iOS 18 onthuld: grootste iPhone-update ooit (mét Apple Intelligence)

Yannick Chalkiopoulos
10 juni 2024, 19:29
8 min leestijd
Breaking
iOS 18 onthuld: grootste iPhone-update ooit (mét Apple Intelligence)

Apple heeft iOS 18 onthuld! Het is de grootste iPhone-update ooit door alle nieuwe functies voor Siri, Foto’s, Berichten, Mail en de introductie van Apple Intelligence. Deze veranderingen komen naar je iPhone!

Lees verder na de advertentie.

Apple kondigt iOS 18 aan

Op de WWDC 2024 heeft Apple iOS 18 en iPadOS 18 aangekondigd! Er komen enorm veel nieuwe functies naar de iPhone. Het gaat door de introductie van Apple Intelligence zelfs om de grootste iPhone-update ooit, waarbij vrijwel iedere app wordt uitgebreid met nieuwe functies. Ben je benieuwd wat er allemaal verandert op je iPhone? Wij zetten de belangrijkste features voor je onder elkaar!

ios 18 overzicht

1. Introductie van Apple Intelligence

Apple heeft eindelijk Apple Intelligence onthuld, de eigen AI-techniek van het bedrijf. Vrijwel alle Apple-apps die standaard op je iPhone staan worden uitgebreid met handige nieuwe functies. Denk hierbij aan het automatisch opstellen en ordenen van mails in de Mail-app, schrijven van tekstberichten in Berichten en het samenvatten van meldingen op je iPhone. Bij Foto’s wordt het mogelijk om onderdelen weg te werken met behulp van AI.

Apple Intelligence is te gebruiken bij alle apps en geldt als je eigen slimme assistent. Je kunt meerdere opdrachten laten uitvoeren door AI, waarvan alle data veilig wordt opgeslagen. Je assistent leert over je persoonlijke context volgens Apple, zodat je beter geholpen kan worden. Helaas komt Apple Intelligence niet naar alle iPhones die draaien op iOS 18. Alleen de nieuwste modellen met de A17 Pro-chip hebben ondersteuning voor AI, dat zijn de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max.

apple intelligence

2. Meer vrijheid bij het Bedieningspaneel en beginscherm

Als gebruiker krijg je veel meer vrijheid bij het inrichten van je iPhone in iOS 18. Dat zie je direct op het beginscherm van je telefoon, want je hoeft de apps daar niet meer in het raster te plaatsen. Het is vanaf nu ook mogelijk om een rij of kolom tussen de applicaties leeg te laten. De symbolen van applicaties kies je eveneens in de nieuwste iOS-versie, zodat je zelf bepaalt hoe je beginscherm eruitziet. Ook de regelaars op je vergrendelscherm kun je aanpassen vanaf iOS 18.

In het Bedieningspaneel krijg je ook meer ruimte, daar bepaal je vanaf iOS 18 zelf welke regelaars je toevoegt. Je kiest vervolgens zelf waar je alle snelkoppelingen plaatst. In iOS 17 (en eerder) hadden deze nog een vaste plek, maar in de nieuwste iOS-versie bepaal je de indeling zelf. Daar heb je genoeg ruimte voor, want het Bedieningspaneel is een stuk uitgebreider vanaf nu.

bedieningspaneel ios 18

3. Meer privacy in iOS 18

Nog een nieuwe functie voor je beginscherm: het verstoppen van applicaties. Je kunt vanaf iOS 18 apps verplaatsen naar een ‘Verborgen’-map, zodat ze niet worden weergegeven op je beginscherm. Dit is hetzelfde als bij de verborgen foto’s in je Fotobibliotheek. Je kunt de verborgen applicaties alleen bekijken als je de map opent, die je terugvindt in de appbibliotheek.

ios 18 apps icoontjes

4. Berichten krijgt nieuwe functies

Apple introduceert nieuwe functies voor Berichten in iOS 18. Denk hierbij aan het schrijven van tekstberichten of het toevoegen van cursieve, vette of onderstreepte woorden. Je kunt in de nieuwste iOS-versie bovendien uit alle emoji’s kiezen bij het direct reageren op berichten. Nu heb je daar nog de keuze uit slechts zes opties. Ook handig: je kunt berichten inplannen in Apple’s Berichten-app.

iCreate WWDC 2024

Kom alles te weten over iOS 18 en meer!

In iCreate 160 lees je alles over de WWDC 2024, en als abonnee krijg je volgende week al toegang tot een exclusieve voorpublicatie. Nu is dus hét moment om een abonnement af te sluiten – tot 42% korting!


Daarnaast kun je bij het versturen van een bericht verschillende effecten toevoegen aan losse woorden. In één tekstbericht kun je zo meerdere effecten meesturen. Heb je geregeld geen bereik met je telefoon? Dan hebben we goed nieuws, want de iPhone 14 en nieuwer ondersteunt satellietberichten. Je kunt zo berichten en sms’jes sturen via satellietverbinding, ook als je geen mobiel bereik hebt.

iOS 18 berichten

5. Mail wordt overzichtelijker

Naast Berichten heeft Apple ook een reeks nieuwe functies onthuld voor Mail. De app krijgt er nieuwe categorieën bij, zodat je mails gemakkelijker kunt vinden. Je bepaalt zelf welke categorieën er zijn, maar kunt ook vooraf bepaalde mapjes gebruiken. Zo vind je mails van een bepaald bedrijf sneller, worden facturen apart bewaard en is reclame gescheiden van belangrijke mail. De categorieën vind je vanaf iOS 18 terug aan de bovenkant van het scherm.

mail ios 18

6. Foto’s-app krijgt een redesign

Nog een app die op de schop gaat in iOS 18 is de Foto’s-app van Apple. De zoekfunctie wordt uitgebreid en je kunt filters toepassen bij zoekopdrachten. Zo is het mogelijk om screenshots weg te filteren, zodat je andere afbeeldingen sneller vindt. Onderaan je fotobibliotheek worden collecties toegevoegd, waarbij foto’s worden verzameld van een bepaald moment. Dat bestaat al in iOS 17, maar vind je nu dus terug op een andere plek.

Apple heeft bij de Foto’s-app in iOS 18 gekozen voor een compleet nieuwe indeling. Dit moet het gemakkelijker maken om foto’s, video’s en screenshots te vinden. Zo kun je zelf collecties samenstellen en ze vastpinnen. Of je maakt een album aan om meerdere afbeeldingen bij elkaar te plaatsen, zoals nu ook al mogelijk is op je iPhone. De Foto’s-app op je iPhone wordt in ieder geval een stuk overzichtelijker in iOS 18.

foto's ios 18

7. Siri is veel slimmer

Siri ondergaat een grote verandering in iOS 18. Apple heeft de spraakassistent uitgebreid met nieuwe taalmodellen, waarvoor het bedrijf is gaan samenwerken met OpenAI. Siri werkt in de nieuwste iOS-versie veel vloeiender en klinkt natuurlijker. Dat is niet alles, want de stemassistent werkt nu ook ChatGPT en met de Opdrachten-app. Die applicatie is bedoeld om automatiseringen en andere acties uit te voeren op je iPhone.

Kun je niet tegen Siri praten? Dat is geen probleem meer vanaf iOS 18, want je kunt dan ook tekstopdrachten invoeren bij Siri. Daarvoor hoef je enkel twee keer te tikken onder het scherm, de spraakassistent wordt vervolgens vanzelf geactiveerd. Er verschijnt een toetsenbord in beeld, zodat je tekstueel een vraag of opdracht kunt invoeren. Wel zo handig als je even niet hardop kunt spreken.

Nu Siri geïntegreerd is met Opdrachten zijn er veel meer acties mogelijk. De spraakassistent kan nu meerdere taken achter elkaar uitvoeren, die je in één commando uit kunt spreken. Siri kan bijvoorbeeld een foto kunnen omzetten naar een ander bestand en deze vervolgens verzenden naar een contactpersoon in je lijst. De vernieuwde versie van Siri is direct beschikbaar bij Apple Intelligence, maar wordt later dit jaar uitgebreid met nieuwe functies.

siri ios 18

8. Genmoji: oneindige emoji’s

Weet je soms niet welke emoji je moet kiezen? Daar heeft Apple in iOS 18 een oplossing voor bedacht, want je kunt zelf emoji’s maken. Zo kun je verschillende plaatjes combineren, om er één emoji van te maken. Wil je toch een persoonlijker plaatje creëren? Dan is het ook mogelijk om een emoji van jezelf, een vriend of een huisdier aan te maken in iOS 18.

Om zelf een emoji (door Apple genmoji genoemd) te maken, hoef je alleen maar een tekstopdracht in te voeren. Vervolgens wordt aan de hand van Apple Intelligence een nieuw plaatje gecreëerd. Je krijgt daarbij meerdere opties, zodat je zelf de leukste of best passende kunt kiezen. Zo heb je een oneindige reeks aan emoji’s waar je uit kunt kiezen!

ios genmoji

9. Meer nieuwe functies

Apple heeft een reeks nieuwe Apple Intelligence-functies naar de iPhone gebracht met iOS 18. Toch is dit nog lang niet alles, want er verandert veel meer in de nieuwste iOS-versie. Benieuwd welke functies er nog meer naar het besturingssysteem zijn gekomen? Dit zijn alle nieuwe features die Apple heeft aangekondigd bij de WWDC 2024:

  • Apple Kaarten krijgt topografische kaarten en custom routes, die je zelf kunt bepalen;
  • Nieuwe toegankelijkheidsfuncties als oogtracking;
  • Keynote en Pages worden uitgebreid met Apple Intelligence;
  • Opdrachten kan complexe taken nu eenvoudiger automatiseren;
  • Spotlight werkt beter in iOS 18;
  • Wachtwoorden-app voor het bewaren en automatisch invullen van wachtwoorden;
  • Wallet wordt uitgebreid met tap to cash;
  • Dictafoon ondersteunt nu audiotranscripties, ook tijdens telefoongesprekken.

iOS 18: deze iPhones krijgen de update

De nieuwe softwarefeatures komen als gratis update naar je iPhone. Waar ieder jaar een generatie van de iPhone afvalt bij het krijgen van de nieuwe update, is dat bij iOS 18 niet het geval. Vorig jaar bleven de iPhone 8 en iPhone X steken op iOS 16. Gelukkig krijgen de smartphones die niet meegaan nog wel beveiligingsupdates. Deze voegen – in tegenstelling tot een nieuwe versie van iOS – geen functies toe, maar zorgen er wél voor dat beveiliging op orde blijft. 

Dit jaar zijn alle iPhones die ondersteuning voor iOS 17 hebben ook geschikt voor iOS 18. Dit zijn alle iPhones die straks kunnen updaten:

ios 18

Releasedatum van iOS 18

Door de nieuwe functies en Apple Intelligence is iOS 18 de grootste iPhone-update in jaren. Helaas moeten we nog wel even wachten op iOS 18, want de update verschijnt pas in september. Op de eerste dag van de WWDC 2024 wordt wel al de eerste bèta uitgebracht, dat is maandag 10 juni 2024. Wil je direct aan de slag met de nieuwste functies? Dan moet je eerst een speciaal ontwikkelaarsaccount bij Apple aanvragen.

De publieke bèta verschijnt doorgaans een maand later, die kunnen we in juli al verwachten. Pas wel op met het installeren van de testversies, want er kunnen nog softwarefoutjes in zitten. Wil je dat voorkomen? Wacht dan tot september, het is de verwachting dat iOS 18 in de tweede of derde week door iedereen te installeren is. Dan verschijnt ook de iPhone 16-reeks.

Helaas werkt Apple Intelligence niet op oudere iPhones. Wil je aan de slag met de nieuwste features, maar heb je nog een ouder model? Bekijk dan de beste prijzen van de iPhone 15 Pro (Max) in onze prijsvergelijker, zodat je direct alle Apple Intelligence-functies kunt gebruiken!

Apple iPhone 15 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 52,- p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 1.014,90

Bekijk prijzen

Apple iPhone 15 Pro Max prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 72,50 p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 1.229,-

Bekijk prijzen

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bronnen afbeeldingen: apple, apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu