iOS 18 krijgt nieuw Bedieningspaneel – dit verandert er

Yannick Chalkiopoulos
6 juni 2024, 8:30
2 min leestijd
iOS 18 krijgt nieuw Bedieningspaneel – dit verandert er

iOS 18 brengt veel nieuwe functies naar de iPhone en nu blijkt dat zelfs het Bedieningspaneel op de schop gaat. Dit verandert er!

Lees verder na de advertentie.

Veel nieuwe functies in iOS 18

Op 10 juni is het zover, want Apple kondigt dan een reeks belangrijke software-updates aan. We zien dan iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11, tvOS 18 en visionOS 2. Vooral voor de iPhone zijn de verwachtingen hooggespannen, er wordt zelfs gesproken over de grooste iOS-update ooit. Volgens nieuwe geruchten werkt Apple ook aan een vernieuwd Bedieningspaneel voor iOS 18.

Lees ook: Jammer: iOS 18 krijgt pas in 2025 geavanceerde Siri-functies

Het was al duidelijk dat vrijwel alle Apple-apps er handige AI-functies bij krijgen in iOS 18. Apps als Apple Music, Berichten en Foto’s worden uitgebreid met kunstmatige intelligentie. Daarnaast wordt er een nieuw ontwerp verwacht bij de grote iOS-update. De lijst met veranderingen in iOS 18 was al lang, maar de doorgaans betrouwbare Apple-kenner Mark Gurman voegt daar nu ook het Bedieningspaneel aan toe.

iPhone tips Shazam bedieningspaneel

iOS 18 krijgt nieuw Bedieningspaneel

Naar verluidt komt er met iOS 18 een compleet nieuw Bedieningspaneel naar je iPhone. Het Bedieningspaneel is het scherm dat je te zien krijgt wanneer je vanaf de rechterbovenrand van het scherm omlaag veegt. Op een iPhone met Touch ID veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm. Nu kun je slechts een beperkt aantal functies toevoegen aan het Bedieningspaneel, maar daar komt met iOS 18 mogelijk verandering in.

Mark Gurman spreekt van een vernieuwd Bedieningspaneel in iOS 18. Welke functies er precies aangepast worden is niet duidelijk, maar de kans is groot dat je als gebruiker meer vrijheid krijgt bij het instellen van het bedieningscentrum. Zo kun je waarschijnlijk veel meer regelaars instellen dan tot nu toe het geval is. Straks is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een snelkoppeling naar WhatsApp of Instagram toe te voegen.

shazam bedieningspaneel

Bedieningscentrum zelf inrichten

Vanaf iOS 18 krijg je mogelijk ook meer vrijheid bij het indelen van het Bedieningspaneel op je iPhone. In dat geval staan regelaars als de schermhelderheid en het volume niet meer op een vaste plek, maar bepaal je zelf waar je de functies plaatst. Apple test al langer met aanpassingen voor het bedieningscentrum, eerder werden er bij iOS 15 en iOS 17 ook al veranderingen verwacht. Toch kwam het er bij die updates nooit van.

Lees ook: Apple onthult eerste functies van iOS 18: dit zijn ze

Bij iOS 18 lijkt het er nu op dat Apple het Bedieningspaneel wél op de schop neemt. Welke veranderingen er precies doorgevoerd worden horen we op maandag 10 juni. Die avond presenteert Apple om 19.00 uur Nederlandse tijd iOS 18 en andere belangrijke software-updates. Wil je weten welke veranderingen er nog meer worden verwacht in iOS 18? Lees dan hier alles over de volgende grote iPhone-update!

Wil je meer weten over iOS 18? En op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu