuwe privacy-features

Vergrendelde en verborgen apps zijn niet zichtbaar voor anderen. In iOS 18 kun je apps vergrendelen en voor extra privacy zelfs verbergen. Wanneer je een app vergrendelt of in een verborgen map zet, verschijnen berichten, e-mails of andere content uit die app niet in de zoekresultaten, krijg je geen meldingen te zien en wordt de content ook op andere plekken verborgen.

Privacy

Apple Intelligence

Met Apple Intelligence kun je bijvoorbeeld op een nieuwe manier je zelfgeschreven teksten verbeteren. De schrijfhulp Writing Tools is ingebouwd in iOS 18 en helpt je bij het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst in apps als Mail, Notities, Pages en apps van derden.

ios 18 AI writing tools

Met Image Playground maak je in een handomdraai afbeeldingen, waarbij je kunt kiezen uit de stijlen Animation, Illustration of Sketch. Image Playground is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als opzichzelfstaande app.

image playground

Met Terugblikken in Foto’s kun je eenvoudig verhalen maken. Typ een beschrijving en Apple Intelligence kiest foto’s en video’s op basis van die beschrijving en maakt een verhaal in de vorm van een filmpje met een begin, midden en einde. Ook vind je in Foto’s de nieuwe Clean Up-tool waarmee je storende voorwerpen eenvoudig van een foto verwijdert.

ios 18 cleanup foto's

Siri werkt dankzij Apple Intelligence beter en reageert natuurlijker, persoonlijker en relevanter. Je kunt vragen typen aan Siri en op elk moment switchen tussen typen en spreken.

ios 18 siri

ChatGPT is geïntegreerd in Siri en in de Writing Tools op alle Apple platforms. Zo kun je profiteren van de kennis en het begrip van afbeeldingen en documenten die ChatGPT te bieden heeft, zonder van app te hoeven wisselen.

Overige iOS 18 functies

 • In Apple Kaarten staan nu duizenden wandelroutes in Amerikaanse nationale parken en je kunt je eigen wandelingen uitzetten. De routes blijven zichtbaar als je geen bereik hebt;
 • De gamemodus zorgt voor een stabielere framerate, met name als je lang zit te gamen. Ook reageren draadloze accessoires zoals AirPods en gamecontrollers sneller in deze modus;
 • Apple Pay bevat nieuwe betaalopties, zoals punten inwisselen en betaling in termijnen. Ook nieuw is Tap to Cash, waarmee je Apple Cash kunt versturen of ontvangen door twee iPhones bij elkaar te houden. En toegangskaartjes in Apple Wallet bevatten nu aanvullende informatie;
tap to cash
 • Met SharePlay en Apple Music kunnen nog meer mensen de muziek bedienen die via HomePod, Apple TV of een Bluetooth-speaker wordt afgespeeld;
 • Met Siri Interactions is de bediening van je AirPods makkelijker: als je de AirPods Pro (2e generatie) hebt, hoef je alleen maar ja te knikken of nee te schudden om op Siri te reageren. Verder is Stemisolatie nu ook beschikbaar op de AirPods Pro;
 • In de Notities-app zie je dankzij Math Notes meteen het antwoord als je een formule of vergelijking typt. Verder kun je tekst markeren om de belangrijkste informatie aandacht te geven;
 • In Dagboek zit een nieuwe weergave om je dagboekdoelen in de gaten te houden. Er is ook een nieuwe Dagboek-widget die je op je toegangs- of beginscherm kunt zetten;
iOS 18 Dagboek
 • In Agenda staan nu ook de activiteiten en taken die je in de Herinneringen-app hebt gezet. Verder kun je rechtstreeks vanuit Agenda een herinnering aanmaken, bewerken en als voltooid markeren;
 • In de Gezondheid-app is de medische ID aangepast. Daardoor kunnen hulpdiensten in geval van nood sneller bij de belangrijkste gegevens;
 • Met live-video in SOS-noodmelding kun je livebeelden en foto’s delen om te laten zien wat er aan de hand is. Een deelnemende alarmcentrale kan zo beter inschatten welke hulpdiensten moeten worden gestuurd;
 • In de Woning-app kun je nu instellen dat gasten bepaalde slimme accessoires mogen bedienen. Ook de Energie-categorie is aangepast, waardoor je nu makkelijker ziet hoeveel stroom je thuis verbruikt en waar je energie kunt besparen;
Woning-app
 • Toegankelijkheid bevat een aantal updates, zoals Eye Tracking, een geïntegreerde voorziening waarmee je je iPhone met alleen je ogen kunt bedienen, Music Haptics, waarmee je als je doof of slechthorend bent toch muziek kunt beleven via de Taptic Engine in je iPhone, en Vocal Shortcuts, waarmee je een opdracht kunt laten uitvoeren door een zelfgekozen geluid te maken.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bronnen afbeeldingen: apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple, apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu